Μέσα στον Δεκέμβριο, τη 18η ημέρα συγκεκριμένα, είθισται να γίνεται ειδική μνεία στη μετανάστευση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών όπως ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Στο σχετικό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),  διαβάζουμε: «κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις κοινωνίες παντού και συχνά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας ως επιστήμονες, επαγγελματίες της υγείας και απαραίτητοι εργαζόμενοι». Είναι οι άνθρωποι που «εξαιτίας της πανδημίας… έχουν βιώσει τον πόνο του χωρισμού από φίλους και οικογένεια, την αβεβαιότητα της εργασίας και την ανάγκη να προσαρμοστούν σε μία νέα και άγνωστη πραγματικότητα».

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το 2019 2,7 εκατομμύρια άτομα μετανάστευσαν στην ΕΕ ενώ από τα 447,3 εκατομμύρια άτομα στο σύνολο της επικράτειάς της την 1η Ιανουαρίου 2020 ζούσαν, το 5,1% ήταν πολίτες τρίτων χωρών και το 8,3% άτομα που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ. Το 2020 εκδόθηκαν περίπου 1,9 εκατομμύρια πρώτες άδειες διαμονής κυρίως για οικογενειακούς ή επαγγελματικούς λόγους. Ωστόσο πολλοί ήταν και οι πολίτες που έφυγαν από την ευρωπαϊκή αγκαλιά, με 1,2 εκατομμύρια άτομα να έχουν μεταναστεύσει από την ΕΕ. «Χωρίς μετανάστευση, ο ευρωπαϊκός πληθυσμός θα είχε συρρικνωθεί κατά μισό εκατομμύριο το 2019, δεδομένου ότι γεννήθηκαν 4,2 εκατομμύρια παιδιά, ενώ πέθαναν 4,7 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ», επισημαίνεται στον ιστότοπο.

Ασφάλιση αλλοδαπών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς στη χώρα όπως ορίζεται από τις διατάξεις του Ν. 4251/2014 και την Υπ. Απόφαση 53821/2014 (ΦΕΚ 2962/04-11-2014/Β), οι πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται ή διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και αιτούνται τη χορήγηση ή την ανανέωση άδειας διαμονής –ο τύπος της οποίας παρέχει τη δυνατότητα ασφάλισης σε ιδιωτικό φορέα ασφάλισης– πρέπει να διαθέτουν πλήρη ασφάλιση για:

  • ευρεία νοσοκομειακή περίθαλψη με το ύψος των καλυπτόμενων παροχών να ανέρχεται στα 10.000€ ετησίως τουλάχιστον και συμμετοχή του ασφαλιζόμενου 20% κατ’ ανώτατο όριο για ιδιωτικά νοσοκομεία. Συνήθως προβλέπονται ιατρικές αμοιβές, δαπάνες χειρουργικών επεμβάσεων, φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, μεταγγίσεις (αίματος, πλάσματος), εξετάσεις (μικροβιολογικές, ακτινολογικές, αξονικές, μαγνητικές) καθώς και έξοδα ΜΕΘ ή ΜΑΦ
  • μόνιμη ολική ή μερική ανικανότητα από ατύχημα, με το ύψος να ανέρχεται σε ποσό τουλάχιστον 15.000€ ετησίως και συμμετοχή του ασφαλιζόμενου 20% κατ’ ανώτατο όριο. Το ποσοστό της ανικανότητας ορίζεται από τη σοβαρότητα της αναπηρίας όπως αναγράφεται στον σχετικό πίνακα κάθε ασφαλιστικής εταιρείας
  • ιατροφαρμακευτικά έξοδα από ασθένεια ή ατύχημα, με το ύψος των καλυπτόμενων παροχών στα 1.500€ ετησίως τουλάχιστον και συμμετοχή του ασφαλιζόμενου 20% κατ’ ανώτατο όριο. Η κάλυψη γίνεται κατόπιν προσκόμησης δικαιολογητικών και περιλαμβάνει νοσήλια, ιατρικές αμοιβές, απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, αναλώσιμα ιατρικά είδη (π.χ. χειρουργικούς ή γύψινους επιδέσμους), βοηθήματα στήριξης (π.χ. μηχανικά, νάρθηκες, πατερίτσες, λάμες), αμοιβή αποκλειστικής νοσοκόμου εντός νοσοκομείου, χρήση ασθενοφόρου οχήματος και φυσικοθεραπείες.

Σημειώνεται ότι πέρα από ασφαλιστήρια συμβόλαια που συνάπτονται εδώ, γίνονται δεκτά και ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό εφόσον αναφέρουν ρητά ότι καλύπτουν τον ενδιαφερόμενο για το διάστημα που διαμένει στην Ελλάδα.

Κόστος και περιορισμοί

Τα προγράμματα ασφάλισης αλλοδαπών απευθύνονται σε πολίτες τρίτης χώρας ηλικίας τριών έως 75 ετών συνήθως που επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Περιπτώσεις υποψηφίων προς ασφάλιση άνω των 75 ετών ή με επιβαρυμένη υγεία ενδεχομένως να απορριφθούν από την ασφαλιστική εταιρεία ή να ασφαλιστούν με ειδικούς όρους, όπως εξηγούν οι έμπειροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι.

Διευκρινίζεται δε ότι στην περίπτωση αδειών διαµονής χρονικής διάρκειας µεγαλύτερης του έτους, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που καλύπτει χρονικό διάστηµα ενός έτους θα πρέπει να ανανεώνεται ετησίως, ενώ δεν θα γίνονται δεκτά ασφαλιστήρια συμβόλαια που περιλαμβάνουν απαλλαγές και ειδικές πρόσθετες συμφωνίες.

Η ηλικία θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την κοστολόγηση του ασφαλιστηρίου. Ενδεικτικά:

  • 3 μηνών έως 45 ετών στα 69€
  • 46-65 ετών στα 88-90€
  • 65-75 ετών στα 128-30€
  • 76 – 78 ετών στα 450-500€
  • 79 ετών και άνω στα 740-780€

Χρήσιμο tip: Πέρα από αλλοδαπούς, τα εν λόγω ασφαλιστικά προϊόντα απευθύνονται και σε ανασφάλιστους που επιθυμούν να έχουν κάλυψη νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης 

Φοιτητές Erasmus: Τα ασφαλιστικά προγράμματα που τους καλύπτουν

Ασφάλιση: Μεταφέρεται το συμβόλαιο στο εξωτερικό; Όλες οι περιπτώσεις

Άμεση Ιατρική Βοήθεια: Όλα όσα παρέχει αυτό το πακέτο