Ένας από τους πλέον συχνούς λόγους που αναγκάζουν έναν ασφαλισμένο να διακόψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιό του είναι η αδυναμία του να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτησή του είτε γιατί άλλαξε άρδην η οικονομική του κατάσταση είτε γιατί τα ασφάλιστρα γίνονται χρόνο με τον χρόνο ολοένα και πιο τσουχτερά. Πριν ωστόσο, προβούν σε μία τέτοια κίνηση καλό θα ήταν να εξετάσουν τους τρόπους που έχουν, προκειμένου να επιτύχουν σημαντική μείωση του κόστους της ασφάλισης.

Ειδικότερα, στελέχη της αγοράς συστήνουν τα εξής:

1. Συγκεντρώστε όλα τα συμβόλαια σε μία εταιρία. Έστω ότι έχετε ασφάλεια αυτοκινήτου στην Α εταιρία και ασφάλεια κατοικίας στη Β (βάσει της εγκυκλίου 462 της Τράπεζας της Ελλάδος ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να ασφαλίσει το σπίτι του μέσω της τράπεζας που του χορήγησε το δάνειο, ωστόσο, αυτό ισχύει στην πλειονότητα των περιπτώσεων). Εάν επιλέξετε να συγκεντρώσετε τα συμβόλαιά σας σε μία εταιρία, τότε κάλλιστα θα μπορούσατε να πετύχετε έκπτωση ασφαλίστρου έως και 5%.

2. Πληρώστε τα ασφάλιστρα εφάπαξ. Το ασφάλιστρο είναι ετήσιο και είθισται να καταβάλλεται κατά την έναρξη κάθε περιόδου της ασφάλισης, γεγονός που πολλές φορές εξοικονομεί σημαντικό όφελος. Κι αυτό γιατί, σε περίπτωση που συμφωνηθεί η καταβολή του σε εξαμηνιαίες, τριμηνιαίες ή μηνιαίες δόσεις, τότε προβλέπεται επιβάρυνση 2%, 3% και 4% αντίστοιχα ή με όποια επιβάρυνση θα ισχύει με βάση την τιμολογιακή/εμπορική πολιτική της εταιρίας, για την οποία επιβάλλεται να ενημερώσει τον ασφαλισμένο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του ετησίου ασφαλίστρου σε 12 μηνιαίες δόσεις είναι η εξόφληση του ασφαλίστρου μέσω πιστωτικής κάρτας ή πάγιας εντολής από λογαριασμό τραπέζης που σε περίπτωση ασφαλιστικού προϊόντος μέσω bancassurance προβλέπεται, επίσης, κάποια έκπτωση ασφαλίστρου.

3Μειώστε τον ασφαλιστικό κίνδυνο. Βάσει Νόμου, εάν ο ασφαλιστικός κίνδυνος μειωθεί ουσιαστικά τότε ο λήπτης της ασφάλισης έχει δικαίωμα να ζητήσει αντίστοιχη μείωση του ασφαλίστρου του. Έτσι, με το να εξοπλίσετε το σπίτι σας με έναν συναγερμό, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τα συστήματα μιας εταιρείας security ή με το να επιλέξετε «έξυπνες» λύσεις προς αποφυγή έκτακτων γεγονότων, όπως μετρητές που ανιχνεύουν διαρροές και κλείνουν το σύστημα νερού, τότε μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος, αφενός, για κλοπή και αφετέρου, για πλημμύρα και κατ’ επέκταση μειώνεται εξίσου και το ασφάλιστρο που πρέπει να πληρώνετε για την συγκεκριμένη ασφαλιστική κάλυψη. Σε περίπτωση, πάντως, που ο ασφαλιστής αρνηθεί τη μείωση ή δεν απαντήσει στο σχετικό αίτημα για διάστημα πέραν του μηνός από της υποβολής του ο νομοθέτης προβλέπει ότι ο λήπτης της ασφάλισης δικαιούται να καταγγείλει τη σύμβαση για το υπολειπόμενο διάστημα.

Προσοχή: Το δικαίωμα μείωσης του ασφαλίστρου δεν ισχύει στις ασφαλίσεις ζωής και ασθενειών εάν μεταβάλλεται η υγεία του ασφαλισμένου.

Διαβάστε επίσης

Πόσο αυξάνουν τα ασφάλιστρα οι «έξυπνες» επεμβάσεις

Ασφάλιστρα Συμβολαίου: Αυξάνονται σε περίπτωση ασθένειας; Τι αλλάζει

Υπέρταση και καρδιοπάθειες: Τι αλλάζει στα ασφάλιστρα – Ενημερωθείτε