Κάθε λεπτό που περνά καταγράφονται 70.000 αναζητήσεις σχετικές με την υγεία στη μηχανή αναζήτησης Google. Ο μέσος χρήστης του διαδικτύου παγκοσμίως ξοδεύει περίπου έξι ώρες κάθε μέρα χρησιμοποιώντας συσκευές και υπηρεσίες που υποστηρίζονται από το Διαδίκτυο και σημαντικό μέρος των αναζητήσεών του αφορά την υγεία του και την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τυχόν συμπτώματα που παρουσιάζει.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι αναζητήσεις υγείας διπλασιάζονται, μία εβδομάδα πριν την είσοδο ασθενούς σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 2019 το 65,9% των Ελλήνων χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών υγείας.

Ο σταδιακός ψηφιακός μετασχηματισμός, που πραγματοποιείται στις μέρες μας και έγινε ακόμη εντονότερος κατά την πανδημία του κορωνοϊού, αναμφίβολα διευκολύνει τη ζωή όλων μας και καθώς φαίνεται, μπορεί να επεκταθεί και στον τομέα της τηλεϊατρικής, αλλάζοντας τα δεδομένα στην υγεία.

Εφαρμογές ελέγχου συμπτωμάτων

Σε αυτή τη νέα εμπειρία στην υγεία προστίθεται ένα επιπλέον βήμα, πριν τη διάγνωση. Ο έλεγχος συμπτωμάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητάμε on line μία ερμηνεία για συμπτώματα που μας απασχολούν, όπως ένας πονοκέφαλος, ένας πόνος στο λαιμό, ή ένα εξάνθημα στο δέρμα, πριν καλέσουμε το γιατρό μας. Λειτουργούμε ως epatients και θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο, γνωρίζοντας την κατάστασή της υγείας μας και επιλέγοντας τις καλύτερες και πιο αξιόπιστες λύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούνται οι εφαρμογές ελέγχου συμπτωμάτων, ένα εργαλείο πολύ πιο ανεπτυγμένο, αξιόπιστο και εξελιγμένο από την απλή αναζήτηση στο internet. Μια εφαρμογή αναζήτησης συμπτωμάτων είναι ένα εργαλείο, σκοπός του οποίου είναι να βοηθήσει τους ασθενείς να περιορίσουν την χαοτική αναζήτηση στο ταξίδι των πληροφοριών στο διαδίκτυο. Πρόκειται για apps που προσφέρουν αξιολόγηση συμπτωμάτων, ευθυγραμμισμένη με τα ιατρικά πρωτόκολλα και προτείνουν στον ασθενή, είτε την αναγκαιότητα της επίσκεψης σε γιατρό, είτε τη δυνατότητα επικοινωνίας με έναν γιατρό για να λάβουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις.

Πως λειτουργεί ένα app ελέγχου συμπτωμάτων

Οι πλέον εξελιγμένες από τις εφαρμογές ελέγχου συμπτωμάτων, προτρέπουν τον ασθενή να επιλέξει μία ποικιλία παραγόντων που σχετίζονται με το σύμπτωμα, προκειμένου να τον βοηθήσουν να περιορίσει τις πιθανές ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με αυτό. Ανάμεσα στους παράγοντες περιλαμβάνονται προσωποποιημένες πληροφορίες όπως το φύλο, η ηλικία, ιστορικό αλλεργιών ή άλλοι παράγοντες κινδύνου, ατομικό ιστορικό ασθενειών ή εγχειρήσεων και φαρμακευτική αγωγή που συσχετίζονται και επιτρέπουν την αυτόματη αξιολόγηση συμπτωμάτων. Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, η οποία λειτουργεί με αλγόριθμο σε μία εξαιρετικά ευρεία βάση δεδομένων.

Εγκυρότητα, αξιοπιστία και ασφάλεια

Σε αυτή τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, η Interamerican διαθέτει στους ασφαλισμένους της μια καινοτόμο, αξιόπιστη, βραβευμένη και πιστοποιημένη εφαρμογή ελέγχου συμπτωμάτων, την Medi ON, αναγνωρίζοντας ότι η εγκυρότητα της ιατρικής πληροφορίας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την υγεία και την ευεξία μας.

