Είναι τελικά οι στατίνες το κατάλληλο φάρμακο για όλους όσους προσπαθούν να προλάβουν τις καρδιακές παθήσεις; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ θεωρούν ότι μια νέα κλίμακα κινδύνου για την υγεία της καρδιάς θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρο το τοπίο της χρήσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εάν οι κατευθυντήριες γραμμές ενσωματώσουν μια νέα εξίσωση κινδύνου που ονομάζεται PREVENT, περίπου 40% λιγότερα άτομα – στις ΗΠΑ – θα πληρούν τα κριτήρια για τη λήψη στατινών, που μειώνουν τη χοληστερόλη, για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο υπολογιστής PREVENT αποσκοπεί στην ενίσχυση της ακρίβειας του καρδιαγγειακού κινδύνου, με την ενσωμάτωση πιο σύγχρονων δεδομένων που αντικατοπτρίζουν τον πληθυσμό των ΗΠΑ σήμερα, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Οι προηγούμενες μέθοδοι υπολογισμού Pooled Cohort Equations (PCE) αντλούσαν από δεδομένα ασθενών δεκαετιών που στερούνταν ποικιλομορφίας. Ο τύπος PREVENT υπολογίζει επίσης παράγοντες όπως η τρέχουσα χρήση στατίνης, οι μεταβολικές ασθένειες και τα νεφρικά προβλήματα – ενώ αφαιρεί την αμφιλεγόμενη χρήση της φυλής ως βιολογικού παράγοντα κινδύνου.

Σε εθνικό επίπεδο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των ενηλίκων στις ΗΠΑ στους οποίους συστήνεται η θεραπεία με στατίνες, θα μπορούσε να μειωθεί από 45,4 εκατομμύρια σε 28,3 εκατομμύρια, εάν η εξίσωση PREVENT υιοθετηθεί ευρέως. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που θα εξακολουθούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λήψη στατίνων σύμφωνα με το PREVENT δεν λαμβάνουν επί του παρόντος αυτά τα προληπτικά φάρμακα.

«Τα στοιχεία μας αποτελούν μια καλή ευκαιρία να επαναπροσδιοριστούν οι οδηγίες και να εστιάσουμε στους πληθυσμούς ασθενών με τον υψηλότερο κίνδυνο» σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Timothy Anderson, ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, επίκουρος καθηγητής ιατρικής και ερευνητής υπηρεσιών υγείας.

Η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε αντιπροσωπευτικά δεδομένα από σχεδόν 3.800 Αμερικανούς ενήλικες ηλικίας 40 έως 75 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια μεγάλη κυβερνητική έρευνα για την υγεία από το 2017 έως το 2020. Με βάση αυτά, υπολόγισαν τον δεκαετή κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου για κάθε συμμετέχοντα, μια επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται πλάκα στις αρτηρίες, χρησιμοποιώντας τόσο τις νέες εξισώσεις PREVENT όσο και τις παλαιότερες, τυποποιημένες Pooled Cohort Equations (PCE) που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους γιατρούς.

Όταν εφαρμόστηκε η εξίσωση PREVENT, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μέσος 10ετής κίνδυνος αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου σε όλους τους συμμετέχοντες ήταν μόλις το μισό (4%) του ποσοστού που είχε εκτιμηθεί με την παλαιότερη μέθοδο PCE (8%). Οι διαφορές ήταν ακόμη πιο έντονες για τους μαύρους ενήλικες και τους ηλικιωμένους ενήλικες μεταξύ 70 και 75 ετών.

«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι στο παρελθόν η κατάστασή τους είχε διαχειριστεί με λάθος τρόπο, καθώς είχαν αντιμετωπιστεί με τα τότε δεδομένα και σύμφωνα με τις οδηγίες των εξισώσεων PCE. Από τότε, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Για έναν ασθενή που τώρα γνωρίζουμε ότι έχει χαμηλότερο κίνδυνο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, αν του συστήσουμε να σταματήσει να παίρνει στατίνες, μπορεί και πάλι να αυξηθεί ο κίνδυνος πέντε χρόνια αργότερα, για τον απλούστατο λόγο ότι ο κίνδυνος όλων μας αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε» εξήγησε ο Δρ. Timothy Anderson.

Διαβάστε επίσης: 

Το φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου αλλά δεν το παίρνουν όλοι

Τα δύο λάθη που κάνουν όσοι παίρνουν στατίνες και αντιυπερτασικά

Στατίνες και μυϊκοί πόνοι: Οι κατάλληλες ασκήσεις που βοηθούν