Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο αρχίζουν από την παιδική ηλικία συνήθως για να εκπαιδευτεί το παιδί μας στην υγιεινή των δοντιών, αλλά και για εργασίες ορθοδοντικής γύρω στην ηλικία των 8-9 ετών που ολοκληρώνεται η οδοντοφυΐα των μόνιμων δοντιών. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι οδοντιατρικές εργασίες κοστίζουν ακόμα πιο ακριβά αλλά κατά κανόνα εξαιρούνται από τις καλύψεις των ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας.

Ωστόσο ορισμένες εταιρείες διαθέτουν έξτρα πακέτα κάλυψης οδοντιατρικών εξόδων έως ένα ορισμένο ύψος, τα οποία μπορεί να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα συμβόλαια υγείας ή μπορεί να διατεθούν ανεξάρτητα.

Ας δούμε ενδεικτικά δύο προγράμματα για καλύψεις οδοντιατρικών εξόδων:

Το πρόγραμμα Dental Plus της MetLife προσφέρει μία σειρά υπηρεσιών εξειδικευμένες στις ανάγκες των παιδιών και μετατρέπει την επίσκεψη στον οδοντίατρο σε μία ευχάριστη εμπειρία.

Συγκεκριμένα προσφέρει, εντελώς δωρεάν:

α) Για παιδιά 12 ετών και άνω: 1 διαγνωστικό και 1 ορθοδοντικό έλεγχο, 1 καθαρισμό δοντιών και 1 απλό σφράγισμα.

β) Για παιδιά έως 12 ετών: 1 διαγνωστικό και 1 ορθοδοντικό έλεγχο, 1 φθορίωση και απομάκρυνση πλακών.

Παράλληλα, προσφέρει κάλυψη των αναγκών στοματικής υγιεινής των παιδιών σας μέχρι και στο 80% των εξόδων σας, πρόσβαση σε εξειδικευμένους οδοντιάτρους, μεγάλα όρια κάλυψης ανά γνάθο, τα οποία αυξάνονται σταδιακά από € 1.500 σε € 2.500, μέσα σε 5 χρόνια χωρίς απολύτως καμία πρόσθετη επιβάρυνση στο ασφάλιστρό σας.

Επίσης προσφέρει απεριόριστο αριθμό επισκέψεων, απουσία αναγκαιότητας προασφαλιστικού ελέγχου ή διαγνωστικών εξετάσεων -εκτός και αν ο οδοντίατρος το κρίνει απαραίτητο- καθώς και προνομιακά ασφάλιστρα για παιδιά, τα οποία ξεκινούν από 12 ευρώ το μήνα.

Τέλος η συμμετοχή σας στις οδοντιατρικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων και πράξεων ορθοδοντικής (πχ. σιδεράκια) είναι μόλις 20%.

Η MetLife διαθέτει κέντρο εξυπηρέτησης που λειτουργεί 365 ημέρες τον χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα.

Περίοδος αναμονής

  • Χωρίς αναμονή, σε περίπτωση ατυχήματος
  • 1–18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία της οδοντιατρικής πράξης
  • 1 μήνα, για τις δωρεάν παροχές
  • Χωρίς αναμονή, για το πιστοποιητικό οδοντιατρικής υγιεινής

H ασφαλιστική εταιρία Μινέττα, καλύπτει οδοντιατρικές πράξεις με έκπτωση στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας αλλά διαθέτει και το έξτρα πακέτο CLEVER DENTAL για παιδιά και ενήλικες έως 65 ετών με προσιτά ασφάλιστρα.

Το πρόγραμμα

  • Το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν πακέτο υπηρεσιών για πρόληψη και διάγνωση.
  • Καλύπτει το κόστος των Οδοντιατρικών πράξεων με ποσοστό κάλυψης έως 90% επί προκαθορισμένου τιμοκαταλόγου.
  • Καλύπτει δωρεάν όλα τα παιδιά της οικογένειας μετά το πρώτο.
  • Η εταιρία συνεργάζεται με Πανελλαδικό Δίκτυο Οδοντιάτρων σε όλη την Ελλάδα.

