Σε μια διεθνή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Bergen, οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν αν και κατά πόσο ένας ενήλικας που είναι υπέρβαρος (ΔΜΣ άνω του 25) και παχύσαρκος (ΔΜΣ άνω του 30) έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology, έδειξε ότι αν κάποιος είναι υπέρβαρος πριν την ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται κατά:
– 70% για καρκίνο του ενδομητρίου (στις γυναίκες),
– 58% για καρκίνο νεφρικών κυττάρων (στους άνδρες),
– 29% για καρκίνο παχέος εντέρου (στους άνδρες),
– 15% για όλους τους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία (και στα δύο φύλα).

«Η παχυσαρκία αποτελεί αποδεδειγμένα παράγοντα κινδύνου για διάφορους καρκίνους. Στη μελέτη αυτή, επικεντρωθήκαμε στο βαθμό, το χρόνο και τη διάρκεια του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας σε συνάρτηση με τον κίνδυνο καρκίνου», σημειώνει ο καθηγητής Tone Bjørge από το Τμήμα Παγκόσμιας Υγείας και Φροντίδας του Πανεπιστημίου του Bergen.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο με την πάροδο του χρόνου
Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη ενήλικες από τους οποίους έλαβαν δύο ή περισσότερες μετρήσεις σε διάστημα τουλάχιστον τριών χρόνων μεταξύ τους και πριν από κάποια πιθανή διάγνωση καρκίνου. Κατά μέσο όρο, τα άτομα παρακολουθήθηκαν για περίπου 18 χρόνια.

Στην πρώτη και δεύτερη εξέτασή τους, λοιπόν, οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες είχαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, σε σχέση με τους συμμετέχοντες με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος.

«Ο κίνδυνος ήταν αυξημένο κατά 64% για τους άνδρες και 48% για τις γυναίκες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Bjørge.

Αποφύγετε την αύξηση βάρους
Η παχυσαρκία αποτελεί παγκόσμια πρόκληση που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου. Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης δείχνουν ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες έχουν αυξημένο κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού, ενδομητριακού καρκίνου, καρκίνου των νεφρικών κυττάρων και του παχέος εντέρου.

«Το μήνυμά μας είναι ότι οι κινήσεις για την πρόληψη της αύξησης του βάρους πιθανότατα είναι μια σημαντική στρατηγική παγκόσμιας υγείας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου», δηλώνει καταληκτικά ο Δρ. Tone Bjørge.