Η ενδομητρίωση είναι δύσκολη και επίμονη πάθηση που αντιμετωπίζεται όπως και άλλες γυναικολογικές παθήσεις χειρουργικά με την μέθοδο της λαπαροσκόπησης σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Στα περισσότερα συμβόλαια υγείας συνήθως περιλαμβάνεται στις παθήσεις που αποζημιώνονται με χρονική αναμονή. Όλες οι εταιρείες καλύπτουν τα έξοδα που θα προκύψουν από μια χειρουργική επέμβαση/θεραπεία ενδομητρίωσης με μια χρονική αναμονή 3, 6, 12, 24 μηνών έπειτα από την αρχική έναρξη του ασφαλιστηρίου υγείας. Για παράδειγμα, το συμβόλαιο της Prime Ιnsurance αναφέρει ότι η νοσηλεία και η επέμβαση καλύπτονται όταν η πάθηση εκδηλωθεί ένα έτος μετά την έναρξη της ασφάλισης. Ωστόσο σε ορισμένα άλλα συμβόλαια υγείας που η πάθηση δεν κατονομάζεται ρητά, περιλαμβάνεται στην γενικότερη ομάδα «Γυναικολογικές Παθήσεις» και αποζημιώνεται σύμφωνα με τους όρους και τις παροχές του εκάστου ασφαλιστηρίου.

Προϋπόθεση αποζημίωσης είναι απαρέγκλιτα η ασφαλισμένη να ήταν υγιής κατά στην σύναψη του ασφαλιστηρίου ή αποδεδειγμένα να μην γνώριζε τυχόν ύπαρξη της πάθησης.

Υπάρχει όμως και μια κατηγορία ασφαλιστών που αμφισβητεί το δικαίωμα της ασφαλισμένης να αποζημιωθεί υποστηρίζοντας ότι η θεραπεία της ενδομητρίωσης μπορεί να αξιολογηθεί ως θεραπεία γονιμότητας προς τεκνοποίηση και όχι ως θεραπεία ασθένειας της οποίας τα συμπτώματα ταλαιπωρούν και απειλούν την καλή υγεία της ασφαλισμένης ασθενούς. Σημειώνουμε ότι οι θεραπείες υπογονιμότητας σε όλα τα συμβόλαια περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις από τις ασφαλιστικές καλύψεις.

Λόγω συχνότητας εμφάνισης της πάθησης, θα ήταν χρήσιμο να ζητήσετε από τον ασφαλιστή σας περαιτέρω διευκρινήσεις για την κάλυψη που δικαιούσθε.

Η νοσηλεία για μια επέμβαση ενδομητρίωσης είναι συνήθως μιας ημέρας (one day clinic). H αποζημίωση καλύπτει όλα τα αναγνωρισμένα έξοδα χειρουργικής επέμβασης και νοσοκομειακής περίθαλψης που θα πραγματοποιηθούν εντός ή και εκτός νοσοκομείου, πριν και μετά την επέμβαση και τα οποία σχετίζονται με την πάθηση, σύμφωνα με τους όρους και τις παροχές του εκάστου ασφαλιστηρίου.

Η εν λόγω χειρουργική επέμβαση αναφέρεται ρητά στον Πίνακα Κατάταξης Βαρύτητας Χειρουργικών Γυναικολογικών Επεμβάσεων των συμβολαίων υγείας σχεδόν όλων των εταιρειών στην κατηγορία Μικρές Επεμβάσεις.

Σε περίπτωση που η ασφαλισμένη διατηρεί συμβόλαιο με «απαλλαγή» (ο ασφαλισμένος καταβάλλει από την τσέπη του τα έξοδα νοσηλείας έως ένα όριο π.χ.  500, 1000, 1500 ευρώ), η εταιρία ( όπως συμβαίνει στις περισσότερες επεμβάσεις one day clinic) κάνει χρήση της απαλλαγής έως ένα ποσοστό, που συνήθως ανέρχεται σε 50%. Δηλαδή αν η απαλλαγή είναι 1500 ευρώ και η επέμβαση κοστολογείται 2000 ευρώ, εταιρία θα πληρώσει 1250 ευρώ (1500 x 50%= 750, 2000-750 = 1250 ευρώ).

Απαραίτητη προϋπόθεση κάλυψης είναι η ασφαλισμένη να ενημερώσει το Call Center της εταιρίας πριν τη χειρουργική επέμβαση και να προσκομίσει στην εταιρία τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Προσοχή! Σας συμφέρει να επιλέξετε ένα από τα Ειδικά Συνεργαζόμενα Νοσοκομεία για να υποβληθείτε σε επέμβαση. Οι εταιρίες συνήθως καλύπτουν απευθείας σε ποσοστό 100% τις αναγνωρισμένες δαπάνες του περιστατικού χωρίς να αφαιρέσουν τυχόν συμμετοχή (απαλλαγή) που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένη.