Να το προσέχεις «σαν τα μάτια σου»! Η χαρακτηριστική φράση που όλοι έχουμε ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή μας, όταν κάποιος μας εμπιστεύεται κάτι σημαντικό. Γιατί άραγε η παρομοίωση εστιάζει στα μάτια και όχι σε κάποιο άλλο όργανο του σώματος; Γιατί τα μάτια είναι τα πιο πολυσύνθετα και ταυτόχρονα τα πιο ευαίσθητα όργανα μας.

Φροντίζετε, όμως, τα μάτια σας όπως πραγματικά τους αξίζει; Πόσο συχνά κάνετε οφθαλμολογικό check up;

«Με τον όρο οφθαλμολογικό Check Up εννοούμε τον προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, που πραγματοποιείται χωρίς απαραίτητα να υπάρχουν συμπτώματα, προκειμένου πολύ απλά να αξιολογηθεί η υγεία των ματιών», εξηγεί η κυρία Μαρία Μελισουργάκη, Οφθαλμίατρος, συνεργάτιδα των Πολυϊατρείων Medifirst.

Σύμφωνα με την ίδια, τα οφέλη από ένα προληπτικό οφθαλμολογικό Check Up είναι πολλαπλά, καθώς συνεισφέρει στην προστασία της όρασης από δυνητικά σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις, οι οποίες στα αρχικά στάδια είναι ασυμπτωματικές (όπως είναι το γλαύκωμα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, κ.α.). Ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από την ανακούφιση ενοχλήσεων που οι ασθενείς συχνά δε συνειδητοποιούν ότι οφείλονται στα μάτια (πονοκέφαλος – κούραση μετά την εργασία στον υπολογιστή κ.α.). Αρκετά συχνά επίσης, η οφθαλμολογική εξέταση γίνεται η αφορμή για να διαγνωσθούν άλλες συστηματικές παθήσεις όπως διάφορα αγγειακά νοσήματα (αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, στένωση καρωτίδων, αγγειίτιδες και άλλα αυτό-άνοσα νοσήματα), νευρολογικές παθήσεις (πολλαπλή σκλήρυνση, ενδοκράνια υπέρταση, ακόμη και όγκοι), νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα, συμβάλλοντας έτσι στην προάσπιση της γενικότερης υγείας.

Οφθαλμολογικό check up: Τι περιλαμβάνει
Ο οφθαλμολογικός έλεγχος ξεκινάει με τον έλεγχο της οπτικής οξύτητας για το κάθε μάτι ξεχωριστά. «Στη συνέχεια προσδιορίζονται τυχόν διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία) οπότε και δίδεται η κατάλληλη οπτική διόρθωση. Έπειτα ελέγχεται η οφθαλμοκινητικότητα, επισκοπούνται τα βλέφαρα για πιθανά μορφώματα ή άλλα ανατομικά ή λειτουργικά προβλήματα (βλεφαρόπτωση, εξόφθαλμος, εντρόπιο – εκτρόπιο κ.α.). Αναλόγως ελέγχεται και η χρωματική αντίληψη κυρίως στα παιδιά ή σε κάποιες παθήσεις στους ενήλικες. Ακολουθεί η εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία όπου ο/η οφθαλμίατρος θα ελέγξει τα διάφορα ανατομικά στοιχεία του ματιού και μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη βλεφαρίτιδας, επιπεφυκίτιδας, καταρράκτη, σπίλων ή ακόμα και την προδιάθεση για διάφορες μορφές γλαυκώματος (στενής γωνίας, μελαγχρωστικό, ψευδοαποφωλιδωτικό). Επίσης με τη βοήθεια ειδικών τεστ μπορεί να γίνει η διάγνωση της ξηροφθαλμίας η οποία ταλαιπωρεί σήμερα μεγάλο αριθμό ασθενών», σημειώνει η κυρία Μαρία Μελισουργάκη.

Μια πολύτιμη εξέταση που περιλαμβάνει το οφθαλμολογικό check up είναι η τονομέτρηση που αφορά τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η εξέταση αυτή συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Η υψηλή πίεση αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό των ματιών γιατί ενώ συνήθως είναι ασυμπτωματική, προοδευτικά βλάπτει τις ίνες του οπτικού νεύρου.

