Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συστήνεται γενικά, αλλά σύμφωνα με μία νέα έρευνα είναι ακόμα πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προωθώντας την ευεξία της μητέρας αλλά και του εμβρύου.

Οι ερευνητές από το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, και τα Πανεπιστήμια Deakin, Monash, James Cook και από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας συνεργάστηκαν για να εξετάσουν τον ρόλο αυτών των μεταβολικών προϊόντων στο μικροβίωμα του εντέρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Καθηγητής Ralph Nanan είπε πως η συνηθισμένη συμβουλή, για κατανάλωση κυρίως φυτικών τροφών ενδέχεται να είναι η κυριότερη στρατηγική πρόληψης για ορισμένες από τις σοβαρότερες νόσους της εποχής μας.

«Το εντερικό μικροβίωμα της μητέρας και η διατροφή της φαίνεται να είναι εξαιρετικά σημαντική για την επίτευξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης», δήλωσε ο Καθηγητής Nanan.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μειωμένα επίπεδα οξικού άλατος, το οποίο παράγεται κυρίως κατά τη ζύμωση των ινών στο έντερο, σχετίζεται με την προεκλαμψία.

Η μελέτη βρήκε ότι η προεκλαμψία επηρεάζει την ανάπτυξη ενός σημαντικού οργάνου του εμβρυϊκού ανοσοποιητικού συστήματος, του θύμου αδένα, ο οποίος βρίσκεται στο στέρνο.

Τα έμβρυα κυήσεων με προεκλαμψία διαπιστώθηκε ότι είχαν κατά πολύ μικρότερο θύμο αδένα συγκριτικά με τα παιδιά τελειόμηνων κυήσεων.

Στον θύμο αδένα παράγονται τα κύτταρα Τ – ειδικά εκείνα που σχετίζονται με την πρόληψη αλλεργιών και αυτοάνοσων ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης – τα επίπεδα των οποίων παρέμειναν χαμηλότερα σε βρέφη μετά την προεκλαμψία, ακόμα και τέσσερα χρόνια μετά τη γέννησή τους.

Ο ρόλος του οξικού άλατος στην διαμόρφωση του θυμού αδένα και στην ανάπτυξη των Τ-κυττάρων ήταν κομβικός βάσει των εξετάσεων σε πειραματόζωα.

Μαζί, αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προώθηση συγκεκριμένων μεταβολικών προϊόντων του εντερικού μικροβιώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος υγιούς κύησης και να προστατέψει μελλοντικά το παιδί από αλλεργίες και αυτοάνοσες νόσους.

Τα ευρήματα αυτά ενδέχεται επίσης να εξηγούν την απότομη αύξηση των αλλεργιών και των αυτοάνοσων νοσημάτων με δεδομένο ότι η Δυτικού τύπου διατροφή κυριαρχείται από επεξεργασμένα τρόφιμα που στερούνται φυτικών ινών.

«Είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες μελέτες για να γίνει κατανοητό πώς μπορούμε να στοχεύσουμε αυτό το σύστημα για να μειώσουμε τη συχνότητα των αυτοάνοσων νόσων», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης Peter Vuillermin.