Πριν από αρκετά χρόνια η κάλυψη τοκετού στις ασφάλειες Υγείας κάλυπτε έως και 100% τα έξοδα τοκετού. Έτσι πολλές γυναίκες έκαναν ιδιωτική ασφάλιση υγείας μόνο και μόνο για να καλύψουν το κόστος του τοκετού και στη συνέχεια διέκοπταν το συμβόλαιο.

Επειδή, όμως, τα έξοδα τοκετού αυξήθηκαν δραματικά και η κάλυψη έγινε ασύμφορη για τις ασφαλιστικές εταιρείες, πλέον τα προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης παρέχουν επιδόματα και όχι πλήρη κάλυψη.

Οι περισσότερες εταιρίες χορηγούν επίδομα ύψους 400-2.500 ευρώ με την προϋπόθεση να έχουν περάσει 18-24 μήνες από τη σύναψη του ασφαλιστήριου συμβολαίου. Όλα τα προγράμματα έχουν περίοδο αναμονής. Δηλαδή θα πρέπει να έχετε κάνει ιδιωτική ασφάλιση υγείας τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την εγκυμοσύνη για να σας καλύψει κάποια έξοδα η ασφάλεια. Αν μπορείτε να προγραμματίσετε ένα μελλοντικό τοκετό τότε μπορείτε πραγματικά να επωφεληθείτε από ένα πρόγραμμα Υγείας. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο θα αυξηθεί το ύψος του επιδόματος.

Για παράδειγμα μετά από τρία έτη συνεχούς ασφάλισης, το επίδομα θα αυξηθεί κατά 5%, στα 5 έτη 10% και μπορεί να φτάσει τα 2.000 έως 2.500 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος εξαρτάται από τη θέση νοσηλείας αλλά και το είδος του τοκετού αν είναι φυσιολογικός ή με καισαρική τομή.

Έτσι, ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι το επίδομα για ένα φυσιολογικό τοκετό είναι:

  • Α’ Θέση: 800 ευρώ
  • Β’ Θέση: 600 ευρώ

Ενώ για τον τοκετό με καισαρική τομή:

  • Α’ Θέση: 1000 ευρώ
  • Β’ Θέση: 800 ευρώ

Οι περισσότερες εταιρίες καλύπτουν επίσης το κόστος των επιπλοκών κύησης, που δυστυχώς μπορεί να προκύψουν, και τον προγεννητικό έλεγχο. Ορισμένα προγράμματα υγείας μάλιστα παρέχουν ως «δώρο» την κάλυψη του νεογέννητου για ένα έτος.