Την πλάτη στην ιδιωτική ασφάλιση γυρίζουν πολλοί Έλληνες θεωρώντας πως είναι απόλυτα καλυμμένοι από την δημόσια ασφάλισή τους και, άρα, δεν χρειάζονται συμπληρωματικό συμβόλαιο. Αυτή, μάλιστα, είναι και μία από τις πιο συχνές απαντήσεις, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι διαμεσολαβητές, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τα οφέλη ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Ας δούμε, λοιπόν, πόσο δίκιο έχουν;

Η δημόσια ασφάλιση αφορά μόνο στην υγεία και στη σύνταξη. Εάν δε, αναλογιστούμε τις συνθήκες, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί για το δημόσιο σύστημα υγείας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα ολοένα και πιο απογοητευτικά δημογραφικά στοιχεία (τα τελευταία 40 έτη ο αριθμός των νέων κάτω των 25 ετών έχει μειωθεί κατά 35%, οι γεννήσεις κατά 44% και οι ηλικιωμένοι (άνω των 65) σχεδόν διπλασιάστηκαν (+93%) καθίσταται σαφές πως ακόμη και αυτή η κάλυψη δεν είναι πλήρης.

Η ιδιωτική ασφάλιση έρχεται να καλύψει το κενό και να συμπληρώσει τη δημόσια ασφάλιση. Με αυτήν μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες σου για διαγνωστικές εξετάσεις ή/και νοσηλεία και να λάβεις ποιοτικές υπηρεσίες, χωρίς αναμονές και πολύπλοκες διαδικασίες. Τα περισσότερα νοσοκομειακά προγράμματα δε, παρέχουν 100% κάλυψη εάν η νοσηλεία πραγματοποιείται σε συμβεβλημένο νοσοκομείο και ενόσω γίνεται παράλληλη χρήση του δημόσιου Ταμείου, ανεξαρτήτως από το ύψος της συμμετοχής. Έτσι, εάν οι συνολικές δαπάνες νοσηλείας – συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των ιατρών – ήταν, για παράδειγμα, 9.000 ευρώ, τότε τα περίπου 900 ευρώ θα μπορούσαν να καλυφθούν από το δημόσιο Ταμείο και τα υπόλοιπα από την εταιρία, με συνέπεια ο ασφαλισμένος να μην πληρώσει τίποτα από την τσέπη του.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από την καμπάνια που προσφάτως λάνσαρε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), υπάρχουν πολλοί συχνοί και καθημερινοί κίνδυνοι, οι οποίοι δεν καλύπτονται καθόλου από το κράτος. Προς επίρρωση, το κράτος δεν ασφαλίζει το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας, την επιχείρησή μας, την ευθύνη μας για ζημιές που μπορεί να προκαλέσουμε σε τρίτους και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα κάνει μόνον η ιδιωτική ασφάλιση. Με αυτήν μπορούμε να αποζημιωθούμε άμεσα, επιστρέφοντας πιο γρήγορα στην κανονικότητά μας. Υπενθυμίζεται πως το 2020 έγιναν τέσσερα μεγάλα φαινόμενα φυσικών καταστροφών, τα οποία αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα. Σε αυτά η ασφαλιστική αγορά πλήρωσε 60 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις και μόνο ο «Ιανός» κόστισε στο κράτος από 300 έως 500 εκατ. ευρώ.

«Τόσο στα θέματα των συντάξεων, όπου έχουμε 0,3% του ΑΕΠ κεφαλαιοποιητικά σε οποιοδήποτε σύστημα – ιδιωτικό ή δημόσιο – στα θέματα των σπιτιών, δηλαδή, μιλάμε για φυσικές καταστροφές, όπου 15% αυτών είναι ασφαλισμένα, όσο και στο θέμα της υγείας, με τον Έλληνα να πληρώνει διπλάσια από την τσέπη του από τον μέσο Ευρωπαίο σε ένα σύστημα, όπου υποτίθεται ότι όλα τα καλύπτει το δημόσιο, πρέπει όλοι – από την κυβέρνηση έως τον απλό πολίτη – να εκπαιδευτούμε στην αναγκαιότητα της ασφάλισης», σχολίασε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Διαβάστε επίσης

Απαλλαγή Πληρωμής Ασφαλίστρων: Η κάλυψη που σώζει – Πότε ενεργοποιείται

Ασφαλίσεις Βοηθείας: Καλύπτουν τα απρόοπτα της ζωής

Νοσηλεία: Δύο tips για να επισπεύσετε την καταβολή αποζημίωσης