Πολλές φορές ακούμε τους φίλους μας ή μέλη της οικογένειας μας να αναφέρονται σε συγκεκριμένες στιγμές της παιδικής τους ηλικίας και είναι πολύ ενδιαφέρον να καταγράψει κάποιος ποιες είναι τελικά οι μνήμες που παραμένουν ανεξίτηλες στη ζωή μας. Δεδομένου ότι υπάρχουν συγκεκριμένες εικόνες που παραμένουν στο μυαλό μας από την παιδική ηλικία, αυτά είναι σύμφωνα με τους ειδικούς τα επτά πιο σημαντικά πράγματα που θα θυμούνται κάποτε τα παιδιά σας – από εσάς για εσάς!

Τις κοινές σας εμπειρίες

Μπορεί τα παιδιά σας να μην θυμούνται κάθε παιχνίδι που τους δωρίσατε στα γενέθλια τους ή πόσες φορές τα κεράσατε παγωτό, ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες εικόνες που θα γεμίζουν για πάντα το μυαλό και την ψυχή τους. Οι κοινές εμπειρίες και λιγότερο τα αντικείμενα, φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά και έτσι πιο πιθανό είναι να θυμούνται τη στιγμή που ήσασταν μαζί σε μια καφετέρια και τρώγατε παγωτό ή πίνατε πορτοκαλάδες και χαιρόσασταν ο ένας την παρέα του άλλου.

Τις στιγμές που ασχολείστε αποκλειστικά μαζί τους

Πολύ συχνά παρακολουθείτε γιορτινές στιγμές μέσα από την κάμερα και χάνετε τα μικρά πράγματα που τα παιδιά προσπαθούν να σας δείξουν. Δεν είστε ουσιαστικά κοντά τους. Μόνο όταν δίνουμε στα παιδιά σας την αμέριστη προσοχή μας μπορούν να αισθανθούν ότι μας έχουν ολοκληρωτικά δικούς τους. Το παιδί γνωρίζει ότι οι γονείς του το αγαπούν αλλά εκείνες τις μαγικές στιγμές που είστε οι δυο σας σίγουρα δεν θέλει να σας βλέπει να ελέγχετε τα email σας.

Τα θετικά σας σχόλια

Σε έναν κόσμο που η ιδέα της αγάπης μπορεί να θεωρηθεί κλισέ, η φράση «Σ’αγαπώ» δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο που μπορείς να πείτε. Υπάρχουν πολλές άλλες εκφράσεις που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ψυχολογία του παιδιού σας, όπως: «Είμαι περήφανη για σένα», «Κάνεις την οικογένεια μας καλύτερη», «Είσαι ένας καλός φίλος». Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του από μικρή κιόλας ηλικία, και σίγουρα θα θυμάται τις θετικές αυτές εκφράσεις καλύτερα από την κριτική.

Τον χειρισμό δύσκολων καταστάσεων

Τα παιδιά σας θεωρούν οδηγό στα επόμενα βήματα τους, καθώς ταξιδεύουν σε έναν κόσμο αβεβαιότητας που πολλές φορές τα κάνει να αισθάνονται ευάλωτα.

Στις δύσκολες στιγμές, όταν βρεθούν κάποτε αντιμέτωποι με θανάτους ή ασθένειες μέσα στην οικογένεια, σίγουρα θα θυμούνται τον τρόπο με τον οποίο τους μίλησατε, πώς τα κάνατε να νιώθουν ασφάλεια και προστασία αλλά και πώς αντιδράσατε στις καταστάσεις αυτές.

Τις στιγμές που δεν ήσασταν εκεί

Παρά το γεγονός ότι ακούγεται αρνητικό, μπορεί να έχει και θετική όψη. Αν και τα παιδιά σας θυμούνται τις φορές που δεν ήσασταν εκεί όταν σας χρειάστηκαν- πράγμα φυσιολογικό γιατί δεν μπορείς να είσαι πάντα παρών- θυμούνται επίσης την πρώτη φορά που τελικά διακτέρευσαν εκτός σπιτιού χωρίς να πάρουν τηλέφωνο στη μέση της νύχτας, ή την πρώτη φορά που έκαναν κάτι τόσο σημαντικό στο σχολείο που δεν έβλεπαν την ώρα να τρέξουν σπίτι να το μοιραστούν μαζί σας. Αυτά είναι και τα πράγματα που θα θυμούνται ως ενήλικες.

Την αντίδραση σας σε καταστάσεις πίεσης και στρες

Η ζωή δεν είναι πάντα ανέμελη και εύκολη και το παιδί παρακολουθεί πως συμπεριφερόμαστε όταν το πρόγραμμα είναι φορτωμένο, οι σχολικές εργασίες πολλές, το φαγητό δεν έχει ετοιμαστεί και εσείς γενικά νιώθετε ότι θα τρελαθείτε. Αν είστε ο τύπος που «λυγίζει» σε περιπτώσεις πίεσης το καταλαβαίνουν και αν θέλετε να μεγαλώσετε παιδιά που μπορούν να διαχειριστούν το άγχος ως επαγγελματίες πρέπει να προσέχετε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε τις ζόρικες καταστάσεις.