Oι αποποιήσεις κληρονομιάς έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι από το 2013 αυξήθηκαν κατά 413%!

Οι λόγοι είναι δύο. Ο δικαιούχος της κληρονομιάς ήδη ασφυκτιά από δάνεια προσπαθώντας μάταια να αυξήσει το χαμηλό του εισόδημα. Προτιμά να αποποιηθεί την κληρονομιά καθώς δε μπορεί να ανταποκριθεί στην πληρωμή των φόρων.

Ο δικαιούχος μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία κληρονομεί χρέη, απλήρωτα δάνεια και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις του θανόντος.

Δυστυχώς ο κληρονόμος δε μπορεί να κάνει αποδεκτή την κληρονομιά κατά το ήμισυ. Είτε θα την αποδεχθεί ολόκληρη, είτε θα την αποποιηθεί ολόκληρη.

Συχνά οι γονείς έχουν φροντίσει να αφήσουν ένα σπίτι για τα παιδιά τους αλλά δεν το έχουν μεταβιβάσει στο όνομά τους προκειμένου να μην τα επιβαρύνουν μελλοντικά.

Αυτά τα προβλήματα λύνονται αν ο θανών είχε φροντίσει να αποκτήσει μια ασφάλεια ζωής, κατονομάζοντας στο συμβόλαιο τους αποδέκτες των χρημάτων. Οι κληρονόμοι εισπράττουν την ασφάλεια ζωής, μέρος της οποίας προορίζεται για την αποπληρωμή φόρων και χρεών μετά από μία κληρονομιά.

Αν εσείς είστε ο κληρονόμος και ο γονιός σας είναι ηλικίας κάτω των 70 (τα 65-70 είναι το ηλικιακό όριο εισόδου στην ιδιωτική ασφάλιση για τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες) μπορείτε εσείς να πληρώνετε το ασφάλιστρο για την ασφάλεια ζωής στο όνομά του. Έτσι θα εξασφαλίσετε την απαραίτητη ρευστότητα για την αποπληρωμή φόρων κληρονομιάς και των ενδεχόμενων χρεών που έχει αφήσει ο θανών.