«Πρέπει να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών μέσω συμπληρωματικών οικονομικότερων προγραμμάτων υγείας τα οποία θα προβλέπουν για παράδειγμα τη νοσηλεία του ασφαλισμένου σε ειδική πτέρυγα του δημοσίου νοσοκομείου», τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος Eurolife ERB, μιλώντας αυτήν την εβδομάδα σε ασφαλιστικό συνέδριο.

Αλλά και ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιριών στις υπηρεσίες υγείας, σημειώνοντας: «H συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών για υπηρεσίες υγείας θα βαίνει αυξανόμενη. Αν η προτεραιότητα του κράτους είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες, τότε δεν μπορεί να τους παρέχει όλες τις υπηρεσίες υγείας».

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα προγράμματα που ετοιμάζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στο πλαίσιο της συνεργασίας κράτους και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών;

Οι ασφαλιστικές εταιρίες, θέλοντας να μειώσουν το κόστος των υπηρεσιών υγείας που τείνει να αυξάνεται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, έχουν υποβάλλει σειρά προτάσεων στο κράτος μεταξύ των οποίων είναι:

Το κράτος μπορεί να κατασκευάσει νέες σύγχρονες πτέρυγες στα δημόσια νοσοκομεία οι οποίες θα διατεθούν στις ασφαλιστικές εταιρίες. Εκτός από τα σύγχρονα δωμάτια, αυτές οι πτέρυγες μπορεί να έχουν περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό ή καλύτερους γιατρούς. Οι εταιρίες θα πληρώνουν αντίτιμο για την χρήση των υπηρεσιών υγείας το οποίο θα είναι χαμηλότερο από αυτό που πληρώνουν σήμερα στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Έτσι, θα διαθέτουν οικονομικότερα ασφαλιστήρια υγείας στην αγορά προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες περισσοτέρων πολιτών. Δηλαδή θα δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία ασφαλισμένων που δε θα κάνουν χρήση μόνο του ΕΟΠΥΥ, αλλά θα έχουν πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας μέσω συμβολαίων υγείας με χαμηλό ασφάλιστρο.