Η εγκυμοσύνη είναι ένα είδος θαύματος. Ειδικά όταν αποδεικνύεται ότι όντως ένας άντρας και μια γυναίκα μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα ψυχή και να φέρουν στον κόσμο μια καινούρια ζωή. Είναι μια υπέροχη περίοδος για τη μέλλουσα μητέρα, γεμάτη πρωτόγνωρα συναισθήματα, αλλά και έγνοιες. Για πολλές γυναίκες, το χαρμόσυνο νέο της εγκυμοσύνης φέρνει μαζί της και ανησυχία και άγχος τόσο για το έμβρυο όσο και για την ίδια την έγκυο, που ανησυχεί για τις σωματικές αλλά και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της αυτήν την, αν μη τι άλλο, γόνιμη περίοδο.
Για παράδειγμα, όταν μία γυναίκα μαθαίνει ότι είναι έγκυος ένα από τα πράγματα που την απασχολούν έντονα είναι η διατροφή της. Η πιθανότητα απότομης αύξησης βάρους, η εμφάνιση διαβήτη κυήσεως, η λειτουργία του μεταβολισμού, τα «ναι» και τα «όχι» στο διαιτολόγιό της, τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής, όλα αυτά αποτελούν σημαντικά θέματα για κάθε έγκυο.

Για όλα αυτά, η Κατερίνα Γεωργαντοπούλου, Fellow of the Royal College of Obstetricians Gynaecologists, Mαιευτήρας – Γυναικολόγος, δίνει τις σωστές πληροφορίες.

Όπως λοιπόν η ίδια λέει, ως προς τις βασικές της θρέψης της εγκύου: «Η διατροφή στην εγκυμοσύνη πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία. Η Μεσογειακή διατροφή που βασίζεται στην εποχικότητα είναι ό,τι καλύτερο. Επιλέξτε φρέσκα προϊόντα ανάλογα με την εποχικότητα, αποφεύγοντας φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από θερμοκήπια, είναι βαμμένα, ψεκασμένα, κερωμένα, είναι έκτος εποχής και βγαίνουν από ψυγεία. Ακόμη, καλό είναι να αποφύγετε φρούτα εισαγωγής, όπως μπανάνες ή ανανά, τα οποία υπόκεινται σε διαδικασίες τεχνητής ωρίμανσης. Ιδανικά, επιλέξτε τα ντόπια προϊόντα, που είναι στην εποχή τους και είναι τα λιγότερο επιβαρυμένα και φυσικά, εάν έχετε πρόσβαση σε βιολογικά προϊόντα, προτιμήστε τα».

Όσον αφορά στο βάρος που δικαιολογείται να βάλει μία γυναίκα λόγω εγκυμοσύνης, σύμφωνα πάντα με την εκλεκτή επιστήμονα, αυτό είναι περίπου στα 12 με 14 κιλά. Αυτά περιλαμβάνουν το βάρος του μωρού (2,5 – 4 κιλά), το βάρος του πλακούντα και του αμνιακού υγρού, το βάρος της μήτρας και των μαστών, την αύξηση του όγκου του αίματος και την κατακράτηση υγρών, καθώς και ένα κάποιο οίδημα που θα εμφανιστεί λόγω ορμονών. «Βέβαια, οι περισσότερες γυναίκες, εκτός από τα κιλά της εγκυμοσύνης, βάζουν και λίγα καταδικά τους κιλά. Αυτό συμβαίνει διότι η εγκυμοσύνη επιβραδύνει τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να καίνε λιγότερο και να αποθηκεύουν περισσότερο. Υπάρχει ωστόσο, και περίπου ένα 15% των γυναικών που μπορεί να μείνουν στα ίδια κιλά ή και να χάσουν βάρος, παρόλο που τρώνε κανονικά και το μωρό μεγαλώνει κανονικά. Πρόκειται για φυσιολογικές περιπτώσεις, που δεν αποτελούν πρόβλημα ούτε για τη μέλλουσα μητέρα ούτε για το μωρό».

Σημειωτέον, δεν υπάρχει επιτρεπτή αύξηση βάρους ανά τρίμηνο, ενώ δεν υπάρχει και κάποια εξειδικευμένη διατροφή την οποία εάν ακολουθήσει μια έγκυος θα έχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά στον τοκετό (π.χ. διατροφή που να κάνει πιο εύκολο τον φυσιολογικό τοκετό) ή όσον αφορά στο έμβρυο (π.χ. να κρατάει το βάρος του εμβρύου σε φυσιολογικά επίπεδα). Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις κατά την εγκυμοσύνη που να καθορίζουν κάποια ειδική δίαιτα που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Προσοχή όμως, οι δίαιτες αδυνατίσματος απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη! «Ο λόγος είναι ότι με αυτές καίτε το ήδη υπάρχον λίπος, δημιουργώντας στον οργανισμό κετονικά σώματα. Η κετοναιμία έχει κατηγορηθεί για προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και επομένως, για διανοητική υστέρηση στην παιδική ηλικία. Από την άλλη, σίγουρα δεν πρέπει να τρώτε για δύο. Για την ακρίβεια, οι θερμιδικές ανάγκες της εγκυμοσύνης είναι σχετικά μικρές: πρέπει να τρώτε ότι και πριν μείνετε έγκυος συν 200 θερμίδες παραπάνω», επισημαίνει η κα Γεωργαντοπούλου.


