O ασφαλιστικός σύμβουλος δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες αλλαγές συμβαίνουν στη ζωή του κάθε ασφαλισμένου. Οφείλει λοιπόν να τον ενημερώσει και για τυπικούς λόγους αν αλλάξει διεύθυνση, τηλέφωνο, επάγγελμα, email κλπ.

Η αλλαγή του επαγγέλματος δε θα επηρεάσει το συμβόλαιο υγείας αν αφορά αλλαγή στον ίδιο ή παραπλήσιο κλάδο. Εκείνο όμως που θα επηρεάσει γιατί αλλάζει την εκτίμηση κινδύνου ασφαλισιμότητας είναι το νέο επάγγελμα ή η νέα δραστηριότητα (χόμπι, αθλητισμός) να εμπεριέχουν μεγαλύτερο ποσοστό επικινδυνότητας.

Αυτή η αλλαγή πρέπει οπωσδήποτε να δηλωθεί γιατί διαφοροποιεί το ύψος της αποζημίωσης για την ασφάλιση ζωής, τη μερική ή ολική ανικανότητα, το ατύχημα, την απώλεια εισοδημάτων και την νοσοκομειακή περίθαλψη.

Για παράδειγμα άλλη επικινδυνότητα από ατυχήματα και ασθένειες, έχει ένας υπάλληλος γραφείου, ένας ασφαλιστής, ένας δάσκαλος και άλλη επικινδυνότητα πιο αυξημένη, έχει ένας οικοδόμος, ένας ηλεκτρολόγος, ένας ναυτικός, ένας «ντελιβεράς», ένας κασκαντέρ, ένας πιλότος.

Λόγω αυτής της αξιολόγησης της επικινδυνότητας και της διαμόρφωσης του κόστους και των παρεχόμενων καλύψεων, εάν ένας ασφαλισμένος αλλάξει επάγγελμα, θα πρέπει να το δηλώσει στον ασφαλιστικό του διαμεσολαβητή και την ασφαλιστική του εταιρεία, άμεσα χωρίς καθυστέρηση και εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Σ΄αυτήν την περίπτωση το συνολικό η κάποιο επιμέρους ασφάλιστρο αυξάνεται η κάποια παροχή μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς από το συμβόλαιο υγείας.

Αν ο ασφαλισμένος δεν ενημερώσει για την αλλαγή και χρειασθεί να νοσηλευτεί μπορεί να προκύψει πρόβλημα στην κάλυψη της δαπάνης η ακόμα και καταγγελία του συμβολαίου. Στην καλύτερη περίπτωση η εταιρία μπορεί να ζητήσει από τον ασφαλισμένο να πληρώσει αναδρομικά το αυξημένο ασφάλιστρο που προβλέπεται λόγω επικινδυνότητας του επαγγέλματος.

Διαβάστε επίσης: 

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας: Οι απαραίτητες καλύψεις – Τέσσερα SOS σημεία

Έξι δαπάνες που δεν καλύπτει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Ενημερωθείτε