Ο μέσος χρήστης του διαδικτύου παγκοσμίως ξοδεύει περίπου έξι ώρες κάθε μέρα χρησιμοποιώντας υπηρεσίες που υποστηρίζονται από το Διαδίκτυο. Υπολογίζεται ότι 7% των παγκόσμιων καθημερινών αναζητήσεων σχετίζονται με την υγεία – ισοδυναμώντας με 70.000 αναζητήσεις κάθε λεπτό, σύμφωνα με τη Google.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία, οι αναζητήσεις υγείας διπλασιάζονται, μία εβδομάδα πριν την είσοδο ασθενούς σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 2019 το 65,9 των Ελλήνων χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών υγείας. Ο σταδιακός ψηφιακός μετασχηματισμός, ο οποίος που πραγματοποιείται στις μέρες μας και διευκολύνει τη ζωή όλων των πολιτών, εξερευνά τις επεκτάσεις που μπορεί να λάβει και στον τομέα της τηλεϊατρικής. Σε αυτή τη νέα εμπειρία στην υγεία προστίθεται ένα επιπλέον βήμα, πριν τη διάγνωση. Ο έλεγχος συμπτωμάτων.

Εφαρμογές ελέγχου συμπτωμάτων

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούνται οι εφαρμογές ελέγχου συμπτωμάτων. Σκοπός αυτών των εργαλείων είναι να βοηθήσουν τους ασθενείς να περιορίσουν την χαοτική αναζήτηση στο ταξίδι των πληροφοριών, οι οποίες ελέγχονται επίσης για την εγκυρότητά τους, χωρίς ωστόσο να αποτελούν αυτοτελή διαγνωστικά εργαλεία. Προσφέρουν αξιολόγηση συμπτωμάτων, ευθυγραμμισμένη με τα ιατρικά πρωτόκολλα και προτείνουν στον ασθενή, είτε την αναγκαιότητα της επίσκεψης σε γιατρό, είτε τη δυνατότητα επικοινωνίας με έναν γιατρό για να λάβουν τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές και κατευθύνσεις.

Οι εφαρμογές ελέγχου συμπτωμάτων προτρέπουν τον ασθενή να επιλέξει μία ποικιλία παραγόντων που σχετίζονται με το σύμπτωμα, προκειμένου να τον βοηθήσουν να περιορίσει τις πιθανές ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με αυτό. Ανάμεσα στους παράγοντες περιλαμβάνονται προσωποποιημένες πληροφορίες όπως το φύλο, η ηλικία, ιστορικών αλλεργιών ή άλλοι παράγοντες κινδύνου, ιατρικό ιστορικό ασθενειών ή εγχειρήσεων και φαρμακευτική αγωγή που συσχετίζονται και επιτρέπουν την αυτόματη αξιολόγηση συμπτωμάτων. Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, η οποία λειτουργεί με αλγόριθμο σε μία εξαιρετικά ευρεία βάση δεδομένων.

Εγκυρότητα, αξιοπιστία και ασφάλεια στο πρώτο βήμα ενός ολοκληρωμένου συστήματος υγείας

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η εγκυρότητα της ιατρικής πληροφορίας αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος παράγοντας για την υγεία μας και την καθημερινή μας ευεξία, με βραχυπρόθεσμες και πολλές φορές μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η Interamerican, η μοναδική ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία είναι πάροχος υπηρεσιών υγείας αφού και η ίδια διαθέτει τα πολυϊατρεία Medifirst, την Αθηναϊκή Mediclinic και τις υποδομές Άμεσης Βοήθειας, εμπλουτίζει τις υπηρεσίες της με μία νέα καινοτομική εφαρμογή ελέγχου συμπτωμάτων. Η εφαρμογή Medi ON είναι η πρώτη εφαρμογή ελέγχου συμπτωμάτων που επικυρώθηκε επιστημονικά. Σε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2017 στο Νοσοκομείο της Βαρκελώνης, σε 1015 ασθενείς η εφαρμογή παρουσίασε 91.3% ακρίβεια στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Η μελέτη σύγκρινε τα αποτελέσματα της εφαρμογής με τη διάγνωση των γιατρών. (Clinical trial with Hospital Clinic Barcelona Results Published at Emergencias – Volume 29 – Number 6 – December 2017). Νοσοκομεία και ινστιτούτα σε Ευρώπη και Αμερική συνεχίζουν σταθερά τις κλινικές μελέτες για την ακρίβεια των αξιολογήσεων, με πιο πρόσφατη σχετική συνεργασία αυτή με το Yale New Haven Health System και την Ιατρική Σχολή του Yale.

Η εφαρμογή έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από 2.000.000 χρήστες διεθνώς και έχει πραγματοποιήσει 4.000.000 αξιολογήσεις συμπτωμάτων, οι οποίες μέσω της μηχανικής μάθησης (machine learning) εξελίσσουν τον αλγόριθμο και βελτιώνουν διαρκώς την ακρίβεια της. Στην Ελλάδα διατίθεται σε δυο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά για πλατφόρμες Android και IOs

Για την Interamerican το Medi ON δεν είναι μία μεμονωμένη εφαρμογή, αλλά αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου εξ αποστάσεως συστήματος υγείας (Virtual Health Services). Καθώς η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο από γιατρό, ο ασθενής παραπέμπεται εάν απαιτείται από την εφαρμογή στον γιατρό της Γραμμής Υγείας 1010 από την Interamerican, με τον οποίο μπορεί να μιλήσει και σε chat εφ’οσον τα συμπτώματα αξιολογηθούν ως σοβαρά. Επιπλέον, ο κάθε χρήστης με δικό του λογαριασμό στο Medi ON μπορεί να δημιουργήσει το δικό του ιατρικό ιστορικό. Το ιατρικό ιστορικό είναι διαθέσιμο μόνο στον ίδιο και στο γιατρό που εκείνος θα επιλέξει να το επικοινωνήσει.

Το Medi ON είναι πιστοποιημένη εφαρμογή που πληροί τις βασικές απαιτήσεις όλων των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών Ιατρικών Συσκευών (CE Marked Class I Medical Device), είναι επίσης πιστοποιημένη από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Επίσης είναι συμβατή με τον νόμο περί φορητότητας και λογοδοσίας για την ασφάλιση υγείας των ΗΠΑ (HIPAA) και με τον νόμο διαχείρισης προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Τέλος, έχει κερδίσει πλήθος βραβείων και διαγωνισμών από καταξιωμένους θεσμούς, από τους οποίους ξεχωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, το 2018 βραβεύθηκε για την επιστημονική της ακρίβεια στο ετήσιο συνέδριο Ψηφιακής Υγείας του Δικτύου Ψηφιακών Στοιχείων Υγείας (NODE. Health) που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα, παρέχεται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους υγείας της Interamerican, οι οποίοι μπορούν να ενεργοποπιήσουν την εφαρμογή με τη χρήση. Τα στοιχεία που συμπληρώνει ο ασθενής στην εφαρμογή είναι απόρρητα και η Interamerican δεν έχει πρόσβαση σε αυτά. Μεταφέρονται μόνο στον γιατρό του, αν επιλέξει να μιλήσει μαζί του και προκειμένου να μπορέσει να τον βοηθήσει. Η χρήση της εφαρμογής δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο την σχέση του ασθενούς με την Interamerican, είτε με ασφαλιστήρια που ο ασθενής ήδη διατηρεί με την εταιρία, είτε με ασφαλιστήρια συμβόλαια που πιθανόν αποκτήσει στο μέλλον.