Σημαντική αύξηση παραγωγής 20,2% είχαν το πεντάμηνο του 2021 οι ασφαλίσεις ζωής, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην συνεχιζόμενη αύξηση παραγωγής των ασφαλιστικών – επενδυτικών προϊόντων (unit linked).

Πράγματι, μετά την επιβολή των capital controls που ανάγκασαν τις ασφαλιστικές εταιρίες να παύσουν την προώθηση των επίμαχων προιόντων, δεδομένου ότι είναι συνδεδεμένα με χρηματοοικονομικά προϊόντα του εξωτερικού και άρα, η τοποθέτηση χρημάτων σε τέτοιου είδους επενδύσεις θα θεωρείτο εξαγωγή κεφαλαίου, πλέον στρέφουν -μαζικά θα έλεγε κάποιος- τους πελάτες τους σε αυτά, αποσύροντας τα παραδοσιακά προγράμματα.

Το ίδιο φέρεται πως πράττουν και οι τράπεζες, παραγκωνίζοντας τις προθεσμιακές καταθέσεις εξαιτίας και των μηδενικών επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό, ωστόσο, δημιουργούνται παρεξηγήσεις, όπως αυτή που δημοσιεύει η Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου. Πιο αναλυτικά, ασφαλισμένη ισχυρίστηκε πως δεν είχε κατανοήσει ότι το προϊόν που αγόρασε ήταν επενδυτικό, τύπου Unit Linked και όχι προθεσμιακή κατάθεση, προσφεύγοντας στα δικαστήρια σε πρώτη φάση και μετέπειτα στον Άρειο Πάγο, ο οποίος και την δικαίωσε. Κι, όμως, όπως προκύπτει από την απόφαση, η ίδια, όχι μόνο λάμβανε τις σχετικές ενημερώσεις από την τράπεζα, αναφορικά με την πορεία της επένδυσης, ανάλογα με την διακύμανση της αξίας του ομολόγου, η οποία δεν ήταν σταθερά ανοδική, αλλά και εισέπραττε τα τοκομερίδια 4,35% επί του επενδυόμενου ποσού αδιαμαρτύρητα για τέσσερα έτη.

Σε κάθε περίπτωση, τα unit linked προϊόντα χωρίζονται σε δύο μέρη: το ασφαλιστικό και το επενδυτικό. Στο πρώτο μπορεί να ενσωματωθεί οποιαδήποτε μορφή ασφάλισης ζωής με καλύψεις, ολικώς ή μερικώς εγγυημένες, είτε κύριας είτε συμπληρωματικής ασφάλισης, ενώ στο δεύτερο η επιλογή εναπόκειται στον ασφαλισμένο, με τις παροχές, ήτοι οι εξαγορές και το κεφάλαιο λήξης, να μην είναι εγγυημένες. Οι πελάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν που θα επενδυθούν τα χρήματα τους σε συνάρτηση με την καθοδήγηση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, μέσα από μία ποικιλία επενδυτικών επιλογών, η οποία εκφράζεται με μία σειρά αμοιβαίων κεφαλαίων (Investment Funds) διαφορετικών επενδυτικών χαρακτηριστικών. Διατηρούν δε, το δικαίωμα καθ’ όλη την διάρκεια ισχύος του ασφαλιστηρίου να συνθέτουν την κατανομή της επένδυσης και να κάνουν αλλαγές. Προσοχή: Συνήθως οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν έναν ορισμένο αριθμό μετατροπών δωρεάν, ενώ κάποιες άλλες χρεώνουν κάποια μικρή επιβάρυνση για τις αλλαγές αυτές.

Τα επίμαχα συμβόλαια διακρίνονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες:
1. Τα εφάπαξ ασφαλίστρου, τα οποία «κουμπώνουν» σε πελάτες, οι οποίοι έχουν στην διάθεσή τους ένα μεγάλο ποσό που θέλουν να επενδύσουν για να εξασφαλίσουν τη σύνταξή τους και
2. Στα περιοδικών ασφαλίστρων, τα οποία απευθύνονται συνήθως σε μικροεπενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν σε προϊόντα Unit Linked με τμηματικές καταβολές.

Διαβάστε επίσης 

Επενδυτικά προϊόντα Unit Linked: Ποιες οι καλύψεις τους και πότε συμφέρουν

Ασφαλιστικά επενδυτικά προγράμματα: Πέντε σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε