Έξι μύθους γύρω από την ιδιωτική ασφάλιση επιχειρεί να καταρρίψει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), μέσα από την νέα ψηφιακή της καμπάνια με τίτλο «Καλύτερα να γνωρίζεις παρά να νομίζεις». Πιο αναλυτικά:

Μύθος 1: Η ασφάλιση είναι πεταμένα λεφτά
Όλοι εργαζόμαστε καθημερινά, για να έχουμε οικονομική σταθερότητα και να εξασφαλίσουμε το καλύτερο για εμάς και την οικογένειά μας. Όμως, ατυχήματα και ζημιές, δυστυχώς μπορεί να συμβούν στον καθένα μας και εάν δεν είμαστε ασφαλισμένοι μπορεί να μας οδηγήσουν σε οικονομική καταστροφή. Για παράδειγμα, μία φωτιά μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στο σπίτι μας. Έχουμε στην άκρη ένα τόσο μεγάλο ποσό, για να τις καλύψουμε; Εδώ έρχεται η ασφάλιση και μας βοηθά να προστατεύουμε το σπίτι μας από κλοπή, πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα κ.ά. Επιπλέον, με την ασφάλιση μπορούμε να οδηγούμε. Χωρίς την ασφάλιση πως θα καλύπταμε την ευθύνη μας και το κόστος από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα; Να προστατεύουμε την υγεία μας σε περίπτωση ασθένειας; Να φροντίσουμε την οικογένειά μας σε περίπτωση που μας συμβεί κάτι; Να έχουμε μία συμπληρωματική σύνταξη για τα γεράματά μας; Να προστατεύουμε την επιχείρησή μας, τις εγκαταστάσεις μας, τα εμπορεύματα ή τις υπηρεσίες μας και να διασφαλίζουμε τους εργαζόμενούς μας; Η ασφάλιση προστατεύει ό, τι είναι σημαντικό για εμάς. Μας επιτρέπει να διατηρούμε το βιοτικό μας επίπεδο, να είμαστε ξέγνοιαστοι και να ασχολούμαστε με τα πράγματα που έχουν πραγματική αξία στη ζωή.

Μύθος 2: Η δημόσια ασφάλιση σε καλύπτει για τα πάντα
Αρχικά η δημόσια ασφάλιση αφορά μόνο στη σύνταξη και στην υγεία. Και δεν μας καλύπτει πάντα πλήρως. Η ιδιωτική ασφάλιση έρχεται να καλύψει το κενό και να συμπληρώσει τη δημόσια ασφάλιση. Υπάρχουν, όμως, πολλοί συχνοί και καθημερινοί κίνδυνοι που δεν καλύπτονται καθόλου από το κράτος. Το κράτος δεν ασφαλίζει το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας, την επιχείρησή μας, την ευθύνη μας για ζημιές που μπορεί να προκαλέσουμε σε τρίτους και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα κάνει μόνον η ιδιωτική ασφάλιση. Με αυτήν μπορούμε να αποζημιωθούμε άμεσα, επιστρέφοντας πιο γρήγορα στην κανονικότητά μας.

Μύθος 3: Μόνον οι άλλοι κινδυνεύουν από τα απρόβλεπτα της ζωής
Ο κίνδυνος είναι μέσα στη ζωή μας. Μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα εκεί που δεν το περιμένουμε. Για παράδειγμα: τροχαία ατυχήματα γίνονται καθημερινά. Στην χώρα μας γίνονται πάνω από 10.000 τροχαία τον χρόνο. Προβλήματα υγείας, επίσης, συμβαίνουν συχνά. Πόσους γνωρίζουμε που ξαφνικά αντιμετώπισαν ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας και αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν; Ας μην ξεχνάμε και τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες είναι πλέον συχνότερες και σφοδρότερες. Από το 1993 έχουν συμβεί 43 σοβαρά περιστατικά, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και, βέβαια, σεσμοί. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μία από τις έξι πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο. Άρα, ο κίνδυνος είναι μέσα στη ζωή μας. Δεν κινδυνεύουν μόνο οι άλλοι. Όλοι είμαστε ευάλωτοι. Γι’ αυτό, πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για τα απρόοπτα της ζωής. Για να μην καταστραφούμε οικονομικά από μία ατυχία, για να νοιώθουμε ξένοιαστοι και σίγουροι για το μέλλον. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε όλοι το δίχτυ προστασίας της ασφάλισης. Και είναι στο χέρι μας να το έχουμε.

