homescreen

Κορωνοϊός – Μετάδοση: Γιατί πρέπει να κρατάμε μεγαλύτερες αποστάσεις σε κλειστούς χώρους

Κορωνοϊός – Μετάδοση: Γιατί πρέπει να κρατάμε μεγαλύτερες αποστάσεις σε κλειστούς χώρους


Μαρία Κοτοπούλη

Επαρκούν τα δύο μέτρα φυσικής απόστασης για να ανακοπεί αποτελεσματικά η μετάδοση του κορωνοϊού σε εσωτερικούς χώρους ή θα πρέπει να απομακρυνθούμε περισσότερο μεταξύ μας; Διαβάστε τι συστήνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Penn State

Στους εσωτερικούς χώρους τα δύο μέτρα απόσταση έχουν εφαρμοστεί ως μέτρο στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως στη Βρετανία και την Ισπανία αλλά και στη χώρα μας. Φαίνεται όμως πως αυτή η απόσταση δεν είναι αρκετή για να περιορίσουν την μετάδοση του κορωνοϊού, ενώ βασικό ρόλο παίζει και ο σωστός αερισμός του χώρου αλλά και τα συστήματα εξαερισμού που υπάρχουν σε δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια.

Στη διαπίστωση αυτή προέβησαν ερευνητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Penn State, εξετάζοντας τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού σε εσωτερικούς χώρους: την ποσότητα και την ταχύτητα του αέρα που κυκλοφορεί μέσα σε ένα χώρο, το μοτίβο της ροής του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που σχετίζεται με διαφορετικές στρατηγικές εξαερισμού και τον τρόπο εκπομπής αερολυμάτων μέσω της αναπνοής σε σύγκριση με την ομιλία.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας αποκαλύπτουν ότι τα μολυσμένα σωματίδια από την ομιλία ενός ατόμου που δε φορά μάσκα μπορούν να ταξιδέψουν γρήγορα στη ζώνη αναπνοής ενός άλλου ατόμου μέσα σε ένα λεπτό, ακόμη και όταν διατηρείται η απόσταση δύο μέτρων», σημειώνει ο Donghyun Rim, συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής της αρχιτεκτονικής μηχανικής. «Το φαινόμενο αυτό είναι έντονο σε χώρους που δεν έχουν επαρκή εξαερισμό. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η φυσική απόσταση από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τη μόλυνση ενός ατόμου από τα αερολύματα».

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης την μεταφορά των αερολυμάτων των ανιχνευτών γκαζιού που συνήθως χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο διαρροών σε διάφορα κτίρια καθώς και τα αερολύματα που προέρχονται από την αναπνοή με μέγεθος από 1 έως 10 μικρόμετρα. Αερολύματα τέτοιου μεγέθους μπορούν να μεταφέρουν τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη του κορωνοϊού.

Συνολικά, διαπίστωσαν ότι τα αερολύματα είχαν την ικανότητα να μετακινούνται γρηγορότερα και να φτάνουν σε πιο μακρινή απόσταση σε χώρους και δωμάτια με εξαερισμό με μετατόπιση, ένα σύστημα δηλαδή εξαερισμού που με συνεχή ροή φρέσκου αέρα από το πάτωμα ωθεί τον αέρα σε εξαερισμό κοντά στο ταβάνι. Μπορεί μάλιστα να οδηγήσει σε έως και  7 φορές πιο αυξημένη συγκέντρωση των αερολυμάτων σε σύγκριση με τα συστήματα εξαερισμού μικτής λειτουργίας. Ο μηχανισμός αυτός υπάρχει στα περισσότερα νεότερα κτίρια και σε πολυκατοικίες του εξωτερικού.

Από την άλλη, το σύστημα εξαερισμού μικτής λειτουργίας χρησιμοποιείται ευρέως από αρκετά εμπορικά κτίρια και συνδυάζει τον εξωτερικό αέρα με τον εσωτερικό, ενσωματώνοντας τον εξωτερικό αέρα στον εσωτερικό με αποτέλεσμα να αραιώνεται ο εσωτερικός αέρας με  μικρότερη συγκέντρωση αερολυμάτων στο εσωτερικό του χώρου.

Ποιο ήταν όμως εκείνο το στοιχείο που εξέπληξε τους ερευνητές; «Ένα από τα εκπληκτικότερα ευρήματά μας είναι ότι η πιθανότητα μόλυνσης από τα αερολύματα είναι μεγαλύτερη στον εσωτερικό χώρο ενός σπιτιού παρά ενός γραφείου» σημειώνει ο Rim. «Ωστόσο, σε οικιακά περιβάλλοντα, η λειτουργία μηχανικών ανεμιστήρων και αυτόνομων καθαριστικών αέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας μόλυνσης».

Τι να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες της μετάδοσης

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι ερευνητές είναι πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποφύγουμε τη μετάδοση του κορωνοϊού σε εσωτερικούς χώρους είναι ο καλός αερισμός των χώρων και η επαρκής απόσταση μεταξύ των ατόμων που θα είναι μεγαλύτερη των δύο μέτρων. Επιπροσθέτως, για μεγαλύτερη ασφάλεια, συστήνεται και η χρήση μάσκας.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο Νο1 τρόπος μετάδοσης – Οι δυο κινήσεις που προστατεύουν

Κορωνοϊός – Σταγονίδια: Έρευνα αποκαλύπτει πόσα αρκούν για να νοσήσουμε

 Απόρρητο Απόρρητο