Ο θόρυβος που προκλήθηκε με τους riders της e-food έφερε στο προσκήνιο τις πρακτικές που χρησιμοποιούν αυτού του είδους οι ψηφιακές πλατφόρμες σε Ευρώπη, Κίνα και ΗΠΑ είτε για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων είτε για να ελαστικοποιήσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας (π.χ. freelancers). Οι καλοί εργοδότες διεθνώς φροντίζουν εκτός από την απασχόληση με μόνιμη μισθωτή εργασία να ασφαλίζουν τους riders είτε μόνο για εργατικό ατύχημα είτε με μικτό πρόγραμμα υγείας. Τα μικτά προγράμματα συνήθως καλύπτουν ασθένεια – εργατικό ατύχημα και διαγνωστικές εξετάσεις, ασθένεια και διαγνωστικές εξετάσεις ή για εργατικό ατύχημα και διαγνωστικές εξετάσεις.

Η e-food υποσχέθηκε ιδιωτική ασφάλιση στο προσωπικό της χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες ενώ και άλλες πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ασφαλίζουν τους riders λόγω της επικινδυνότητας του επαγγέλματος.

Όπως μας εξηγεί ο ασφαλιστικός σύμβουλος Αντώνης Ξαγοράρης, όταν η εργασία έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας οι επιχειρήσεις προτιμούν να συνάψουν ομαδικό συμβόλαιο που παρέχει αφενός ευελιξία και αφετέρου φορολογική ελάφρυνση καθώς η δαπάνη για το ομαδικό συμβόλαιο καταγράφεται στα έξοδα της εταιρίας.

Στην περίπτωση των riders το ομαδικό συμβόλαιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα πακέτο για ασθένεια και ατύχημα με αποζημίωση από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Στο πακέτο θα μπορούσε να συμπεριληφθεί κάλυψη για επείγοντα περιστατικά, καθώς και επιδόματα, χειρουργικό και νοσοκομειακό.

Ο κ. Ξαγοράρης θεωρεί αναγκαία και την ασφάλιση για ανικανότητα προς εργασία με δεδομένο ότι το επάγγελμα κρύβει κινδύνους.

Η ανικανότητα από ατύχημα ή ασθένεια, που μπορεί να είναι μερική ή ολική, προσωρινή ή και μόνιμη. Ένας μισθωτός έχει παροχές λόγω ανικανότητας προς εργασία και από τον ΕΟΠΥΥ αλλά όπως φαντάζεστε είναι ελάχιστες, ενώ ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο μπορεί να αποζημιώσει με ποσά έως 50.000 ευρώ τα οποία μπορεί να δοθούν ως μηνιαία παροχή είτε με εφάπαξ κεφάλαιο.

Διαβάστε επίσης

Συμβόλαιο υγείας – Συμπληρωματικές καλύψεις: Ποιες αξίζει να πληρώσετε

Έχετε υψηλή χοληστερόλη; Πότε κινδυνεύετε να μην ασφαλιστείτε

Ημερήσια Nοσηλεία: Τι να προσέξετε για να μην πληρώσετε από την τσέπη σας