«Σκούρα» είναι τα μαντάτα από το… μέτωπο του δημογραφικού, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν πως βλάπτει σοβαρά τις συντάξεις.

«Η γονιμότητα έπεσε κάτω από τα κρίσιμα επίπεδα αναπλήρωσης των γενεών ήδη από το 1981, οι κυβερνήσεις, όμως, παρέβλεψαν τις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης, δεδομένου ότι οι γεννήσεις συνεχίζονταν κανονικά» ανέφερε η καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας, κυρία Αλεξάνδρα Τραγάκη, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, με τίτλο «Δημογραφικό: Από το πρόβλημα στην πρόκληση», για να προσθέσει πως το φυσικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων δεν θα ανακάμψει φυσικά, προειδοποιώντας ότι εάν συνεχίσουμε να παραβλέπουμε το πρόβλημα ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2035 δεν θα ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει πέσει κάτω από τα 8,5 εκατομμύρια.

Υπό το πρίσμα αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν διέξοδο στην ιδιωτική ασφάλιση, με τα στελέχη της αγοράς να προσπαθούν να κατανοήσουν τις ανάγκες τους, θέτοντας ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:

1) Με δεδομένες τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση (μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας) έχετε σκεφτεί πως θα μπορούσατε να διατηρήσετε το επιθυμητό βιοτικό επίπεδο μετά τη συνταξιοδότησή σας;

Πρόκειται για ερώτηση – κλειδί, δεδομένου ότι η πλειονότητα των Ελλήνων και δη, οι μικρότερης ηλικίας δεν σκέφτονται τη σύνταξη, με συνέπεια ο καιρός να περνάει χωρίς να έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

2) Θα είχατε ανάγκη από ένα επιπλέον ποσό για την οικονομική εξασφάλισή σας πέραν της σύνταξης από το Ταμείο σας;

Στη συγκεκριμένη ερώτηση ο ενδιαφερόμενος οφείλει να εκτιμήσει το ποσό της σύνταξης που θα λάβει από το Ταμείο Ασφάλισής του, αλλά και το επιθυμητό ποσό της συμπληρωματικής μηνιαίας σύνταξης, ενώ καλείται να αναφέρει την ηλικία που θα βγει στη σύνταξη.

3) Επιθυμείτε την εξασφάλιση των αγαπημένων σας με εγγυημένη διάρκεια καταβολής της σύνταξής σας;

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ο ασφαλισμένος, κατά την επιλογή της συνταξιοδότησης στο τέλος του προγράμματος, επιλέγει και τη διάρκεια που επιθυμεί να του καταβάλλεται η σύνταξη. Οι επιλογές που διατηρεί είναι από 10 έως 25 έτη, ενώ, παράλληλα, του προσφέρεται η δυνατότητα και της ισόβιας καταβολής.

4) Θα επιθυμούσατε ένας μεγάλος και αξιόπιστος οργανισμός (σ.σ. για παράδειγμα, μία μεγάλη ασφαλιστική εταιρία) να διαχειρίζεται τις αποταμιεύσεις σας, ανάλογα με την οικονομική συγκυρία, στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή απόδοση των χρημάτων σας;

Σε περίπτωση θετικής απάντησης, ο ασφαλισμένος οφείλει να ορίσει το ποσό που επιθυμεί να διαθέσει για τη συμπλήρωση της σύνταξης, εάν, δηλαδή, θα είναι εφάπαξ/περιοδικών καταβολών ή με αναπροσαρμογή, όπως, επίσης και τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος επένδυσης.

Διαβάστε επίσης

Σύνταξη: Πώς μπορεί να «αβγατίσει» με το Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν

Από ποιους προτιμάμε να αγοράζουμε ασφαλιστικά πακέτα – Στην κορυφή οι ασφαλιστές

Iδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα: Οκτώ λόγοι να το επιλέξετε