Ρωτώντας τους ασφαλιστές ποια είναι η πιο παράξενη ερώτηση που τους έχουν υποβάλλει οι ασφαλισμένοι, ξεχωρίζει μακράν η ακόλουθη: «Καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας την αφαίρεση τατουάζ;»

Όχι δεν την καλύπτει -είναι η απάντηση- καθώς η αφαίρεση τατουάζ περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο αισθητικές επεμβάσεις που δεν καλύπτονται εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το τατουάζ κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που οι νέοι άνθρωποι μεγαλώνοντας μετανιώνουν για την παρόρμηση των νεανικών τους χρόνων να κάνουν πολλά tattoo και μάλιστα σε εμφανή σημεία του σώματος. Έρευνες έδειξαν ότι 1 στα 2 άτομα μετάνιωσαν την επιλογή και 1 στα 3 άτομα επιθυμούν να αφαιρέσουν το τατουάζ, για αισθητικούς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς και συναισθηματικούς λόγους.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η νεαρή υποψήφια για πρόσληψη αεροσυνοδός η οποία έμαθε την τελευταία στιγμή –και της ήρθε κεραμίδα- ότι η εταιρία δεν προσλαμβάνει αεροσυνοδούς με τατουάζ. Μάλιστα είναι τόσες πολλές οι κοπέλες με τατουάζ που η εταιρία δυσκολεύεται να βρει αεροσυνοδό χωρίς tattoo. Ας πούμε λοιπόν ότι βρισκόμαστε στη θέση της υποψήφιας αεροσυνοδού σε μια μεγάλη αεροπορική εταιρία. Έχει όλα τα προσόντα και ένα ελάττωμα. Δε πληροί την προϋπόθεση που έχει θέση η εταιρία οι συνοδοί και οι φροντιστές να μην έχουν τατουάζ. Έτσι το όνειρό της δε θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας μιας παρόρμησης των νεανικών της χρόνων. Αποφασίζει να το αφαιρέσει.

Η αφαίρεση τατουάζ ανήκει στον κλάδο της Δερματολογίας και διενεργείται από δερματολόγο/πλαστικό χειρούργο με χειρουργική επέμβαση ή με επέμβαση laser που είναι και περισσότερο διαδεδομένη τα τελευταία έτη. Η αφαίρεση ενός τατουάζ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί επαναλαμβανόμενες προσπάθειες και επισκέψεις και υπομονή από τον ενδιαφερόμενο.

Τα συμβόλαια υγείας όλων των εταιρειών αποζημιώνουν τον ασφαλισμένο σε περίπτωση «Ατυχήματος και Ασθενείας» με την προϋπόθεση ότι το συμβάν έλαβε χώρα, τυχαία, απρόβλεπτα και ακούσια από την θέληση του ασφαλισμένου. Η δερματοστιξία όμως αποτελεί μια εκούσια επιλογή του κάθε ανθρώπου που γίνεται συνειδητά για προσωπικούς λόγους π.χ. καλλωπισμού, μόδας, επαγγέλματος κ.α. και η οποία ενδέχεται να θέτει σε πιθανό κίνδυνο έναν υγιή οργανισμό.

Ο όρος «Αφαίρεση τατουάζ » δεν συναντάται συνήθως μέσα στα συμβόλαια υγείας.

Περιλαμβάνεται όμως στο κεφάλαιο «Αισθητική Πλαστική Επέμβαση» η κάλυψη της οποίας εξαιρείται καθώς αφορά τον καλλωπισμό του ασφαλισμένου. Επομένως η αφαίρεση τατουάζ δεν αποζημιώνεται από τις εταιρίες.

Οι περιπτώσεις επεμβάσεων αισθητικής πλαστικής χειρουργικής που αποζημιώνονται από όλα τα συμβόλαια όλων των εταιρειών αφορούν αναγκαιότητα αποκατάστασης έπειτα από ένα ατύχημα όπως π.χ. τα εγκαύματα , ιδιαίτερης σοβαρής ασθένειας και αποκατάστασης μαστού έπειτα από γυναικολογικό καρκίνο.

Τα τελευταία έτη ορισμένα συμβόλαια υγείας προσφέρουν εκπτώσεις και παροχές σε συνεργασία με διάφορες επιχειρήσεις αισθητικής, καλλωπισμού, οφθαλμολογίας κ.α. Οι παροχές αυτές δεν αποτελούν όρους του κυρίως συμβολαίου αλλά είναι χρήσιμες παροχές που ελκύουν τους υποψήφιους ασφαλισμένους να προτιμήσουν την συγκεκριμένη εταιρία έναντι των άλλων.