Θυμάστε πριν από μερικά χρόνια που θεωρούσαμε την λαπαροσκόπηση ιατρικό θαύμα ενώ σήμερα είναι απλώς μια επέμβαση ρουτίνας; Το ίδιο θα συμβεί σταδιακά και με τη ρομποτική χειρουργική που θεωρείται σήμερα η πιο προηγμένη αλλά και ακριβή μέθοδος επέμβασης με πολλά οφέλη.

Μοιραία λοιπόν οι ασφαλιστικές εταιρίες σιγά σιγά δέχονται να αποζημιώνουν τον ασθενή που επιλέγει αυτήν την ακριβή μέθοδο κατ΄υπόδειξη του γιατρού του, παρότι αρχικά «γκρίνιαζαν» ότι η ενσωμάτωση στην ιατρική πρακτική των τεχνολογικών εξελίξεων θα αυξήσει κατά πολύ το κόστος υγείας με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα ασφάλιστρα.

Οι εταιρίες που είναι ακόμα επιφυλακτικές, ισχυρίζονται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ρομποτική δεν είναι αναγκαία, καθώς η επέμβαση μπορεί να γίνει και με συμβατική μέθοδο. Αρνούνται, δηλαδή, προσπαθώντας να αποφύγουν την «πλασματική» ζήτηση ακριβών επεμβάσεων.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι στα περισσότερα συμβόλαια υγείας δεν συναντάται ρητά ο όρος ρομποτική χειρουργική, ούτε στις παροχές ούτε στις εξαιρέσεις.

Το αφήνουν λίγο θολό λοιπόν για να το αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση.

Σε περίπτωση που σε ένα νοσοκομειακό συμβόλαιο δεν αναγράφεται ειδική μνεία σχετικά με την ρομποτική επέμβαση ώστε να καθορίζεται το πλαίσιο και τα όρια αποζημίωσης της εκάστου ιατρικής περίπτωσης ρομποτικής, συνήθως οι δαπάνες της επέμβασης αποζημιώνονται σύμφωνα με τα όρια και το ύψος αποζημίωσης μιας απλής λαπαροσκοπικής επέμβασης, σύμφωνα με τους όρους και τις παροχές του ασφαλιστηρίου.

Αλλά και να αναγράφεται στους όρους του συμβολαίου, η αποζημίωση που θα δοθεί δε θα υπερβαίνει το συμφωνημένο πλαφόν κάλυψης ιατρικών εξόδων.

Σύμφωνα με έμπειρους ασφαλιστές, το μυστικό είναι να νοσηλευτείτε σε συμβεβλημένο με την ασφαλιστική εταιρία νοσοκομείο.

Στα συμβεβλημένα θεραπευτήρια είναι πιο εύκολο να καλυφθούν τα έξοδα της επέμβασης καθώς διαμορφώνονται και τηρούνται συμφωνίες, ενώ τα όρια αποζημίωσης καθορίζονται στον Πίνακα Αμοιβών Ιατρών που περιλαμβάνεται σε κάθε συμβόλαιο υγείας σύμφωνα με την βαρύτητα της εκάστου ιατρικής περίπτωσης.

Δηλαδή, μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο ασφαλιστικός κλάδος είναι πιο εύκολο να περιορίσει την «πλασματική» ζήτηση ακριβών επεμβάσεων και να συγκρατήσει το κόστος, το οποίο αυξάνεται από τις αμοιβές των ιατρών και τα τιμολόγια των νοσοκομείων.

Η ρομποτική μέθοδος βρίσκει πεδίο εφαρμογής σε πολλές ειδικότητες της χειρουργικής όπως γενική χειρουργική, καρδιοχειρουργική, θωρακοχειρουργική, αγγειοχειρουργική, παιδιατρική χειρουργική, ουρολογία, γυναικολογική χειρουργική κ.α. Οι πιο συνηθισμένες λαπαροσκοπικές ρομποτικές επεμβάσεις είναι η χολοκυστεκτομή, γαστρεκτομή, παγκρεατομή, κολεκτομή, σκοληκοειδεκτομή, θυρεοειδεκτομή, αιμορροιδοπηξία, γυναικολογικές επεμβάσεις, διαφραγματοκήλη κ.α.