Ο χειμώνας που διανύουμε κάθε άλλο παρά φειδωλός αποδεικνύεται σε εκπλήξεις, καθώς φαίνεται αποφασισμένος να μας συνηθίσει σε ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν χαρά στα παιδιά και πονοκέφαλο στους μεγάλους. Στον απόηχο της κακοκαιρίας «Διομήδης», το ygeiamou ενημέρωσε για το πώς μπορεί η ιδιωτική ασφάλιση να προφυλάξει σχετικά με προσωπικά ατυχήματα και ζημιές στην οικεία σας σε περίπτωση χιονιά.

Τώρα, επ’ αφορμή της κακοκαιρίας «Ελπίς» που, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα είναι ιδιαίτερα έντονη με πυκνές χιονοπτώσεις, ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρούς ανέμους στα πελάγη, εξετάζουμε τι ασφαλίζεται σχετικά με τα ατυχήματα στους δρόμους αλλά και τις ζημιές των οχημάτων εν μέσω τέτοιας θεομηνίας.

Τροχαίο και υλικές ζημιές

Το χιόνι και ο πάγος στους δρόμους πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες ενός τροχαίου δυστυχήματος. Τα ασφαλιστήρια αυτοκινήτων καλύπτουν την υποχρεωτική από την ελληνική νομοθεσία ασφάλιση για την αστική ευθύνη των οδηγών τροχοφόρων έναντι τρίτων από ατυχήματα που προκλήθηκαν με δική τους υπαιτιότητα ως προς τις υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει αναρτήσει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), σε περίπτωση ατυχήματος:

  • ειδοποιείτε τηλεφωνικά την υπηρεσία «φροντίδας ατυχήματος» της ασφαλιστικής σας εταιρείας για να λάβεται καθοδήγηση ως προς τις απαιτούμενες διαδικασίες
  • ειδοποιείτε την αστυνομική αρχή, προκειμένου να επιληφθεί του ατυχήματος και να γίνει η καταγραφή του στο βιβλίο συμβάντων από την αρμόδια υπηρεσία της.
  • συμπληρώνετε με τον οδηγό του άλλου εμπλεκομένου οχήματος τη φιλική δήλωση, η οποία θα διευκολύνει ούτως ή άλλως την εφαρμογή του φιλικού διακανονισμού εφόσον και οι δύο ασφαλιστικές εταιρίες συμμετέχουν σε αυτόν.
  • σε περίπτωση που δεν διατίθεται ή δεν επικοινωνήσατε με τη «φροντίδα ατυχήματος», θα πρέπει να γνωστοποιήσετε το ατύχημα στην ασφαλιστική σας εταιρία μέσα σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου συνεπεία του ατυχήματος, η υπόθεση μπορεί να πάρει το δρόμο τη νομική οδό εφόσον εγερθεί αξίωση αποζημίωσης για ηθική βλάβη ή ψυχική οδύνη. Σε τέτοια περίπτωση, η προαιρετική παροχή νομικής προστασίας καλύπτει τον ασφαλισμένο για δικαστικές και εξώδικες δαπάνες συμπεριλαμβανομένων της αμοιβής του πληρεξούσιου δικηγόρου, των εξόδων και τελών ενώπιον δικαστικών και διοικητικών αρχών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Φυσικά φαινόμενα και η εξαίρεση του «παγετού»

Οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν πλήθος προαιρετικών καλύψεων που περιλαμβάνουν κάλυψη κλοπής, πυρός, φθοράς από τρομοκρατικές ενέργειες, ίδιες ζημιές (μικτή) αλλά και την επίμαχη προστασία από φυσικά φαινόμενα. Σε αυτά συγκαταλέγονται ρητώς, για το σύνολο σχεδόν των συμβολαίων, η πλημμύρα, το χαλάζι, ο τυφώνας, η λαίλαπα, η ανεµοθύελλα, η έκρηξη ηφαιστείου, ο σεισμός ή άλλες ακραίες φυσικές διαταραχές.

