Στα PEPPs (Pan-European Pension Products), δηλαδή, τα Πανευρωπαϊκά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα, τα οποία αναμένεται να έχουν διατεθεί στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους, αναφέρθηκε η γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κυρία Μαργαρίτα Αντωνάκη.

«Ξέρουμε όλοι ότι το προσδόκιμο ζωής έχει ανέβει πάρα πολύ. Τα τελευταία 60 χρόνια σχεδόν κάθε τετραετία κερδίζαμε έναν παραπάνω χρόνο ζωής. Αυτό δεν έγινε από μόνο του. Είναι αποτέλεσμα της προόδου της επιστήμης, των φαρμάκων, των διαγνωστικών εξετάσεων, της τεχνολογίας, της ιατρικής κ.λπ. Αποτέλεσμα αυτού του ευτυχήματος είναι ότι τα γεράματά μας κρατάνε πολύ περισσότερο. Επομένως, παίρνουμε σύνταξη για πολύ περισσότερα χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνταξιοδοτική αποταμίευση», σημείωσε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Insurance Intermediaries Forum  (που διοργανώθηκε ψηφιακά), για να προσθέσει: «Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τα PEPPs που βγήκε το 2019 θέλησε να δώσει το στίγμα ότι ο Ευρωπαίος πολίτης δικαιούται να έχει μία αξιοπρεπή τρίτη ηλικία. Άρα, πρέπει να προβλέψει και ο ίδιος μέσα από ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα».

Σύμφωνα με την ίδια, τα επίμαχα προγράμματα θα απευθύνονται σε όλους και θα είναι μακροχρόνια. Όσον αφορά στα βασικά τους χαρακτηριστικά, αυτά θα είναι παρόμοια σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα προσφέρονται όχι μόνον από ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά και από τράπεζες, Επαγγελματικά Ταμεία, εταιρίες επενδύσεων κ.ο.κ. «Ο νομοθέτης δίνει την ευχέρεια σε κάθε κράτος να δώσει τις τελικές πινελιές στο πρόγραμμα, όπως, για παράδειγμα, ποια θα είναι η ελάχιστη ηλικία που μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την αποταμίευση ή να λάβει σύνταξη, ποιο θα είναι το ποσό της ελάχιστης εισφοράς ή πως θα πάρει τις παροχές. Σαν Ένωση έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας, έτσι ώστε τα επίμαχα προϊόντα να έχουν χαρακτήρα καθαρά συνταξιοδοτικό και όχι επενδυτικό», κατέληξε η κυρία Αντωνάκη.

Αξίζει να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο προϊόν είναι ενταγμένο στον τρίτο πυλώνα ασφάλισης, με συμπληρωματική σχέση, τόσο με την δημόσια σύνταξη, όσο και με την επαγγελματική ασφάλιση. Ανάμεσα στους υποχρεωτικούς όρους της σύμβασης PEPP περιλαμβάνεται και η κάλυψη κινδύνου που συνδέεται είτε με τον θάνατο είτε με την ανικανότητα ή και με την μακροζωία.

Διαβάστε ακόμη

Μπήκε η σύνταξη; Δείτε ποιοι θα την ξοδέψουν γρηγορότερα

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Τρία πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Οι παράγοντες υγείας που προβλέπουν ποιοι θα πάρουν αναπηρική σύνταξη