homescreen

Αϋπνία: Η τεχνική που διασφαλίζει καλύτερο και πιο βαθύ ύπνο

Αϋπνία: Η τεχνική που διασφαλίζει καλύτερο και πιο βαθύ ύπνο


Μάριος Οικονόμου

Προβληματίζεστε συχνά αν πρέπει να αντισταθείτε στον μεσημεριανό ύπνο για να μην σας «κλέψει» τον βραδινό; Τότε πρέπει να δοκιμάσετε την τεχνική που προτείνει επιστημονική έρευνα, για να εξασφαλίσετε έναν βαθύ και αναζωογονητικό ύπνο

Στην αναζήτηση οδηγιών για την επίτευξη του ιδανικού ύπνου θα καταλήξουν με μαθηματική σχεδόν ακρίβεια όσοι βασανίζονται από αυπνία, ενδεχομένως όμως και όσοι επιθυμούν απλώς έναν πιο χορταστικό ύπνο. Αν «παίζετε» με τον φωτισμό, ρυθμίζετε τη θερμοκρασία, τοποθετείτε στο υπνοδωμάτιο ειδικά φυτά και βάζετε απαλή μουσική για να φέρετε ταχύτερα κοντά σας τον Μορφέα, ίσως θα πρέπει να προκρίνετε μια απλή κίνηση.

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine και το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον που δημοσιεύεται στο Journal of Sleep Research, το μυστικό του καλού ύπνου κρύβεται στους μύες μας και πώς τους χρησιμοποιούμε. Ειδικότερα, η έρευνα ανέδειξε τα οφέλη της προοδευτικής μυικής χαλάρωσης.

Η επίμαχη αγχολυτική τεχνική που βασίζεται στην εναλλαγή σύσφιξης και χαλάρωσης των μυικών ομάδων, αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό ιατρό Edmund Jacobson, ο οποίος παρατήρησε πως το άγχος και το στρες συνοδεύονται συνήθως από την αύξηση της μυϊκής έντασης και έτσι, η ανακούφιση από αυτήν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μυικής χαλάρωσης.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τον μεσημεριανό ύπνο σε δύο ισάριθμες ομάδες εθελοντών των 25 ατόμων. Του μεσημεριανού ύπνου προηγήθηκε η ακρόαση δεκάλεπτης καθοδήγησης για προοδευτική μυική χαλάρωση στη μία ομάδα και μουσικής Μότσαρτ για την άλλη.

Η έρευνα έδειξε πως η ομάδα ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τις οδηγίες για μυική σύσφιξης και χαλάρωση πέτυχαν 125% περισσότερο βαθύ ύπνο και συνολικά βελτιωμένο μοτίβο ύπνου συγκριτικά με την ομάδα της χαλαρωτικής μουσικής.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Katharine Simon: «τα εγκεφαλικά κύματα μπορούν να αποτελέσουν ενδείξεις για το πόσο αναζωογονητικό ύπνο χρειάζεται ο εγκέφαλός σας. Ετσι, στην ουσία, η συγκεκριμένη τεχνική πριν από τη σιέστα κάλυψε ορισμένες από τις ανάγκες αποκατάστασης για τις οποίες μεριμνά συνήθως ο ύπνος». H Δρ Simon διευκρίνισε πως η προοδευτική μυική χαλάρωση δεν υποκαθιστά αλλά συντελεί στην επίτευξη του βαθέος αναζωογονητικού ύπνου και, χάρη στη δυνατότητα να επιτελεί μέρος των εργασιών που πραγματοποιεί ο εγκέφαλος κατά τον ύπνο, του επιτρέπει την ενασχόληση με άλλες λειτουργίες όπως ο σχηματισμός μνήμης ή η συναισθηματική υγεία.

Μια εύκολη τεχνική

Η μέθοδος αποσυμπίεσης γίνεται εύκολα και περιλαμβάνει πλήθος τεχνικών για τις οποίες αφθονούν στο διαδίκτυο οι δωρεάν ηχητικοί και οπτικοί οδηγοί. Δοκιμάστε, αφού ξαπλώσετε για τον μεσημεριανό ύπνο, να σφίξετε τις γροθιές σας για δέκα δευτερόλεπτα και μετά να τις χαλαρώσετε, επαναλαμβάνοντας μερικές φορές. Σύμφωνα με την ειδικό, αυτή η κίνηση αναγκάζει τον μυ να χαλαρώσει περισσότερο από ό,τι πριν την άσκηση.

.Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν όσοι πέφτουν για ύπνο μετά τις 2 τα ξημερώματα

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθούμε – Έρευνα απαντά

Πέντε top tips για να κοιμηθείτε καλύτερα χωρίς χάπιαΑπόρρητο Απόρρητο