Ο λόγος για την αεροδιακομιδή, που μπορεί κάποιος να συμπεριλάβει ως συμπληρωματική κάλυψη αφενός στα προγράμματα υγείας των ασφαλιστικών εταιριών και αφετέρου στα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης ή οχημάτων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει την επίμαχη παροχή ως αυτόνομο πρόγραμμα. «Η επίμαχη κάλυψη δίδεται μέσα από το πρόγραμμα Άμεση Ιατρική Βοήθεια. Η πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιριών που παρέχουν την συγκεκριμένη υπηρεσία έχουν στη διάθεσή τους δικά τους σύγχρονα μέσα υγειονομικής μεταφοράς, εγκεκριμένα από διεθνείς οργανισμούς υγείας, όπως αεροσκάφη, ελικόπτερα, ασθενοφόρα οχήματα, ενώ διαθέτουν πλήρες τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, εξειδικευμένο ιατρικό και τεχνικό εξοπλισμό, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό. Οι υπόλοιπες είθισται να παρέχουν στους ασφαλισμένους τους αεροδιακομιδή είτε σε συνεργασία με τρίτες συνεργαζόμενες εταιρίες είτε – σπανιότερα – παρέχοντας ένα χρηματικό επίδομα, προκειμένου ο ίδιος ο ασφαλισμένος να επιλέξει το μέσο διακομιδής του», σχολιάζουν στο ygeiamou πηγές της ασφαλιστικής αγοράς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Άμεση Ιατρική Βοήθεια, εκτός από την υγειονομική μεταφορά του παθόντος, περιλαμβάνει και τα εξής:

  • Χρήσιμες ιατρικές συμβουλές και  οδηγίες για κάθε απρόβλεπτο περιστατικό υγείας.

  • Εισιτήριο πρόωρης επιστροφής και επαναμετάβασης στον τόπο του ταξιδιού.

  • Εισιτήριο στενού συγγενούς για επίσκεψη στον τόπο νοσηλείας, καθώς και κάλυψη έως συγκεκριμένων εξόδων διαμονής του σε ξενοδοχείο.

  • Επαναπατρισμός των μη παθόντων μελών της οικογένειας ( ο/η σύζυγος και τα παιδιά μέχρι 18 ετών).

  • Καλύπτει τον/την σύζυγο και τα παιδιά του ασφαλισμένου μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους, ακόμα και εάν δεν συμπεριλαμβάνονται στο ατομικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

  • Αναλαμβάνεται η κάλυψη έως συγκεκριμένα ανώτατα όρια εξόδων της νοσοκομειακής περίθαλψης σε περίπτωση νοσηλείας του ασφαλισμένου στο εξωτερικό.

  • Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασής του, διοργανώνεται η επιστροφή του προς την κατοικία του ή ένα νοσηλευτικό κέντρο, πλησίον αυτής.

  • Μεταφορά σορού, καθώς και τα έξοδα επιστροφής των υπόλοιπων μελών της οικογένειας στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, δεν είναι λίγες εκείνες οι ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες προχωρούν σε συμφωνία με δήμους και κοινότητες της Ελλάδας που επιθυμούν την κάλυψη των μόνιμων κατοίκων τους για υπηρεσίες υγειονομικής μεταφοράς.

Πιο αναλυτικά, μέσω ειδικών προγραμμάτων που προσφέρονται με χαμηλό ή και μηδενικό πολλές φορές κόστος για τους δημότες, αναλαμβάνουν την αεροδιακομιδή περιστατικών που χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης σε νοσηλευτήρια εκτός των παραπάνω περιοχών. Προς επίρρωση, πρόσφατα, μεγάλη εταιρία ανέλαβε την κάλυψη περίπου 3.000 μόνιμων κατοίκων της Σκύρου, με την υπηρεσία επείγουσας αερομεταφοράς να ενεργοποιείται από τους γιατρούς των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας του νησιού. «Η κλήση της εταιρίας μας θα γίνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο, εφόσον διαπιστωθεί η ανάγκη μετακίνησης σε σοβαρό περιστατικό ασθένειας ή ατυχήματος και μόνον στην περίπτωση που δεν προσφέρονται τα μέσα αερομεταφοράς του ΕΚΑΒ», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

Ιδιωτική Ασφάλιση και προσωπικά δεδομένα: Ποια τα δικαιώματά μας

Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Προϊόν: Τι είναι και γιατί να το αποκτήσετε

Παραμένετε ανασφάλιστοι; Τι σας κοστίζει αυτή η επιλογή