Πάνω από ένας στους δέκα Έλληνες (15%) επιλέγει να ενισχύσει την ασφάλιση υγείας του μέσω ιδιωτικών προγραμμάτων υγείας, το πρώτο σε ζήτηση προϊόν όπως είχε αναφέρει o πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά την τοποθέτησή του στο 2ο ετήσιο Συνέδριο που διοργάνωσε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και το ygeiamou.gr με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και μετά COVID-19 εποχή». «Η ιδιωτική ασφάλιση σε επαναφέρει στη θέση που ήσουν πριν επέλθει ο κίνδυνος», εξηγούν στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου για την ασπίδα των ασφαλιστηρίων υγείας από τα απρόοπτα.

Αναμενόμενα, η αναζήτηση του ιδανικού προγράμματος υγείας (νοσοκομειακό) βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων και αναγκών του υποψηφίου προς ασφάλιση, συνοδεύεται από βασικές ερωτήσεις, κοινές επί το πλείστον στους ενδιαφερόμενους.

1. Πόσο θα στοιχίσει το συμβόλαιο υγείας;

Το εύρος τιμών στα ιδιωτικά προγράμματα υγείας είναι μεγάλο, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες ενδιαφερομένων κάθε οικονομικής επιφάνειας. Ο υποψήφιος προς ασφάλιση μπορεί να επιλέξει την πλήρη (100%) κάλυψη των εξόδων του σε περίπτωση νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών αμοιβών, φαρμάκων, αποκλειστικής νοσοκόμας κ.α., κάτι που βέβαια θα του στοιχίσει σε «τσουχτερά» ασφάλιστρα.

Η απαλλαγή, δηλαδή το ποσό συμμετοχής του ασφαλισμένου στα νοσήλια, είναι η επιλογή που αποσυμπιέζει από το άγχος των ασφαλίστρων κάθε υποψήφιο αγοραστή και η οποία προτείνεται από τους ασφαλιστικούς συμβούλους. Έτσι, ένα συμβόλαιο με απαλλαγή ύψους 500€ σημαίνει ότι σε μια νοσηλεία που κοστίζει 3.000 €, τα 2.500€ θα καλύψει η εταιρεία και τα 500€ ο ασφαλισμένος. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στοχεύουν σε μια ενδιάμεση λύση καθώς η πολύ μεγάλη απαλλαγή μειώνει μεν τα ασφάλιστρα, σε ένα απρόοπτο περιστατικό όμως που ενδεχομένως να στοιχίσει 10.000€ και το συμβόλαιο υγείας έχει απαλλαγή 5.000 ή 6.000€, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει ένα απαγορευτικό για πολλούς ποσό.

2. Τι δεν καλύπτει;

Κάθε ασφαλιστική εταιρεία έχει αναμονές και εξαιρέσεις. Οι πρώτες αφορούν το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από την ιατρική πράξη ή νοσηλεία ((π.χ. διόρθωση ρινικού διαφράγματος, χειρουργείο για ρήξη μηνίσκου κλπ) μέχρι την κάλυψή τους από την εταιρεία. Το διάστημα είναι συνήθως ένα με δύο έτη. Ωστόσο, κομβικής σημασίας είναι οι περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας και μπορεί να αφορούν προϋπάρχοντα ή συγγενή νοσήματα, ψυχιατρικές παθήσεις, τον τοκετό, την παχυσαρκία έως την επαγγελματική ή ερασιτεχνική συμμετοχή σε αθλήματα και επικίνδυνα σπορ. Κάθε εταιρεία έχει τη δική της λίστα αναμονών και εξαιρέσεων. Ζητήστε από τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή να καλύψει κάθε απορία σας.

3. Τι συμβαίνει αν αποκρύψω στοιχεία;

Οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν το ιατρικό ιστορικό του υποψηφίου, το οποίο δεν μπορεί να παραμείνει… κρυφόΣτελέχη του ασφαλιστικού κλάδου επισημαίνουν ότι οι εταιρείας διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και τα μέσα να εντοπίσουν την απάτη από τους ασφαλισμένους που πιθανώς απέκρυψαν την πραγματική κατάσταση υγείας είτε προσκόμισαν στοιχεία για ιατρικές πράξεις άλλες από αυτές που πραγματοποιήθηκαν και οι οποίες συγκαταλέγονται στις εξαιρέσεις, καθώς και απάτες από παρόχους υπηρεσιών που ενδεχομένως να υπερκοστολογήσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η αποκάλυψη της αλήθειας εξασφαλίζει στην ασφαλιστική εταιρεία το δικαίωμα να μην αποζημιώσει τον ασφαλισμένο ή και να καταγγείλει τη σύμβαση.

4. Αρκεί το νοσοκομειακό πρόγραμμα;

Το νοσοκομειακό πρόγραμμα καλύπτει όσα έξοδα προκύψουν κατά την εισαγωγή και νοσηλεία στο νοσηλευτικό ίδρυμα, ενώ υπάρχουν τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα για ένα ευρύ φάσμα αναγκών υγείας που περιλαμβάνουν ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές πράξεις, διαγνωστικές εξετάσεις, γενικούς ή εξειδικευμένους προληπτικούς ελέγχους. Υπάρχουν και άλλες συμπληρωματικές καλύψεις που μπορείτε να επιλέξετε όπως τα «ιατροφαρμακευτικά έξοδα» που καλύπτουν απολογιστικά  τα ορθοπεδικά ή αναπνευστικά είδη κ.α. (π.χ. νάρθηκας, συσκευή οξυγόνου).

 

Διαβάστε επίσης

Θέλετε να ασφαλιστείτε ή να αλλάξετε εταιρία; Όλα όσα θα σας ρωτήσει ο ασφαλιστής

Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο

Τρία πράγματα που ενοχλούν περισσότερο τους υποψήφιους για ασφάλιση