Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν βρέθηκε ξανά θετικός στον κορωνοϊό το περασμένο Σάββατο, κι ενώ είχαν περάσει σχεδόν τρεις μέρες από τότε που είχε λάβει το πράσινο φως να εξέλθει από την καραντίνα στην οποία βρισκόταν μετά την αρχική λοίμωξη με Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο γιατρός του Λευκού Οίκου, Δρ Kevin O’Connor επισημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν έχει παρουσιάσει επανεμφάνιση συμπτωμάτων και συνεχίζει να αισθάνεται πολύ καλά στην υγεία του».

Ο ίδιος ο Τζο Μπαίντεν πρόεδρος σε ανάρτησή του το Σάββατο στο Τwitter αναφέρει: «Σήμερα βρέθηκα ξανά θετικός στη λοίμωξη Covid. Αυτό συμβαίνει σε μια μειοψηφία ανθρώπων. Δεν έχω συμπτώματα, αλλά θα απομονωθώ για την ασφάλεια όλων όσοι βρίσκονται γύρω μου. Εξακολουθώ να εργάζομαι και σύντομα θα είμαι πίσω στο γραφείο».

Τι ακριβώς έχει συμβεί στην περίπτωση του Αμερικανού προέδρου; Πρόκειται για μια περίπτωση επανεμφάνισης του ιϊκού φορτίου (rebound) που μπορεί να ακολουθεί τη λήψη αντιικής αγωγής, όπως εξηγούν οι ειδικοί.

Κατά την αρχική λοίμωξη με Covid-19 ο 79χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε θεραπεία με τον αντιικό φάρμακο Paxlovid της εταιρίας Pfizer. Στη συνέχεια αρνητικοποιήθηκε όπως έδειξαν τα τεστ στα οποία υποβλήθηκε την Τρίτη 26/ και την Τετάρτη 27 Ιουλίου. Κατόπιν αυτού, του επετράπη να βγει από την καραντίνα φορώντας μάσκα σε εσωτερικούς χώρους. Το Σάββατο 30 Ιουλίου, όμως, και ενώ είχε επιστρέψει κανονικά στα καθήκοντά του, βρέθηκε ξανά θετικός στον κορωνοϊό, γεγονός που τον τοποθετεί στη μειοψηφία των ασθενών που παρουσιάζουν επανεμφάνιση του ιικού φορτίου (rebound).

Για την επαναλοίμωξη που εμφάνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης ο οποίος επισήμανε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι έλαβε τα αντιικά φάρμακα που προκαλούν το φαινόμενο rebound, δηλαδή την επανεμφάνιση του ιού με πιο ήπια συμπτώματα. «Δεν μας ανησυχεί. Είναι κάτι που είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα. Προφανώς είναι μια ιοφορία με μικρή τάση μεταδοτικότητας, αλλά δεν σχετίζεται με την επιδείνωση της υγείας αυτών των ανθρώπων», δήλωσε ο Τζανάκης.

Φαινόμενο επανεμφάνισης ιϊκού φορτίου

Για το φαινόμενο της επανεμφάνισης ιϊκού φορτίου (rebound) μετά τη χορήγηση του αντιικού φαρμάκου Paxlovid είχαν αναφερθεί ήδη από τον Ιούνιο οι ιατροί της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης (Επίκουρος Καθηγητής) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζοντας τα σχετικά νεότερα δεδομένα. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους:

«Το Paxlovid της Pfizer μαζί με το Molnupiravir της Merck είναι οι δύο αντιϊκές θεραπείες σε μορφή χαπιών που είναι διαθέσιμες και έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν αποτελεσματικά έναντι της νοσηλείας και του θανάτου λόγω Covid-19 όταν η λήψη τους γίνει κοντά στην διάγνωση της νόσου. Το Paxlovid έχει δείξει τη μεγαλύτερη σχετική αποτελεσματικότητα από τις δύο θεραπείες φτάνοντας σε ποσοστό έως και 90% καλύτερης πρόγνωσης σε σχέση με ασθενείς που δεν έλαβαν την θεραπεία. Η θεραπεία θα πρέπει να δοθεί εντός 5 ημερών από την εμφάνιση συμπτώματων ή θετικού test για SARS-CoV-2, δηλαδή πριν εμφανιστούν βαριά συμπτώματα» σημειώνουν οι δυο ειδικοί.

«Οι μελέτες στο πεδίο, ωστόσο, έχουν δείξει μικρότερη σχετική αποτελεσματικότητα για στελέχη της Omicron της τάξης του 75%. Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι η Omicron είναι λιγότερο παθογόνος, συνεπώς το περιθώριο μείωσης της θνητότητας είναι μικρότερο από ότι με το στέλεχος Delta.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν το Paxlovid συχνά βλέπουν ότι το ιϊκό τους φορτίο μηδενίζεται εντός της πενθήμερης αγωγής, γεγονός που αποδεικνύει πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία στην πράξη. Με απλά λόγια, τόσο το αντιγονικό (rapid) test όσο και το μοριακό test σε αρκετές περιπτώσεις μηδενίζεται πριν την λήξη της διάρκειας της αγωγής. Ωστόσο, όταν άρχισε να διατίθεται η θεραπεία σε ευρύτερη κλίμακα τότε σε ένα μικρό ποσοστό, περίπου 1-2%, παρατηρήθηκε επάνοδος του ιϊκού φορτίου και των συμπτωμάτων κυρίως εντός του πρώτου 10ήμερου από τη λήξη της θεραπείας.

Το φαινόμενο της επανόδου του SARS-CoV-2, γνωστό ως rebound, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να συνδέεται με βαριά νόσο, ενώ κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρόμοιο φαινόμενο με παρόμοιο ποσοστό 1-2% έχει παρατηρηθεί και σε ασθενείς που δεν έλαβαν την αγωγή», καταλήγουν.

Τα φλέγοντα ερωτήματα

Παρόμοια φαινόμενα υποτροπής έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα παθογόνα με την διακοπή της αντιϊκής ή αντιμικροβιακής αγωγής σημειώνουν οι δυο καθηγητές στη σχετική έκθεσή τους και επισημαίνουν ότι «το φλέγον ερώτημα που πλανάται από τα rebound – υποτροπές φορτίων του SARS-CoV-2 μετά από παροχή αντιϊκής θεραπείας είναι κατά πόσο είναι πιθανό αυτές οι υποτροπές να επιλέγουν στελέχη που έχουν μεταλλάξεις αντοχής έναντι της αγωγής με Paxlovid και το ακόμα πιο φλέγον ζήτημα είναι κατά πόσο αυτά τα στελέχη είναι πιθανόν να μεταδοθούν. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάπλωση στελεχών που έχουν αντοχή στην θεραπεία με το Paxlovid με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον αποτελεσματικό. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε δει και με την παροχή άλλων αντιϊκών, οπότε πολλοί ειδικοί ιολόγοι εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να εμφανισθούν στελέχη ανθεκτικά στην Paxlovid».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ευλογιά των πιθήκων: Στα 39 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες

Παγώνη: Επιστρέφουν στην Αθήνα από τα νησιά και κολλάνε τις οικογένειές τους κορωνοϊό

ΠΟΥ: Ανησυχία για την υγειονομική κρίση στην Ουκρανία που επιδεινώνεται