Συμπληρώματα & απαγορευμένες τροφές
Ως προς τα συμπληρώματα διατροφής, η ίδια μας πληροφορεί ότι επειδή η εγκυμοσύνη αυξάνει τις ανάγκες για βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, συνήθως οι γυναικολόγοι συνιστούν, εύλογα, κάποιο πολυβιταμινούχο σκευάσμα. Αυτά τα σκευάσματα προορίζονται ειδικά για εγκύους και είναι κατάλληλα τόσο ως προς το μείγμα των ιχνοστοιχείων τους όσο και ως προς την ποσότητα του κάθε συστατικού. «Βέβαια, παρ’ όλο που είναι πλήρη, περιέχουν δηλαδή όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός της εγκύου, καμιά φορά μπορεί να χρειαστείτε λίγο παραπάνω σίδηρο ή λίγο παραπάνω βιταμίνη D, αλλά αυτό θα καθοριστεί από τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον διαβήτη κυήσεως, «καθώς σε αυτήν την παθολογική κατάσταση θα χρειαστεί η έγκυος να ακολουθήσει δίαιτα διαβητικού, αποφεύγοντας για παράδειγμα τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες». Σε αυτή την περίπτωση, η διατροφή θα πρέπει να καθοριστεί σε συνεργασία με διαβητολόγο που παρακολουθεί την έγκυο, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές του μεταγευματικού σακχάρου.

Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε διεξοδικά από την ειδική αυτή επιστήμονα, αλλά και να μάθετε και για τα «ναι» & τα «όχι» στη διατροφή της εγκύου με λεπτομέρειες.

Επιγραμματικά, στα «όχι» εντάσσεται ή αποφυγή κατανάλωσης συκωτιού, το άψητο κρέας («με το αίμα» τους), τα ωμά παστά κρέατα, δηλαδή τα σαλάμια και το προσούτο crudo, το μη παστεριωμένο γάλα και τα τυριά από μη παστεριωμένο γάλα, το ωμό αυγό, τα μεγάλα ψάρια του βυθού, τα πολλά τηγανητά και τα γλυκά, η υπερβολική καφεΐνη, το αλκοόλ και άλλα που αξίζει να διαβάσετε.

Η κα Γεωργαντοπούλου βρίσκεται στις ιδιόκτητες υποδομές υγείας της INTERAMERICAN, της μοναδική ασφαλιστικής εταιρείας που έχει αναπτύξει δικές της υποδομές στους τομείς της υγείας και της βοηθείας. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο υγείας με επιλεγμένους γιατρούς και παρόχους υγείας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με τη γέννηση, βέβαια, το νέο μέλος φέρνει την ευτυχία, αλλά δημιουργεί και πολλά ερωτήματα, ιδιαίτερα στη μητέρα. Είναι η περίοδος που απορίες όπως «τι σημαίνει το κλάμα;», «πως αναγνωρίζουμε και προλαμβάνουμε τους κολικούς;», «πως θα κοιμάται με όσο το δυνατόν λιγότερες διακοπές;» είναι καθημερινές και απασχολούν συνεχώς τους γονείς. Ίσως ο πιο εύκολος τρόπος για να πάρετε απαντήσεις είναι να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν, αυτόν εδώ τον ηλεκτρονικό οδηγό, ένα manual για μωρά επί της ουσίας, που μέσα σε 15 σελίδες θα σας δώσει απαντήσεις για όλα αυτά που απασχολούν μια νέα μητέρα.

Και μαζί με αυτό σκεφτείτε σοβαρά και το ενδεχόμενο ενός ασφαλιστικού προγράμματος που θα αγκαλιάσει το μωρό σας με τη φροντίδα που δικαιούται και αξίζει. Η ασφάλεια υγείας «bewell» της INTERAMERICAN είναι η μοναδική πρόταση που σας προσφέρει περισσότερα προνόμια κάθε στιγμή, αλλά και τη δυνατότητα να εξελιχθεί και να αλλάξει παράλληλα με την ανάπτυξη του παιδιού και τις, κάθε φορά, καινούριες ανάγκες του.