Νοσηλείες που οφείλονται σε ασθένειες δεν καλύπτονται από τον πρώτο μήνα ισχύος του συμβολαίου υγείας . Όλα τα ασφαλιστήρια ορίζουν τις λεγόμενες αναμονές , δηλαδή το χρονικό διάστημα μετά την παρέλευση του οποίου η εταιρία καλύπτει τον ασφαλισμένο. Οι αναμονές διαρκούν από λίγους μήνες έως και 10 χρόνια (10 ασφαλιστικές περιόδους).

Η αναμονή έως και 10 χρόνια αφορά τις συγγενείς παθήσεις εκτός των συγγενών παθήσεων του αναπνευστικού του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος που έχουν δύο χρόνια αναμονή. Η συγγενής πάθηση είναι νόσημα ή πάθηση που επιβαρύνει κάποιον από την ώρα που γεννιέται, σε αντιδιαστολή προς τα επίκτητα προβλήματα υγείας. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποιος που νοσεί από κάποια συγγενή πάθηση μπορεί και να μην το γνωρίζει καθόλου, να μην έχει κάποιο σύμπτωμα και να του παρουσιαστεί σε ανύποπτο χρόνο κατά την διάρκεια της ζωής του.

Τα προηγούμενα χρόνια οι Συγγενείς Παθήσεις περιλαμβάνονταν στις γενικές εξαιρέσεις όλων των συμβολαίων υγείας με αποτέλεσμα να προκύπτει δυσαρέσκεια από την πλευρά των ασφαλισμένων που ανακάλυπταν ξαφνικά μια πάθηση κατά την διάρκεια ισχύος του συμβολαίου τους αλλά τελικά δε μπορούσαν να αποζημιωθούν.

Όμως τα τελευταία χρόνια για την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων που προκύπτουν συνεχώς στην υγεία και τις ανάγκες των ασφαλισμένων, η παροχή «Συγγενείς Παθήσεις» έχει συμπεριληφθεί στις παροχές αρκετών συμβολαίων υγείας με συγκεκριμένους όρους προϋποθέσεις και μεγάλες αναμονές.

Μεγάλη αναμονή, 5 έτη, ορίζεται και για την αιμοκάθαρση.

Μικρότερες αναμονές έως δύο έτη έχουν οι κήλες και το ρινικό διάφραγμα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρουν συνήθως οι ασφαλιστές είναι η επέμβαση ρινικού διαφράγματος που θεωρείται προϋπάρχουσα πάθηση. Δηλαδή οι εταιρείες θεωρούν ότι δε μπορεί κάποιος να ασφαλιστεί σήμερα και αύριο να ζητήσει να καλυφθεί η επέμβασή του για ρινικό διάφραγμα. Η πάθηση προϋπήρχε. Γι’ αυτό προβλέπει αναμονή 6, 9, 18 έως και 24 μήνες για να καλύψει τα έξοδα της νοσηλείας. Το ίδιο ισχύει και για ένα ορθοπεδικό χειρουργείο που αποζημιώνεται έπειτα από 12, 24 μήνες και πάντοτε ανάλογα το ασφαλιστικό πρόγραμμα και την εταιρεία.