Περισσότερες πιθανότητες έχει ένας ασφαλισμένος να χρειαστεί στη ζωή του κάλυψη από την ασφαλιστική του εταιρία για συνήθη περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία μιας ημέρας (γυναικολογική επέμβαση, καταρράκτης, χολή) παρά για βαριές παθήσεις.

Έμπειροι ασφαλιστές επισημαίνουν ότι οι καλύψεις για την ημερήσια νοσηλεία (one day clinic) διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία και μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις. Δηλαδή αν και ασφαλισμένος μπορεί να μην καλύπτεστε για την μικροεπέμβαση και να σας ζητηθεί να πληρώσετε όλα τα έξοδα νοσηλείας από την τσέπη σας.

Σημείο «κλειδί» της διαφοράς είναι η χρήση της απαλλαγής. Θυμίζουμε ότι η απαλλαγή είναι το ποσό που βγάζετε από την τσέπη σας για να συμμετέχετε στα έξοδα νοσηλείας τα οποία πέραν του ποσού της απαλλαγής καλύπτονται από την ασφαλιστικής σας εταιρία. Σύμφωνα με έμπειρους ασφαλιστές το ποσό της απαλλαγής δεν χρειάζεται να είναι άνω των 1500 έως 2000 ευρώ. Η απαλλαγή είναι χρήσιμη καθώς μειώνει το ετήσιο ασφάλιστρο.

Α) Η πρώτη κατηγορία προγραμμάτων υγείας καλύπτει όλα τα έξοδα της ημερήσιας νοσηλείας (αμοιβή χειρουργού, νοσηλεία κλπ) χωρίς να πειράξει το ποσό της απαλλαγής.

Β) Η δεύτερη κατηγορία προγραμμάτων υγείας κάνει χρήση ποσοστού της απαλλαγής, συνήθως του 50%. Δηλαδή αν το ποσό της απαλλαγής ανά Ασφαλισμένο και ανά Περιστατικό Νοσηλείας, είναι 1.500 ευρώ σε περίπτωση Νοσηλείας μίας ημέρας, το εκπιπτόμενο ποσό ανέρχεται στο ποσό 750 ευρώ. Αν τα έξοδα ανέρχονται σε 900 ευρώ τα υπόλοιπα 150 ευρώ θα τα πληρώσει η εταιρία.

Γ) Η τρίτη κατηγορία προγραμμάτων υγείας κάνει χρήση της απαλλαγής έως του ποσού κάλυψης των εξόδων. Δηλαδή αν η απαλλαγή ανέρχεται σε 1000 ευρώ και η επέμβαση κοστίζει 800 ευρώ, θα την πληρώσετε εξ ολοκλήρου από την τσέπη σας.

Εδώ λοιπόν κρύβεται η παγίδα καθώς αυτές οι μικρές επεμβάσεις δε στοιχίζουν παραπάνω από 500-600 ευρώ, τα οποία δυστυχώς θα επιβαρύνουν το δικό σας πορτοφόλι. Δώστε προσοχή και διαπραγματευτείτε!