Οι ζημιές που οφείλονται άμεσα ή έμμεσα σε καιρικά φαινόμενα θα καλυφθούν συχνά υπό όρους και προϋποθέσεις. Για κάποια φαινόμενα όπως το χαλάζι, απαιτείται συνήθως από τον ασφαλισμένο να προσκοµίσει στον Ασφαλιστή βεβαίωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) που να επιβεβαιώνει ότι συνέβησαν. Έπειτα, υπάρχουν συμβόλαια που αναφέρουν ρητώς τις περιπτώσεις που θα εξαιρεθούν της αποζημίωσης, όπως φθορά από πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χιονοθύελλα ή χαλάζι εφόσον το ασφαλισμένο όχημα δεν είχε τη στιγμή της ζημιάς κλειστά όλα του τα ανοιγόμενα μέρη (πόρτες, παράθυρα, οροφές κ.ο.κ.).

Μια εξαίρεση που απαντάται στο σύνολο των ασφαλιστηρίων αυτοκινήτου είναι ο παγετός και οι μηχανικές βλάβες ή κάθε είδους ζημιές που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με αυτόν. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, παγετός εννοείται η πτώση της θερμοκρασίας του αέρα στους 0º ή και χαμηλότερα.

Όπως εξηγούν έμπειροι ασφαλιστές, ο παγετός επιφέρει συνήθως την απαγόρευση κυκλοφορίας και ένα ατύχημα θα σήμαινε παραβίαση της οδηγίας. Αντίστοιχα, δεν θα καλυφθεί ατύχημα από μη χρήση αλυσίδων χιονιού σε τμήματα δρόμου που οι αρμόδιες αρχές είχαν ανακοινώσει την υποχρεωτική χρήση τους.

Έπειτα, οι μηχανικές βλάβες λόγω παγετού συμβαίνουν συνήθως με υπαιτιότητα του οδηγού και σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνονται ζημιές στους υαλοκαθαριστήρες που δεν ανασηκώθηκαν μετά τη στάθμευση, στο ψυγείο του οχήματος από έλλειψη αντιψυκτικού ή στο χειρόφρενο που «δέθηκε» μετά τη στάθμευση ενώ επικρατεί ψύχος.

Εξαίρεση στην Οδική Βοήθεια

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως τα χιόνια και παγετός μπορεί να «παγώσουν» και την έξτρα κάλυψη της οδικής βοήθειας. Όπως αιτιολογείται στα ειδικά χωρία των συμβολαίων, όταν τα καιρικά φαινόμενα προκαλούν αδυναμία προσέγγισης στο σημείο ακινητοποίησης του ασφαλισμένου οχήματος, η ασφαλιστική εταιρεία έχει το δικαίωμα να αναστείλει την εν λόγω παροχή για το χρονικό διάστημα που υφίσταται το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οδηγίες από τις Αρχές

Με τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού από την κακοκαιρία «Ελπίς», το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επισημαίνουν τη μεγάλη προσοχή που πρέπει δίδεται στους δρόμους αλλά και να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Στη σελίδα της της ΕΛ.ΑΣ μάλιστα αναρτήθηκαν οδηγίες προς τους οδηγούς για την ασφαλή μετακίνησή τους σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει:

  • Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
  • Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
  • Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
  • Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
  • Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
  • Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
  • Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
  • Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
  • Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
  • Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
  • Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Σε περίπτωση ακινητοποίησης του οχήματος:

  • Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
  • Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς.
  • Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
  • Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνι.

Διαβάστε επίσης

Άμεση Ιατρική Βοήθεια: Όλα όσα παρέχει αυτό το πακέτο

Προκαλέσατε ατύχημα ή βλάβη; Οι καλύψεις που θα σας γλυτώσουν

Μα γιατί να κάνω ιδιωτική ασφάλιση; Υπάρχουν πολλοί λόγοι – Ενημερωθείτε