Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία απλώνεται στην Ευρώπη, με τη συμπόνια προς τους πληγέντες να συνοδεύεται πλέον και από αισθήματα φόβου για την επόμενη ημέρα. Η διαταγή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, προς τη στρατιωτική διοίκηση του να θέσει σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις αποτροπής της χώρας -μεταξύ των οποίων και των πυρηνικών-, καθώς και ο φόβος για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία εν μέσω συγκρούσεων -όπως η περίπτωση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια-, έχουν εκπέμψει ένα παγκόσμιο σήμα κινδύνου.

Το σενάριο ενός πυρηνικού ατυχήματος στην εμπόλεμη χώρα οδήγησε πλήθος πολιτών από γειτονικά κράτη στα φαρμακεία για προμήθεια χαπιών ιωδίου, φαινόμενο με τάσεις εξάπλωσης και στην υπόλοιπη Ευρώπη και το οποίο θέλησε να προλάβει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοινώνοντας πως «δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα ραδιολογικού κινδύνου για την Ελλάδα».

Ο πόλεμος και η ραδιενέργεια στην ασφάλιση

Τόσο ο πόλεμος όσο και η πυρηνική ενέργεια αποτελούν βασικούς όρους της ασφάλισης και, όπως συνάγεται από τo Νόμο 2496/1997 (ΦΕΚ 87/Α/16-5-1997) περί την «Ασφαλιστική σύμβαση, τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την ιδιωτική ασφάλιση και άλλες διατάξεις» αλλά και τα επίμαχα εδάφια των επί μέρους ασφαλιστηρίων συμβολαίων, πρόκειται για γεγονότα που θα φρενάρουν τις καλύψεις.

Σύμφωνα με το Ερμηνευτικό Λεξικό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), αποτελούν συνήθεις εξαιρέσεις των ασφαλιστηρίων κίνδυνοι που σχετίζονται με:

  • Πόλεμο – Κοινωνικές και Πολιτικές Ταραχές – Τρομοκρατικές Ενέργειες (αμέσως ή εμμέσως εκ πολέμου, εισβολής, εχθροπραξιών (είτε έχει κηρυχθεί πόλεμος είτε όχι), εμφυλίου πολέμου, στάσης, κινήματος, επαναστάσεως, προερχόμενους από Διαταγή οποιασδήποτε DE JURE ή DE FACTO Κυβέρνησης ή οποιασδήποτε Δημόσιας Αρχής κ.α.)
  • Ιοντίζουσες ή άλλες ακτινοβολίες – Πυρηνικά – Ραδιενέργεια – Ηλεκτρομαγνητικά ή άλλα πεδία (από ακτινοβολίες ιόντων ή από μόλυνση λόγω ραδιενέργειας από οποιοδήποτε πυρηνικό καύσιμο ή από οποιοδήποτε πυρηνικό απόρριμμα ή κατάλοιπο της καύσεως πυρηνικών καυσίμων, ή από ηλεκτρομαγνητικά ή άλλα πεδία).

Κατά τον ορισμό της ΕΕΑΕ, «ιοντίζουσες είναι οι ακτινοβολίες που μεταφέρουν ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στην ύλη, να προκαλέσει ιοντισμό των ατόμων, να διασπάσει βίαια χημικούς δεσμούς και να προκαλέσει βιολογικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό», η οποία προειδοποιεί πως η «έκθεση σε πολύ μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας μπορεί να επιφέρει άμεση καταστροφή κυττάρων, οργάνων και συστημάτων και να οδηγήσει ενίοτε στο θάνατο».

Οι εξαιρέσεις στους κλάδους ασφάλισης

Η εξαίρεση βλαβών και οποιουδήποτε προς ασφάλιση περιστατικού οφειλόμενου στα παραπάνω γεγονότα εντοπίζεται στα ασφαλιστήρια κάθε κλάδου. Έτσι, ανατρέχοντας στο σώμα του συμβολαίου, οι ασφαλισμένοι θα εντοπίσουν:

     1. Μη κάλυψη για προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν λόγω ατυχήματος ή ασθενείας και οφείλονται σε πόλεμο ή εξεγέρσεις, με συμβατικά ή πυρηνικά όπλα και βλάβες ή ασθένειες που προκαλούνται από ραδιενέργεια, ιοντίζουσες ακτινοβολίες ή από πυρηνικά καύσιμα, σχετίζονται με επιδράσεις πυρηνικής ενέργειας και χημική μόλυνση. Πέρα από τα νοσοκομειακά, παθήσεις που οφείλονται σε ακτινοβολία, πυρηνική αντίδραση ή ραδιενεργό μόλυνση είτε μόλυνση θα εξαιρεθούν και από τα επιδοματικά προγράμματα Σοβαρών Ασθενειών. Τέλος, δεν προβλέπεται κάλυψη και για τις περιπτώσεις θανάτου άμεσα συνδεδεμένου με πολεμικά γεγονότα και ιοντίζουσες ακτινοβολίες (Ασφάλεια Υγείας και Ζωής).

     2. Πόλεμος και πυρηνικά όπλα ή υλικά κατασκευής τέτοιων όπλων, πεδία από ιοντίζουσες ή άλλες ακτινοβολίες, ραδιενεργό μόλυνση ή άλλο πυρηνικό υλικό, απόρριμμα κ.ο.κ. θα στοιχίσουν τη μη αποζημίωση στο πλαίσιο ασφαλιστηρίου για αστική ευθύνη. Εξαίρεση θα αποτελέσει σε συμβόλαια επαγγελματικής αστικής ευθύνης η ειδικότητα του πυρηνικού ιατρού πυρηνικού για τον οποίον θα ενεργοποιηθεί η κάλυψη περίπτωσης που σχετίζεται με ραδιοθεραπείες, χρήση ραδίου, ραδιοϊσοτόπων και ατομικής ακτινοβολίας (Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης).

     3. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες δεν περιλαμβάνουν στα γεωγραφικά όρια των καλύψεών τους χώρες όπου εξελίσσεται εξωτερικός πόλεμος (κηρυγμένος ή ακήρυκτος) είτε εμφύλιος πόλεμος και πολιτικές ταραχές, ούτε θα αναλάβουν κινδύνους που οφείλονται άμεσα ή έμμεσα στα παραπάνω και έπειτα σε πυρηνική ενέργεια, χημική, βιολογική, πυρηνική τρομοκρατία, από ραδιενέργεια και ακτινοβολία. (Ταξιδιωτική Ασφάλεια)

     4. Δεν καλύπτονται ζημιές και απώλειες στην ασφαλισμένη κατοικία ή το ασφαλισμένο αυτοκίνητο που έχουν προκληθεί άμεσα ή έμμεσα από πόλεμο, ιοντίζουσες ακτινοβολίες, πυρηνική ενέργεια κλπ καθώς και οποιοδήποτε πυρηνικό καύσιμο ή κατάλοιπο καύσης πυρηνικού καυσίμου, για το οποίο διευκρινίζεται ότι ως καύση λογίζεται και «κάθε αυτοδύναμη εξέλιξη (process) πυρηνικής διάσπασης» (Ασφάλεια Κατοικίας και Αυτοκινήτου).

 

Διαβάστε επίσης

Σεισμός – Κατοικία: Η σωτήρια ασφάλιση που καλύπτει τις ζημιές

Ασφάλιση: Οι λάθος κινήσεις που σας θέτουν εκτός συμβολαίου

Χερσαίες μεταφορές – Ατύχημα: Οι καλύψεις που σας προστατεύουν