Αναρίθμητα ζευγάρια καταφεύγουν στις μέρες μας στη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης περνώντας μια περίοδο δοκιμασίας όχι μόνο για το σώμα της γυναίκας αλλά και για την τσέπη.

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει έως 4 προσπάθειες εξωσωματικής αλλά και τους κύκλους των φαρμάκων που απαιτούνται, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν καλύπτουν καθόλου αυτές τις θεραπείες.

Συγκεκριμένα οι θεραπείες υπογονιμότητας, η εξωσωματική γονιμοποίηση, οι ερευνητικές επεμβάσεις, οι σχετικές εξετάσεις, τα φάρμακα κ.α. καθώς και τα επακόλουθα ή και οι επιπλοκές των παραπάνω, περιλαμβάνονται στις Γενικές Εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας όλων των ασφαλιστικών εταιρειών.

Στις εξαιρέσεις του ίδιου κεφαλαίου περιλαμβάνεται και η επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Όπως αναφέρεται «δεν καλύπτονται θεραπείες σχετικά με τη στειρότητα, αντισύλληψη ή εθελοντική στείρωση, τεχνητή ή εξωσωματική γονιμοποίηση καθώς και οι γενικές ερευνητικές εγχειρήσεις, λαπαροσκοπικές ή μη οι οποίες δε σχετίζονται με ασθένεια, έκτρωση και αντισύλληψη».

Δε θα περιμέναμε φυσικά ένα συμβόλαιο υγείας να καλύπτει την εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου. Οι εξαιρέσεις όμως επεκτείνονται σε όλες τις θεραπείες που δεν συνδέονται με τον σκληρό πυρήνα της υγείας παρότι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα πλέον στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Δηλαδή δεν καλύπτονται οι λογοθεραπείες, οι διαιτολόγοι και οι πλαστικές επεμβάσεις (εκτός εάν πρόκειται για ατύχημα ή έγκαυμα).

Παράγοντες του κλάδου τονίζουν «ότι μια εταιρία που βάζει εξαιρέσεις είναι άξια εμπιστοσύνης καθώς έτσι δίνει στους πελάτες της να καταλάβουν ότι γνωρίζει πολύ καλά τι κινδύνους θέλει να αναλάβει».

Επίσης οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν καλύπτουν το κόστος των εναλλακτικών μορφών θεραπείας, όπως ο βελονισμός, ομοιοπαθητική, ρέικι, αρωματοθεραπεία, παρότι οι θιασώτες αυτών των θεραπειών ολοένα και αυξάνονται.

Αντίθετα όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια καλύπτουν τις φυσιοθεραπείες πιθανώς, με κάποια μικρή συμμετοχή του ασφαλισμένου, αναλόγως και με την ασφαλιστική εταιρεία που έχει επιλεγεί.

Διαβάστε επίσης

Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Ποια λύση προσφέρει στις επαναλαμβανόμενες αποβολές

Οικογενειακά Πακέτα Ασφάλισης: Τρεις «παγίδες» που πρέπει να προσέξετε

Mini Εξωσωματική: Αποτελεσματική μέθοδος με λιγότερα φάρμακα για τις γυναίκες άνω των 40