Η Interamerican, η μοναδική ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία είναι πάροχος υπηρεσιών υγείας αφού και η ίδια διαθέτει τα πολυϊατρεία Medifirst, την Αθηναϊκή Mediclinic και τις υποδομές Άμεσης Βοήθειας, εμπλουτίζει τις υπηρεσίες της με την Medi ON την πρώτη εφαρμογή ελέγχου συμπτωμάτων που επικυρώθηκε επιστημονικά. Σε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2017 στο Νοσοκομείο της Βαρκελώνης, σε 1015 ασθενείς η εφαρμογή παρουσίασε 91.3% ακρίβεια στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Η μελέτη σύγκρινε τα αποτελέσματα της εφαρμογής με τη διάγνωση των γιατρών (Clinical trial with Hospital Clinic Barcelona Results Published at Emergencias – Volume 29 – Number 6 – December 2017). Νοσοκομεία και ινστιτούτα σε Ευρώπη και Αμερική συνεχίζουν σταθερά τις κλινικές μελέτες για την ακρίβεια των αξιολογήσεων, με πιο πρόσφατη σχετική συνεργασία αυτή με το Yale New Haven Health System, ένα από τα σημαντικοτερα συστήματα υγείας στις ΗΠΑ, που περιλαμβάνει 5 νοσοκομεία και συνεργάζεται με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Yale.

Η εφαρμογή Medi ON

Η εφαρμογή έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από 3.000.000 χρήστες διεθνώς και έχει πραγματοποιήσει 4.000.000 αξιολογήσεις συμπτωμάτων, οι οποίες μέσω της μηχανικής μάθησης (machine learning) εξελίσσουν τον αλγόριθμο και βελτιώνουν διαρκώς την ακρίβεια της. Στην Ελλάδα διατίθεται σε δυο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά για πλατφόρμες Android και IO.

Το πρώτο βήμα για ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας

Για την Interamerican, το Medi ON δεν είναι μία μεμονωμένη εφαρμογή, αλλά αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος υγείας.  Καθώς η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο από γιατρό, ο ασθενής παραπέμπεται εάν απαιτείται από την εφαρμογή, στον γιατρό της Γραμμής Υγείας 1010 από την Interamerican, με τον οποίο μπορεί να μιλήσει και σε chat εφόσον τα συμπτώματα αξιολογηθούν ως σοβαρά. Επιπλέον, ο κάθε χρήστης με δικό του λογαριασμό στο Medi ON μπορεί να δημιουργήσει το δικό του ιατρικό ιστορικό. Το ιατρικό ιστορικό είναι διαθέσιμο μόνο στον ίδιο τον χρήστη και μόνο αν επιλέξει να μιλήσει με γιατρό του Medi ON, μπορεί να του το κοινοποιήσει.

 Πιστοποιημένη και έγκυρη εφαρμογή

Το Medi ΟΝ  είναι πιστοποιημένη εφαρμογή που πληροί τις βασικές απαιτήσεις όλων των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών Ιατρικών Συσκευών (CE Marked Class I Medical Device), είναι επίσης πιστοποιημένη από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Επίσης είναι συμβατή με τον νόμο περί φορητότητας και λογοδοσίας για την ασφάλιση υγείας των ΗΠΑ (HIPAA) και με τον νόμο διαχείρισης προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Τέλος, έχει κερδίσει πλήθος βραβείων και διαγωνισμών από καταξιωμένους θεσμούς, από τους οποίους ξεχωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο 2018 βραβεύθηκε για την επιστημονική της ακρίβεια στο ετήσιο συνέδριο NODE Health (Network of Digital Evidence in Health), που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Δωρεάν παροχή

Η εφαρμογή παρέχεται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους υγείας της Interamerican με ατομικό συμβόλαιο, οι οποίοι μπορούν να την ενεργοποιήσουν με τη χρήση κωδικού. Τα στοιχεία που συμπληρώνει ο ασθενής στην εφαρμογή είναι απόρρητα και η Interamerican δεν έχει πρόσβαση σε αυτά. Μεταφέρονται μόνο στον γιατρό του, αν επιλέξει να μιλήσει μαζί του και προκειμένου να μπορέσει να τον βοηθήσει. Η χρήση της εφαρμογής δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο την σχέση του ασθενούς με την Interamerican, είτε με ασφαλιστήρια που ο ασθενής ήδη διατηρεί είτε με μελλοντικά.

Info

Μάθετε εδώ περισσότερα για το App που δίνει απάντηση για την υγεία σας.

Η εφαρμογή Medi On βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με τις ανάγκες σας, φροντίζει για εσάς και την οικογένειά σας και προστατεύει το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία σας.