Η ρήξη σκωληκοειδούς απόφυσης ή ευρύτερη γνωστή ως σκωληκοειδίτιδα, μπορεί να καλυφθεί από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας είτε ως επέμβαση ρουτίνας, είτε ως έκτακτο περιστατικό.

Αν χαρακτηριστεί «οξεία σκωληκοειδίτιδα» θεωρείται επείγον περιστατικό και χρήζει άμεσου χειρουργείου καθώς απειλείται η ζωή του ασφαλισμένου. Αν γίνει εισαγωγή για προγραμματισμένη αφαίρεση ο ασφαλισμένος αποζημιώνεται όπως για όλες τις επεμβάσεις ανάλογα με τη βαρύτητά τους.

Συγκεκριμένα:

1. Αν θεωρηθεί «Έκτακτο Περιστατικό» προβλέπεται η επίσκεψη σε νοσοκομείο για την πρώτη εκτίμηση και φροντίδα από χειρουργό. Σε περίπτωση αντιμετώπισης του περιστατικού σε ειδικό συνεργαζόμενο νοσηλευτικό ίδρυμα καλύπτονται οι δαπάνες κατά 100% έως ενός ορίου ανά περιστατικό ανεξαρτήτως του ύψους της απαλλαγής με την προϋπόθεση ότι έχει προηγουμένως ενημερωθεί το Call Center της εταιρίας. Εναλλακτικά αν απευθυνθείτε σε μη συμβεβλημένη κλινική η εταιρία θα καλύψει τα αναγνωρισμένα έξοδα που αφορούν σε ιατρικές αμοιβές, διαγνωστικές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή ή/και ιατρικές πράξεις πάλι έως κάποιο όριο.

2. Αν θεωρηθεί προγραμματισμένη επέμβαση θα καταβληθούν τα έξοδα «Νοσηλείας» και αμοιβές ιατρών. Η χειρουργική επέμβαση σκωληκοειδεκτομής αναφέρεται ρητά στον Πίνακα Κατάταξης Βαρύτητας Επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής των συμβολαίων υγείας όλων των εταιρειών στην κατηγορία Μεσαίες Επεμβάσεις και αποζημιώνεται σύμφωνα με τα όρια και τις παροχές του εκάστου συμβολαίου και εταιρείας.

3. Επιπλέον προβλέπεται αποζημίωση για έξοδα που θα απαιτηθούν «Πριν και Μετά» από την νοσηλεία/χειρουργική επέμβαση π.χ. εξετάσεις και μετεγχειρητικά φάρμακα κ.α. και που αφορούν την εν λόγω επέμβαση.

Πάντως στο παρελθόν προέκυψαν χειρουργικά περιστατικά αντιμετώπισης σκωληκοειδίτιδας που προκάλεσαν διαφωνίες σχετικά με την αποζημίωση. Δηλαδή είχε παρατηρηθεί ότι σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό και τις διερευνητικές εξετάσεις ή τα συμπτώματα κάποιοι υποψήφιοι ασφαλισμένοι έπρεπε να δηλώσουν κατά τη διάρκεια της αρχικής αίτησης ασφάλισης ότι η πάθησή τους ενδεχομένως να εξελιχθεί. Σ’ αυτή την περίπτωση θα την κατέτασσαν στις προϋπάρχουσες νόσους με αποτέλεσμα η επέμβαση να μην καλυφθεί από το συμβόλαιο υγείας.