Την δωρεάν εισαγωγή σε ιδιωτικά νοσοκομεία των ασθενών με Covid-19, οι οποίοι δεν έχουν δημόσια ασφάλιση είτε λόγω χρεών, είτε γιατί διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ανεργία είτε γιατί, ενδεχομένως, κινούνται στη… σκιά της «μαύρης» οικονομίας, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική διάταξη Νόμου που κατατέθηκε χθες Τετάρτη, στη Βουλή «όλοι οι ανασφάλιστοι που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση».

Όπως παρατηρούν στο ygeiamou.gr αρμόδιες πηγές, πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μία σωστή απόφαση, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή ελήφθη κατόπιν διαρροών που ήθελαν τους ανασφάλιστους ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική περίθαλψη. «Αυτός ο καταρχήν διαχωρισμός που δεν τιμά κανέναν, μιας και η υγεία δεν πρέπει να είναι ένα αγαθό για λίγους, θα είχε αποφευχθεί εάν οι συμπολίτες μας είχαν κατανοήσει πως με λίγα χρήματα μπορούν κάλλιστα να αποκτήσουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας, σχεδιασμένο να καλύψει αποκλειστικά εκείνους που δεν έχουν δημόσιο Ταμείο», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Πράγματι, πολλές εταιρείες εστιάζουν στην επίμαχη κατηγορία καταναλωτών, προσφέροντας προϊόντα, τα οποία καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας πρωτίστως στα δημόσια, αλλά και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, με κάποια συμμετοχή. Αυτά μπορούν, μάλιστα, να συνδυαστούν και με επιπλέον παροχές, όπως είναι, για παράδειγμα, οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι ιατρικές επισκέψεις. «Με ένα κόστος που δεν ξεπερνά τα 20 με 30 ευρώ τον μήνα μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο παροχών και άρα, σε μία κρίσιμη στιγμή, όπως εν προκειμένω στην Covid-19, να μην χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση, για να λάβει την απαραίτητη φροντίδα», προσθέτουν οι παραπάνω πηγές.

Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια – όπως, άλλωστε και σε όλα τα αντίστοιχα προγράμματα – είναι να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας πριν από τη σύναψη του συμβολαίου ή έστω σε περίπτωση που προϋπήρχε να αποδεικνύεται πως ο λήπτης της ασφάλισης δεν το γνώριζε. Κι αυτό γιατί, τότε η ασφαλιστική εταιρία έχει το δικαίωμα είτε να μην προχωρήσει με το συμβόλαιο είτε να θέσει μεγάλες χρονικές αναμονές είτε, τέλος, να καταγγείλει την σύμβαση.

Σε περίπτωση δε, που στο μέλλον αποκτήσουν εκ νέου κάλυψη από το δημόσιο, τότε υπάρχει η δυνατότητα διατήρησης ή ακόμη και προσαρμογής του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Πρόκειται, άλλωστε, για μία κάλυψη, η οποία ισχύει για όσο διάστημα πληρώνονται τα απαραίτητα ασφάλιστρα, γεγονός που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να διακόψει ή να προβεί σε τροποποιήσεις όποτε το επιθυμεί.