Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της ασφαλιστικής αγοράς απέναντι στο ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, με τις εταιρίες τη μία μετά την άλλη να ανακοινώνουν είτε ότι δεν θα εκλαμβάνουν την πανδημία ως εξαίρεση και, άρα, θα παρέχουν κάλυψη στους ασφαλισμένους – πελάτες τους είτε ότι θα εμπλουτίσουν τα «πακέτα» των διαγνωστικών εξετάσεων, έτσι ώστε αυτά να περιλαμβάνουν και την εξέταση για τον κορωνοιό.

Το ygeiamou.gr, έχοντας συμβουλευθεί στελέχη της αγοράς, δίνει απαντήσεις σε τέσσερα καίρια ερωτήματα, γύρω από τον Covid-19 και την ιδιωτική ασφάλιση. Ειδικότερα:

1. Πόσο κοστίζει το τεστ για Covid-19: Στα δημόσια νοσοκομεία η επίμαχη εξέταση γίνεται δωρεάν. Σε περίπτωση, ωστόσο, που έχετε ιδιωτικό συμβόλαιο με διαγνωστικές εξετάσεις, που καλύπτουν και τον κορωνοιό, τότε το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 12 ευρώ συν 20 ευρώ η αμοιβή του γιατρού του δικτύου, που θα σας χορηγήσει το παραπεμπτικό. Υπάρχει, βέβαια και η επιλογή να απευθυνθείτε απευθείας σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο – χωρίς, δηλαδή, παραπομπή ιατρού – με το κόστος να «αγγίζει» τα 67 με 70 ευρώ.

2. Είναι απαραίτητη η νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο; Η απάντηση είναι ναι. Το κράτος έχει ορίσει συγκεκριμένα νοσοκομεία αναφοράς, στα οποία πρέπει να νοσηλευτούν οι ασθενείς με Covid-19. Επομένως, είστε υποχρεωμένοι να… χτυπήσετε την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων.

3. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ασφαλιστική εταιρία δεν είναι υποχρεωμένη να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας; Θεωρητικά ναι. Η νοσηλεία μέχρι σήμερα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος. Πολλές εταιρίες, ωστόσο, στο πλαίσιο της στήριξης των ασφαλισμένων – πελατών τους, ανακοίνωσαν ότι, μολονότι εξαιρούν από τα συμβόλαιά τους την πανδημία, ειδικά για τον Covid-19 και για την περίπτωση, που εκείνοι χρειαστούν νοσηλεία, τότε θα τους παρέχουν κάλυψη. Εάν, δηλαδή, το συμβόλαιό σας δικαιολογεί κάποια επιδόματα, τότε η εταιρία αναλαμβάνει να σας τα χορηγήσει, παρά το γεγονός ότι η νοσηλεία γίνεται σε δημόσιο νοσοκομείο. Εν ολίγοις θα λάβετε χρήματα από το ατομικό σας ασφαλιστήριο, τα οποία – αναλόγως και το πλάνο – ενδέχεται να «αγγίξουν» ακόμη και τα 100 ευρώ/ημέρα.

4. Πόσο πιθανό είναι στο μέλλον να «επιστρατευτούν» και ιδιωτικά νοσοκομεία στη μάχη κατά του ιού και τι θα ισχύσει τότε με τους έχοντες ιδιωτικά συμβόλαια;
Το εάν στην επίμαχη λίστα θα προστεθούν στο μέλλον και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, εξαρτάται αφενός, από την πορεία της νόσου και αφετέρου, τις ίδιες τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας. Στην περίπτωση αυτή οι εταιρίες θα αναλάβουν από την πλευρά τους, να καλύψουν τα έξοδα νοσηλείας των ασθενών.