Δεν υπάρχει συμβόλαιο υγείας σε οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρία που να μην καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας για ένα σοβαρό περιστατικό, ατύχημα ή ασθένεια.

Κάποια άλλα έξοδα, όμως, που εμφανίζονται μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας, δεν είναι αυτονόητο ότι συγκαταλέγονται στις καλύψεις.

Σύμφωνα με έμπειρους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, θα πρέπει να ρωτήσετε πριν υπογράψετε το συμβόλαιο, αν το πρόγραμμα υγείας σας καλύπτει έξοδα νοσηλείας κατ΄οίκον και έξοδα αποκατάστασης μετά τη νοσηλεία.

Πρόκειται για δαπανηρές και πολύχρονες δοκιμασίες. Ακόμα και τα μισά να πληρώσει η ασφαλιστική εταιρία είναι μια ανακούφιση για την οικογένεια του ασθενούς.

Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας κατ΄οίκον 500,00 € ανά μήνα για ανώτατο χρονικό διάστημα έως 5 μήνες για κατ’ οίκον νοσηλεία μετά από νοσηλεία από ατύχημα ή ασθένεια.

Καλύπτουν επίσης τα έξοδα αποθεραπείας και αποκατάστασης σε κέντρα αποκατάστασης, π.χ. μετά από εγκεφαλικό ή μετά από τροχαίο ατύχημα. Χορηγούν μάλιστα και αποζημίωση έως 100,00 € την ημέρα για ανώτατο χρονικό διάστημα έως 6 μήνες

Προϋπόθεση για να κάνει ο ασφαλισμένος χρήση των δύο παραπάνω παροχών είναι να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον δύο έτη.

Άλλες καλύψεις που πρέπει να αναζητούμε είναι:

  • Κάλυψη Εξόδων Δεύτερης Γνώμης. Πάντα χρειάζεται μια δεύτερη γνώμη από εξειδικευμένο γιατρό (εσωτερικού ή εξωτερικού)
  • Νομική προστασία σε περίπτωση ιατρικού λάθους. Ορισμένες εταιρίες καλύπτουν τα νομικά έξοδα έως του ποσού των 3.000 € ανά ασφαλιστικό έτος για διεκδικήσεις αποζημίωσης έναντι γιατρού ή νοσοκομείου-κλινικής
  • Κάλυψη Εξόδων Ψυχολογικής Υποστήριξης. Ορισμένες εταιρίες καλύπτουν δαπάνες για ψυχολογική υποστήριξη με 50 € ανά συνεδρία και ανώτατο ποσό 500,00 € .