Η συμμετοχή ή απαλλαγή όπως λέγεται, είναι το χρηματικό ποσό με το οποίο ο ασφαλισμένος συμμετέχει στα έξοδα νοσηλείας. Έτσι, όταν λέμε συμμετοχή 500 ευρώ σημαίνει ότι, όταν θα νοσηλευτείτε, τα έξοδα θα καλυφθούν από την ασφαλιστική σας εταιρία , αλλά και εσείς θα καταβάλετε – το πολύ- 500 ευρώ.

Υπάρχουν πολλές στρατηγικές για να διαμορφώσετε τον τύπο και το ύψος συμμετοχής σας στο κόστος νοσηλείας, ώστε να αισθάνεστε άνετα και να μην επιβαρύνετε τον οικονομικό σας προϋπολογισμό.

Μπορείτε να διαλέξετε συμμετοχή με στάνταρ ποσό: 500 ή 1500 ή 2000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορείτε να επιλέξετε να καταβάλλεται ανά νοσηλεία ή ανά ασφαλιστική περίοδο. Ακόμα, μπορείτε να διαλέξετε τη συμμετοχή σας με ποσοστό επί των εξόδων νοσηλείας ανά ασφαλιστική περίοδο. Το σίγουρο είναι ότι όποιο τρόπο συμμετοχής και αν διαλέξετε το ασφάλιστρό σας θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από το να είχατε πλήρη κάλυψη από το πρώτο ευρώ.

Πως πρέπει να επιλέξετε: Σύμφωνα με έμπειρους ασφαλιστές σας συμφέρει να διαλέξετε συμμετοχή με ποσοστό ( για παράδειγμα το 10% επί των εξόδων) αν πρόκειται για νοσηλεία χαμηλής δαπάνης έως και 5000 ευρώ . Η συμμετοχή με ποσοστό στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα σας επιβαρύνει με συμμετοχή 500 ευρώ.

Η συμμετοχή με ποσό ενδείκνυται στην περίπτωση ακριβής νοσηλείας. Αν καταβάλλει τη συμμετοχή του και ο ΕΟΠΥΥ, το ποσό του δημόσιου φορέα αφαιρείται από τη συμμετοχή σας. Έτσι, ίσως δε θα χρειαστεί να συμμετέχετε καθόλου εσείς, εκταμιεύοντας χρήματα.

Θυμηθείτε πως σε περίπτωση συμμετοχής με ποσό, μπορείτε να διαλέξετε αν θέλετε να έχετε αυτή τη συμμετοχή ανά ασφαλιστικό έτος ή ανά νοσηλεία.

Πώς θα μειώσετε τη συμμετοχή σας, ανεξάρτητα από τον τύπο συμμετοχής που έχετε επιλέξει;

Βάλτε στο παιχνίδι το κοινωνικό ασφαλιστικό σας ταμείο. Αν εργάζεστε, το πληρώνετε ούτως ή άλλως υποχρεωτικά. Γι’ αυτό μπορεί και πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά για εσάς, μαζί με την ασφαλιστική σας, εφόσον έχετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Το ταμείο σας συνήθως καταβάλλει ένα ποσό, διαφορετικό για κάθε είδος νοσηλείας. Αυτά τα χρήματα αφαιρούνται από τη συμμετοχή σας. Έτσι, ίσως δε θα χρειαστεί να συμμετέχετε καθόλου εσείς, εκταμιεύοντας χρήματα.

Ας δούμε όμως πως αλλάζει το κόστος των προγραμμάτων (ενδεικτικές τιμές από μεγάλες εταιρίες) αν αλλάξει το ασφάλιστρο, «πειράζοντας» μόνο τη συμμετοχή:

Συμμετοχή                                    Μηνιαίο Ασφάλιστρο

Μηδενική                                                   €55,6

Ανά ασφαλιστική περίοδο, €500          €39,8

Ανά νοσηλεία €500                                   €38,5

Ανά ασφαλιστική περίοδο €1.500         €16,1

Ανά νοσηλεία €1.500                               €15.2

Ανά ασφαλιστική περίοδο, €2.000       €14,8

Ανά νοσηλεία €2.000                               €13,3

Ανά νοσηλεία, 10%                                    €42,5

Ανά νοσηλεία, 20%                                     €27,5