Μύθος 4: Η ιδιωτική ασφάλιση είναι μόνον για τους πλούσιους
Οι πλούσιοι μπορεί να έχουν την οικονομική άνεση να καλύψουν μία ασθένεια ή μία καταστροφή. Οι μη έχοντες, όμως, τι θα κάνουν εάν συμβεί μία καταστροφή στο σπίτι τους ή ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας; Δύσκολα θα μπορέσουν να πληρώσουν τα κόστη μιας σοβαρής νοσηλείας ή μιας μεγάλης ζημιάς. Η ασφάλιση είναι για όλους και ειδικά για εκείνους που δεν έχουν χρήματα στην άκρη. Υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα για διαφορετικές ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες. Ειδικά στα αποταμιευτικά προγράμματα που είναι μία εξασφάλιση για το μέλλον μπορεί ο καθένας να επιλέξει το ποσό που θα αποταμιεύει. Η ασφάλιση είναι για κάθε πορτοφόλι και απαραίτητη σε όλους. Όλοι έχουμε ανάγκη τη σιγουριά για την επόμενη ημέρα.

Μύθος 5: Οι ασφαλιστικές εταιρίες υπολογίζουν τα ασφάλιστρα αυθαίρετα
Η ασφάλιση έναντι κινδύνων είναι μία μορφή αλληλεγγύης. Στην ουσία, τα ασφάλιστρα που δίνουν οι πολλοί στην ασφαλιστική εταιρία χρηματοδοτούν τις ζημιές που συμβαίνουν στους λίγους. Εάν εσύ, για παράδειγμα, έχεις ζημιά από πλημμύρα. Η ασφαλιστική εταιρία σε αποζημιώνει με τα ασφάλιστρα των υπολοίπων που δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα, ταυτόχρονα, με εσένα. Οι μελλοντικοί κίνδυνοι δεν μπορούν να προβλεφθούν. Όμως, οι εταιρίες χρησιμοποιούν πολλές πληροφορίες, στατιστικά στοιχεία και μαθηματικά μοντέλα, για να υπολογίσουν την πιθανότητα των κινδύνων. Για παράδειγμα, υπολογίζουν την πιθανότητα πυρκαγιάς στο σπίτι μας και πόσο πιθανό είναι να υποστεί μεγάλες ζημιές. Με βάση αυτή τη λογική λειτουργεί η ασφάλιση και υπολογίζεται το ασφάλιστρο. Για να μπορούν οι εταιρίες να αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους τους και να τους βοηθούν να συνεχίσουν ομαλά τη ζωή τους.

Μύθος 6: Οι ασφαλιστικές εταιρίες κάνουν ό, τι θέλουν και δεν ελέγχονται από κανέναν
Η ασφαλιστική αγορά είναι από τους πιο αυστηρά εποπτευόμενους κλάδους της οικονομίας. Ελέγχεται με βάση την αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία που ονομάζεται Solvency II. Με απλά λόγια είναι μία νομοθεσία που διασφαλίζει τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ασφαλιστικές εταιρίες ελέγχονται αυστηρά και συστηματικά από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) που εδώ και λίγα χρόνια είναι ο επόπτης τους. Οφείλουν να καταθέτουν τακτικά αναφορές για τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς και αναλυτικά οικονομικά στοιχεία στην ειδική Διεύθυνση της ΤτΕ. Μήπως, επίσης, νομίζεις ότι ο κλάδος μπορεί να έχει πρόβλημα κεφαλαίων; Σε καμία περίπτωση. Η ασφαλιστική αγορά είναι υπερκαλυμμένη κεφαλαιακά. Για παράδειγμα, το 2019 ενώ η συνολική απαίτηση της νομοθεσίας σε κεφάλαια ήταν 1,9 δισ. ευρώ ο κλάδος διέθετε 3,4 δισ. ευρώ, δηλαδή, πολλά παραπάνω από το απαιτούμενο. Επιπλέον, είναι ένας κλάδος που για κάθε ένα ευρώ σε πωλήσεις διαθέτει περίπου ένα ευρώ σε κεφάλαια, ώστε να είναι πάντα σε θέση να αποζημιώνει τους ασφαλισμένους. Έτσι ελέγχεται ο ασφαλιστικός κλάδος και προστατεύονται οι ασφαλισμένοι.

Διαβάστε επίσης 

Ασφάλιση – Φυσικές καταστροφές: Οι καλύψεις που «οχυρώνουν» τους κόπους σας

Τρεις καλοί λόγοι για να κάνουμε ιδιωτική ασφάλιση υγείας