Τα ισόβια συμβόλαια για προγράμματα υγείας αποτελούν παρελθόν για τις ασφαλιστικές εταιρίες οι οποίες στρέφονται προς τα ετήσια συμβόλαια υγείας για να περιορίσουν την επιβάρυνση. Σήμερα σύμφωνα με το ΙΟΒΕ τα ισόβια προγράμματα δεν ξεπερνούν τις 400.000.

Για παράδειγμα ο Κ.Λ. καλυπτόταν για δύο δεκαετίες από ένα γενναιόδωρο ισόβιο πρόγραμμα υγείας το οποίο προέβλεπε μετά από τα πρώτα τρία χρόνια αναπροσαρμογή +7% ετησίως. Ο ασφαλισμένος έφθασε να πληρώνει 1.700 ευρώ ετησίως, κάτι που του φαινόταν δυσβάστακτο μεσούσης της κρίσης. Ο ασφαλιστικός σύμβουλος πρότεινε στον ασφαλισμένο να μετατρέψει το συμβόλαιό του από ισόβιο σε ετήσιο και να περιορίσει κόστος στα 700 ευρώ.

Σε τι κινδύνους, όμως, μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένος ο ασφαλισμένος κάθε χρόνο που ανανεώνει το συμβόλαιό του;

Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων.

Ειδικότερα:

  • Αν δεν πληρώσει φέτος δε θα έχει ασφάλιση του χρόνου.
  • Η εταιρία, συνεκτιμώντας και κάποια επιβάρυνση ενδεχομένως της κατάστασης της υγείας του ασφαλισμένου μπορεί να προτείνει εξαιρέσεις από καλύψεις.
  • Θα ισχύουν νέοι όροι.
  • Θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα.

Το κόστος της περίθαλψης αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 42%, ποσοστό που προσπάθησαν να απορροφήσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες αυξάνοντας τα ασφάλιστρα από 0% έως και 8%.

Οι συμβουλές των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών είναι οι ενδιαφερόμενοι  να ελέγχουν διεξοδικά τους νέους όρους (ψιλά γράμματα) και να επιλέγουν εταιρίες με δυνατό χαρτοφυλάκιο που θα διαθέτουν αξιόπιστα και σταθερά προγράμματα, τα οποία δε θα τροποποιούν μπροστά στην πρώτη δυσκολία.