*Γράφει η Ασημίνα Αγγελίνη

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ με την ιατρική κοινότητα να προειδοποιεί για έξαρση του στρεπτόκοκκου Α μέσα στις επόμενες ημέρες, μετά την θανατηφόρα επέλασή του στη Βρετανία που έχει στερήσει ήδη τη ζωή σε 16 παιδιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Express», τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ καταγράφουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με τα βακτήρια εξαπλώνονται σε διάφορα μέρη του σώματος.

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι εξαιρετικά συχνές σε όλες τις χώρες την περίοδο αυτή και συνήθως προκαλούν έντονο πονόλαιμο και εξανθήματα στο σώμα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμά ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια κρούσματα στρεπτόκοκκου Α που δεν χρειάζονται νοσηλεία, καταγράφονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Ωστόσο, οι πιο σπάνιες – και πιο επικίνδυνες – λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α αυξάνονται τα τελευταία 24ωρα σε ανησυχητικό βαθμό στις ΗΠΑ.

Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε πολλές ευρωπαικές χώρες εξαπλώνεται ο στρεπτόκοκκος Α.

Ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα εντοπίζονται επίσης σε Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία και Σουηδία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γερμανία: Τσουνάμι ιών

Την ώρα που στις ΗΠΑ και τη Βρετανία ο στρεπτόκοκκος Α προβληματίζει έντονα την ιατρική κοινότητα, η Γερμανία πλήττεται από «τσουνάμι» ιών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», δέκα εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες -αριθμός που αντιστοιχεί σε μία ολόκληρη Ελλάδα- είναι στο κρεβάτι.

Η τριδυμία των ιών από τους οποίους νοσούν οι Γερμανοί πολίτες είναι η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και o ρινοιός.

Οι αναρρωτικές άδειες σε εργοστάσια, γραφεία, σχολεία και νηπιαγωγεία δίνουν και παίρνουν με την εφημερίδα Bild να διερωτάται: «Από πού προέρχεται ξαφνικά το τσουνάμι των ιών αυτών; Έχει κάποια σχέση με την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού;».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Robert Koch», για αυτήν τη χειμερινή περίοδο αναμένονται 100 χιλιάδες κρούσματα γρίπης.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός επιδημιολόγος Κλάους Στερ θεωρεί ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν απέτρεψε αναπόφευκτες λοιμώξεις.

Το τσουνάμι της τριδυμίας των ιών στη Γερμανία πλήττει ιδιαίτερα τα παιδιά με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι μπορεί να αποβεί ακόμη και απειλητικό για τη ζωή τους.

Ο παιδίατρος Τόμας Φίμπαρ εξηγεί ότι το ανοσοποιητικό των μικρών παιδιών συχνά δεν αντέχει στην επίθεση ιών ύστερα από χρόνια απομόνωσης.

«Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, περίπου το 80% των παιδιών είχαν έρθει σε επαφή με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV. Tώρα, όμως, μετά την απομόνωση των παιδιών, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της νόσου Covid, αρρωσταίνουν πολλά από αυτά. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά και απειλητικό για τη ζωή των πρόωρων μωρών και εκείνων που έχουν υποκείμενα νοσήματα», προσθέτει.

Ειδήσεις σήμερα: 

Βρετανία: Το νοσηλευτικό προσωπικό του NHS απεργεί για πρώτη φορά εδώ και 106 χρόνια