Για την Οδοντιατρική περίθαλψη λειτουργεί Συντονιστικό Κέντρο, καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, 24 ώρες το 24ωρο, το οποίο παρέχει ιατρικές συμβουλές μέσω τηλεφώνου, καθώς και πληροφορίες για την χρήση των παροχών της κάλυψης.

Περίοδος αναμονής

Α. Η κάλυψη των οδοντιατρικών πράξεων παρέχεται μετά την πάροδο 1 μηνός για θεραπεία και 3 μηνών για τη βασική προσθετική, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ασφαλιστηρίου.

Β. Οι πρόσθετες δωρεάν παροχές παρέχονται 30 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ασφαλιστηρίου. (Διευκρινίζεται ότι δεν ισχύει περίοδος αναμονής για την παροχή του Πιστοποιητικού Οδοντιατρικής Υγιεινής για τους ασφαλισμένους έως 18 ετών).

Οι παραπάνω περίοδοι αναμονής δεν ισχύουν σε περίπτωση χειρουργικής ή συντηρητικής αποκατάστασης συνεπεία ατυχήματος.

Το ανώτατο ετήσιο ποσό κάλυψης ανά ασφαλιζόμενο ορίζεται για το πρώτο έτος ασφάλισης και αυξάνεται σε κάθε ετήσια ανανέωση ως ακολούθως:

  • 1ο έτος: 3.000 €
  • 2ο έτος: 3.500 €
  • 3o έτος: 4.000 €
  • 4o έτος: 4.500 €
  • 5o έτος και εφεξής: 5.000€

Διευκρινίζεται ότι η πληρωμή της ιδίας συμμετοχής του ασφαλισμένου και του κόστους των μη καλυπτόμενων, σύμφωνα με τα παραπάνω, υλικών και πράξεων γίνεται απευθείας στον συμβεβλημένο οδοντίατρο.

Πρόσθετες Δωρεάν Παροχές ανά Ασφαλιστικό Έτος

Για τους ενήλικες Ασφαλισμένους (άνω των 18 ετών):

  1. Ένας Οδοντιατρικός Διαγνωστικός Έλεγχος που περιλαμβάνει: κλινική εξέταση, ακτινολογικό έλεγχο, απεικόνιση στοματικής κοιλότητας, διάγνωση και σχέδιο αποκατάστασης.
  2. Ένας Ορθοδοντικός Έλεγχος που περιλαμβάνει: κλινική εξέταση και διάγνωση.
  3. Δύο Οδοντικοί Καθαρισμοί που περιλαμβάνουν: τον καθαρισμό με υπερήχους και το γυάλισμα των δοντιών. Διευκρινίζεται ότι δεν καλύπτονται ουλίτιδες.
  4. Μία επίσκεψη για την αντιμετώπιση έκτακτου και επώδυνου οδοντιατρικού περιστατικού.
  5. Δύο προληπτικά σφραγίσματα.
  6. Ένα μόνιμο σφράγισμα.
  7. Δύο ενδοστοματικές ακτινογραφίες.

Για τους ανήλικους Ασφαλισμένους (έως 18 ετών):

  1. Ένας Οδοντιατρικός Διαγνωστικός Έλεγχος που περιλαμβάνει: κλινική εξέταση, ακτινολογικό έλεγχο, απεικόνιση στοματικής κοιλότητας, διάγνωση και σχέδιο αποκατάστασης.
  2. Ένας Ορθοδοντικός Έλεγχος που περιλαμβάνει: κλινική εξέταση και διάγνωση.
  3. Μία φθορίωση και απομάκρυνση πλακών.
  4. Δύο εξαγωγές νεογιλού.
  5. Μία κάλυψη οπών και σχισμών.
  6. Ένα Πιστοποιητικό Οδοντιατρικής Υγιεινής.
  7. Δύο ενδοστοματικές ακτινογραφίες.
  8. Μία επίσκεψη για την αντιμετώπιση έκτακτου και επώδυνου οδοντιατρικού περιστατικού.