Η κρίση άφησε πίσω της κόκκινα δάνεια, χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τη ΔΕΗ και άλλες συσσωρευμένες οφειλές. Αρκετοί πολίτες , όχι όσοι προσδοκούσε η κυβέρνηση, εντάχθηκαν πρόσφατα σε ρυθμίσεις προκειμένου να αποπληρώσουν με δόσεις τις οφειλές τους.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο οφειλέτης αποβιώσει πριν προλάβει να ξεχρεώσει;

Οι οφειλές μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία μεταφέρονται στους κληρονόμους. Ο όρος Κληρονομιά αναφέρεται στο σύνολο της και δεν μπορεί να περιοριστεί σε μέρος αυτής. Συνεπώς ο κληρονόμος είτε θα αποδεχθεί ολόκληρη την κληρονομιά, είτε θα την αποποιηθεί ολόκληρη.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια οι αποποιήσεις κληρονομιάς. Ωστόσο αυτή η αρνητική εξέλιξη μπορούσε να αποφευχθεί εάν ο οφειλέτης διατηρούσε μια Ασφάλεια Ζωής. Παρά την μείωση των διαθεσίμων στη διάρκεια της κρίσης , πολλοί επαγγελματίες με οικονομικές υποχρεώσεις  θεώρησαν πως μια ασφάλεια ζωής αποτελεί προτεραιότητα για να μην υποστεί η  οικογένεια τους τις συνέπειες των δικών τους αστοχιών.

Εισπράττουν όμως  οι κληρονόμοι την αποζημίωση εάν προβούν σε αποποίηση κληρονομιάς;

Έμπειροι ασφαλιστές σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πως ένα συμβόλαιο ζωής δεν θεωρείται περιουσιακό στοιχείο άρα δεν δηλώνεται στο φόρο κληρονομιάς.

Κλειδί για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αποτελεί ο ορισμός των δικαιούχων στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Δηλαδή οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ορισθεί ρητά και ονομαστικά. Διαφορετικά τα πράγματα περιπλέκονται.

Η ασφαλιστική εταιρία μετά τον θάνατο του ασφαλισμένου και την παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών, καταβάλλει  την αποζημίωση στο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του «Δικαιούχου» που έχει ορισθεί ρητά και ονομαστικά στο συμβόλαιο και σύμφωνα με το ποσοστό του ασφαλίσματος που του ανήκει.

Από κει και πέρα ο κληρονόμος έχει δύο εναλλακτικούς δρόμους μπροστά του:

α) εισπράττει την αποζημίωση, εξοφλεί τα χρέη και κάνει αποδεκτή την κληρονομιά.

β) Εισπράττει την αποζημίωση αλλά επιλέγει να αποποιηθεί την κληρονομιά.

Εικάζουμε ότι η επιλογή εξαρτάται από το ύψος των οφειλών σε συνάρτηση με το ύψος της κληρονομιάς.