«Πρέπει κάποια στιγμή πέρα από την φοροαπαλλαγή να συζητήσουμε και το μείζον που είναι η υποχρεωτική ασφάλιση. Μπορεί κάθε φορά το κράτος να εκταμιεύει χρήματα για να φτιάξει την περιουσία κάποιου που του κάηκε το σπίτι»; Αυτό διερωτήθηκε ο ασφαλιστικός σύμβουλος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, εστιάζοντας στους λόγους, για τους οποίους η επίμαχη ασφάλιση πρέπει να καταστεί υποχρεωτική, όπως αυτή των οχημάτων.

«Όταν το 2019 η Ομοσπονδία είχε κάνει πρόταση να ισχύσουν φοροελαφρύνσεις σε όσους επισκευάζουν ενεργειακά τα κτήριά τους, πρότεινα να υπάρχει προσθήκη, έτσι ώστε να εκπίπτουν και τα ασφάλιστρα των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα, γιατί είναι πασιφανές το κέρδος για το κράτος από την στιγμή που θα γίνει κάτι τέτοιο. Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ήταν πολύ θετικός, αποδεχόμενος την επιχειρηματολογία μας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και διά στόματος του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, κατά την γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Δυστυχώς, όμως, μας πρόλαβε η πανδημία, η οποία ανέτρεψε τον όλο σχεδιασμό, μπήκαν άλλες προτεραιότητες στο τραπέζι και αυτό έμεινε πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο συμμετοχής του στη διαδικτυακή εκπομπή «Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο» που διοργανώνει περιοδικά το InsuranceForum,  το μεγαλύτερο ασφαλιστικό portal στην Ελλάδα,  προσθέτοντας πως η φύση έρχεται και μας υπενθυμίζει κάθε φορά την αναγκαιότητα της ασφάλισης και πόσο σημαντική είναι να υπάρχει. «Το θέμα επανήλθε με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Κορινθία και τη Δυτική Αττική. Όταν το κράτος δείξει ότι ενστερνίζεται μία τέτοια απόφαση δίνει το καλό παράδειγμα, λέει στον πολίτη ‘ασφαλίσου’. Επειδή η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλά, μία τέτοια πρωτοβουλία από πλευράς του κράτους είναι ένα μήνυμα. Εάν θέλει δε, να σκεφτεί κάπως ωφελιμίστικα θα δει ότι έχει πολύ μεγάλο κέρδος, γιατί στις ασφαλίσεις κατοικιών, φωτιάς πυρκαγιάς, υπάρχει φόρος 15%. Εάν συνδυαστεί με τον φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών εταιριών αυτό μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν όλα τα σπίτια που κάηκαν τις προηγούμενες ημέρες ήταν ασφαλισμένα, τότε σήμερα όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα σχεδίαζαν το αύριο. «Θα είχαν καλέσει εργολάβους, συνεργεία που σημαίνει ότι μία πολύ μεγάλη δραστηριότητα θα λάμβανε χώρα τους επόμενους μήνες στην περιοχή, άρα, το κράτος θα είχε έσοδα από τον ΦΠΑ των υλικών, όλων των εργασιών κ.ο.κ.», τόνισε και συνέχισε: «Παράλληλα, θα σήμαινε μία πιο γρήγορη αποκατάσταση της περιοχής. Μετά από τόσα χρόνια στο Μάτι έχουν κατασκευαστεί εκ νέου μόνον τα ασφαλισμένα, δηλαδή, το 17%, τα υπόλοιπα παραμένουν κατεστραμμένα. Μην ξεχνάτε πως μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης χάθηκε και η δυνατότητα της αποταμίευσης. Η ασφάλιση ‘γεννάει’ χρήματα την ώρα της καταστροφής. Μπορεί με 100 ευρώ ασφάλιστρο να σου δώσει 100.000 ευρώ. Στο Μάτι ζημιωμένος είναι και αυτός που έφτιαξε το σπίτι του, γιατί ζει σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον».

Καταλήγοντας, ο κ. Κεχαγιάογλου υπογράμμισε πως εάν η ασφάλιση γίνει υποχρεωτική τότε θα μειωθεί πάρα πολύ το κόστος γιατί θα αυξηθεί η ύλη, θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και σε περίπτωση ζημιάς θα υπάρξουν μεγαλύτερα οφέλη από την οικονομική δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί γύρω από την περιοχή που επλήγη.

Διαβάστε επίσης 

Έξι δαπάνες που δεν καλύπτει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Ενημερωθείτε

Ασφάλιση περιουσίας για ζημιές από φυσικά φαινόμενα – Πόσο κοστίζει