Περίπου οι μισές γυναίκες πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αν έχουν μακροχρόνια σχέση.

Ωστόσο, αυτή η άποψη είναι λάθος υποστηρίζουν οι επιστήμονες, καθώς περίπου το 80% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους θα προσβληθούν από τον ιό HPV.

Ο ιός που εξαπλώνεται κατά τη σεξουαλική επαφή, μέσω των σωματικών υγρών, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση YouGov έκανε δημοσκόπηση η οποία αποκαλύπτει μια σειρά «επικίνδυνων» μύθων γύρω από τον HPV, όπως ότι το 48% των γυναικών πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν αν έχουν μακροχρόνια μονογαμική σχέση.

Πάνω από το 40% έχουν επίσης είτε καθυστερήσει, είτε επιλέξει να μην υποβληθούν σε Τεστ Παπανικολάου και πάνω από τις μισές δεν γνωρίζουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να μολυνθούν. Επίσης, το 42% πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να κάνουν Τεστ Παπ αν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον ιό HPV.

Περαιτέρω, οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, εκ των 1.500 που απάρτιζαν το δείγμα της δημοσκόπησης, μια στις τέσσερις πιστεύει ότι μετά τα 55 έτη δεν χρειαζόταν να υποβληθούν σε τεστ Παπ.

Σχεδόν το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων -και το ένα τέταρτο των άνω των 55 ετών- πιστεύουν ότι η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Περίπου 7% λένε ότι αν βρίσκονταν σε μακροχρόνια μονογαμική σχέση και διαγιγνώσκονταν με HPV, αυτό θα σήμαινε ότι είτε οι ίδιες ή ο σύντροφός τους είχαν και άλλους ερωτικούς συντρόφους.

Πάνω από το ένα τέταρτο του δείγματος είπε ότι θα ένιωθε ντροπή να πει σε άλλο άτομο ότι είχε διαγνωστεί με HPV, παρά το γεγονός ότι είναι εξίσου συχνός με αυτόν του κοινού κρυολογήματος.

Τέλος, οι κυρίαρχοι παράγοντες που φαίνεται ότι εμπόδιζαν τη γυναίκα να υποβληθεί σε τεστ Παπ ήταν ο φόβος και η ντροπή, η προηγούμενη αρνητική εμπειρία από την εξέταση και η έλλειψη χρόνου.

Σύμφωνα με τον Robert Music, διευθυντή της οργάνωσης Jo’s Cervical Cancer Trust, «είναι ανησυχητικό που υπάρχουν τόσοι μύθοι αλλά και στίγμα γύρω από τον ιό HPV, καθώς όλο αυτό συντελεί σε περισσότερο φόβο και αβεβαιότητα για τις γυναίκες. Είναι σημαντικό να αυξηθεί η ενημέρωση για τον ιό, τι συμβαίνει να έχεις μολυνθεί, πως μεταδίδεται και πόσο παραμένει στον οργανισμό κάθε ανθρώπου. Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας είναι καίριος, αλλά η επιμόρφωση θα πρέπει να ξεκινά από τα σχολεία, σε ηλικία δηλαδή που ξεκινά ο εμβολιασμός».