Τέλος, ο έλεγχος ολοκληρώνεται με τη βυθοσκόπηση, όπου ελέγχεται το οπίσθιο τμήμα του ματιού (υαλοειδές, αμφιβληστροειδής, οπτικό νεύρο και αγγεία). Έτσι μπορεί να γίνει πρώιμη διάγνωση διαφόρων παθήσεων της ωχράς κηλίδας, του οπτικού νεύρου, εκφυλιστικών αλλοιώσεων αμφιβληστροειδούς, όγκων, καθώς επίσης της ενδεχόμενης τοξικότητας που προκαλούν στον αμφιβληστροειδή κάποιες χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές (π.χ. ταμοξιφαίνη, χλωροκίνη κ.α.).

Στο καίριο ερώτημα, πόσο συχνά πρέπει να γίνεται ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος η συνεργάτιδα των Πολυϊατρείων Medifirst υπενθυμίζει ότι, «σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, ο πρώτος προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος πραγματοποιείται με τη γέννηση και ακολούθως στο 1ο, το 3ο και το 5ο έτος της ζωής μας εφόσον δεν έχουν διαγνωσθεί οφθαλμολογικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων συστήνεται ετήσιος ή ανά διετία οφθαλμολογικός έλεγχος κυρίως λόγω της αυξημένης επίπτωσης της μυωπίας. Κατά την ενήλικο ζωή τα διαστήματα των ελέγχων εξατομικεύονται και καθορίζονται από το θεράποντα οφθαλμίατρο ανάλογα με την ηλικία, το οφθαλμολογικό, κληρονομικό και ατομικό ιστορικό».

Προσέξτε τα μάτια σας σαν …«τα μάτια σας»
Καθώς η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (8 Οκτωβρίου) πλησιάζει, είναι μια καλή ευκαιρία να φροντίσετε τα μάτια σας όπως τους αξίζει!

Η Αθηναϊκή Κλινική και τα Πολυϊατεία Medifirst Αμαρουσίου και Αλίμου σας προσφέρουν οφθαλμολογικό έλεγχο, στην προνομιακή τιμή των 30€. Ισχύει για κάθε ραντεβού που κλείνετε μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου 2020 και ανεξάρτητα από το αν είστε πελάτης της INTERAMERICAN ή όχι.

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:

  • Έλεγχο Οπτικής Οξύτητας
  • Έλεγχος Σχισμοειδής Λυχνίας
  • Έλεγχος Διάθλασης
  • Έλεγχος χρωματικής αντίληψης
  • Τονομέτρηση
  • Κλινική εξέταση από τον Οφθαλμίατρο
  • Συνταγογράφηση φαρμάκων ή γυαλιών μυωπίας

Κλείστε το ραντεβού σας απευθείας στα εξής τηλέφωνα:

  • Αθηναϊκή Mediclinic 2106475000
  • Medifirst Αργυρούπολης 2109919222
  • Medifirst Αμαρουσίου 2111054900

Κι αν θέλετε να προσέχετε τα μάτια σας δια βίου δεν έχετε παρά να το κάνετε με τη βοήθεια της INTERAMERICAN, καθώς είναι η μοναδική ασφαλιστική εταιρεία που διαθέτει ιδιόκτητες υποδομές υγείας παρέχοντας μοναδικά προνόμια στους ασφαλισμένους της.

Μάλιστα, με το πρόγραμμα ασφάλισης Υγείας «bewell» μπορείτε για πρώτη φορά να «χτίσετε» ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα Υγείας που καλύπτει εσάς και κάθε μέλος της οικογένειά σας, ξεχωριστά. Ενώ ειδικά για τα παιδιά, η ασφάλιση Υγείας «bewell» προσφέρει μοναδικά προνόμια σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους.

Ζητήστε, λοιπόν, σήμερα να μάθετε ποιο πρόγραμμα της INTERAMERICANταιριάζει αποκλειστικά στις δικές σας ανάγκες και φροντίστε την υγεία σας όπως της αξίζει!