Λύσεις – αντίδοτο απέναντι στο δημογραφικό πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, όσο και στην ισορροπία μεταξύ των γενεών, αναζητούνται από όλους τους φορείς.

«Η γήρανση του πληθυσμού, με δεδομένα την ραγδαία αύξηση του προσδόκιμου της ζωής, είναι ολοφάνερη. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Το 1961 μόλις το 8,3% του πληθυσμού ήταν γηραιότερο των 65 ετών, ενώ το 26,2% ήταν νεώτερο των 14 ετών. Το 2020 η σύνθεση του πληθυσμού ήταν εντελώς διαφορετική: το 22,3% ήταν άνω των 65 ετών και μόλις το 14,2% κάτω των 14 ετών. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης γήρανσης – ο λόγος, δηλαδή, του πληθυσμού, ηλικίας άνω των 65 ετών προς τον πληθυσμό, ηλικίας έως 14 ετών – ανέρχεται σήμερα σε 156,2, ένα στοιχείο πολύ αποθαρρυντικό. Και το χειρότερο είναι ότι σύμφωνα με όλες τις έρευνες και τις μετρήσεις των ειδικών η περαιτέρω μείωση του πληθυσμού είναι αναπόφευκτη», τόνισε σε πρόσφατη παρέμβασή της η πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να προσθέσει: «Όπως καταγράφηκε σε έρευνα της Διανέοσις, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας από τα 10,7 εκατομμύρια που είναι σήμερα το 2050 θα μειωθεί στα 10 εκατομμύρια. Κι αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Το απαισιόδοξο υπολογίζει ότι οι Έλληνες θα είναι ακόμη λιγότεροι, περίπου 8,3 εκατομμύρια. Είναι προφανές ότι οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης θα είναι καταλυτικές σε μία σειρά από ζητήματα, όπως η γεωπολιτική θέση της χώρας, οι αναπτυξιακές της δυνατότητες, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, η ισορροπία μεταξύ των γενεών».

Εξίσου προφανής, σύμφωνα με την ίδια, είναι και η συνθετότητα του δημογραφικού προβλήματος. «Δεν είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν παιδιά, ότι αργούν να ενηλικιωθούν και να αναλάβουν ευθύνες, ότι τους αποτρέπουν οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες. Και μεταπολεμικά ήταν δύσκολες οι συνθήκες, όμως, τότε δεν επικρατούσε το σημερινό κλίμα αβεβαιότητας, ανασφάλειας, αποθάρρυνσης. Τότε υπήρχε ελπίδα. Σήμερα οι νέοι μας φοβούνται το αύριο, δεν το αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία, με τη φυσική ορμή της ηλικίας τους. Φοβούνται ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Δεν εμπιστεύονται το οικονομικό σύστημα, ανησυχούν για την κατάσταση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή», κατέληξε.

Μια από τις ανησυχίες των νέων γονέων αφορά και την σωστή παροχή φροντίδας και την κάλυψη των αναγκών του μωρού τους.

Για τα παιδιά που γεννιούνται στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου αυτή η ανησυχία δεν υφίσταται πλέον, τουλάχιστον για τα πρώτα δυο χρόνια της ζωής του παιδιού, χάρη στη δυνατότητα που δίνεται στις νέες οικογένειες ακριτικών περιοχών να αποκτήσουν δωρεάν ασφάλιση υγείας παιδιών για διάστημα δύο ετών.

Πιο αναλυτικά, για τα τα παιδιά που γεννιούνται στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου προβλέπονται:

  • Απεριόριστες διαγνωστικές εξετάσεις: Εάν υπάρχει παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ είναι δωρεάν, εάν όχι είναι με τιμές κρατικού τιμοκαταλόγου. Για εξετάσεις που δεν περιλαμβάνονται στον κρατικό τιμοκατάλογο δίδεται 50% έκπτωση στον ιδιωτικό τιμοκατάλογο.

  • Απεριόριστες επισκέψεις σε γιατρούς με μικρό κόστος.

  • Δωρεάν προληπτικός έλεγχος (check-up) – αιματολογικός, οφθαλμολογικός και οδοντιατρικός έλεγχος.

  • Δωρεάν αεροδιακομιδή σε νοσοκομείο ή κλινική, σε περίπτωση που αρρωστήσει ή του συμβεί κάποιο ατύχημα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στην Eurobank, η οποία, από κοινού με την Eurolife, προσφέρει εξίσου διευκολύνσεις και στον αποταμιευτικό λογαριασμό «Μεγαλώνω», με επιτόκιο 1,20% για τα πρώτα 15.000 ευρώ και δώρο από 50 ευρώ έως 150 ευρώ για τις πρώτες οικονομίες του παιδιού, σταδιακά, ωστόσο, αντίστοιχες κινήσεις θα ακολουθήσουν και από άλλους παράγοντες της αγοράς.

Διαβάστε επίσης

Ταξιδιωτική Ασφάλιση: Όλα τα μυστικά για όσους ταξιδεύουν

Πληρώνετε από την τσέπη σας για την υγεία σας; Ποιο πακέτο ασφάλισης σας ταιριάζει

Είστε 40αρης; Αυτή είναι η ασφάλιση που καλύπτει τις ανάγκες σας