Οι χρόνιες παθήσεις όπως για παράδειγμα η Nεφρική Aνεπάρκεια, η Πολλαπλή Σκλήρυνση και ο Σακχαρώδης Διαβήτης  δεν θεραπεύονται, αλλά ρυθμίζονται. Αν κάποιος διαγνωστεί με χρόνια πάθηση, τότε είναι που χρειάζεται να καλύπτεται από ένα πρόγραμμα υγείας ώστε να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της ασθένειας.

Δυστυχώς όμως πολλά ασφαλιστήρια ακόμα και μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών εξαιρούν από τις καλύψεις τις χρόνιες παθήσεις. Άλλες εταιρίες τις καλύπτουν μόνο την πρώτη φορά και μετά δεν καλύπτουν τίποτα, αφήνοντας σας εγκλωβισμένους στο ασφαλιστήριο. Μετά θα είναι πολύ δύσκολο να σας δεχτεί μια άλλη ασφαλιστική εταιρία έχοντας μια χρόνια πάθηση.

Πρέπει να προνοήσετε λοιπόν, όσο είστε υγιής ώστε να διαλέξετε ένα ασφαλιστήριο που καλύπτει χρόνιες παθήσεις, όχι μόνο την πρώτη φορά αλλά και μετά την θεραπεία.

Οι συγγενείς και οι γενετικές παθήσεις είναι η πιο ύπουλη εξαίρεση των συμβολαίων υγείας γιατί μπορεί να παρουσιαστεί απρόσμενα και αφού φανεί ότι είναι εκ γενετής ή και κληρονομική πάθηση να ανατρέψει την αρχική απόφαση της ασφαλιστικής να σας αποζημιώσει και να μείνετε εκτεθειμένοι καθότι τα έξοδα θεραπείας για αυτές τις παθήσεις είναι υψηλά. Υπάρχουν πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια που ξεκαθαρίζουν από την αρχή ότι δεν τις καλύπτουν καθόλου γιατί προϋπάρχουν. Υπάρχουν όμως και ασφαλιστήρια που τις καλύπτουν εφόσον δεν ήταν γνωστές στον ασφαλισμένο.

Προσέξτε λοιπόν πριν υπογράψετε το συμβόλαιο να ξεκαθαρίσετε πως και πότε καλύπτονται οι συγγενείς παθήσεις.