homescreen

Κορωνοϊός: Το ευαίσθητο όργανο – στόχος του ιού

Κορωνοϊός: Το ευαίσθητο όργανο – στόχος του ιού


ygeiamou.gr team

Πνεύμονες, καρδιά και νευρικό σύστημα είναι μόλις μερικά από τα όργανα που βλάπτει ο κορωνοϊός, με ακόμα ένα ανδρικό ζωτικό όργανο να προστίθεται σε αυτή τη λίστα σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα

Έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα πως ο κορωνοϊός δε βλάπτει μόνο τους πνεύμονες αλλά και άλλα ζωτικά όργανα όπως για παράδειγμα την καρδιά, προκαλώντας οξεία μυοκαρδίτιδα, ενώ το σύνδρομο post – Covid, με τα επίμονα συμπτώματα μετά τη νόσηση, να διερευνάται ακόμα από τους επιστήμονες. Ακόμα ένα ζωτικό όργανο των αντρών έρχεται να προστεθεί σε αυτή τη «μαύρη» λίστα, με τα νέα ερευνητικά δεδομένα προερχόμενα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας Medical Branch να επιβεβαιώνουν την αρνητική επίδραση του κορωνοϊού στο αναπαραγωγικό σύστημα των αντρών, βλάπτοντας τους όρχεις. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Microorganisms και προσφέρουν μια πρώτη εξήγηση σε παρόμοιες ενοχλήσεις που έχουν αναφέρει ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένοι ασθενείς έχουν δηλώσει στις υγειονομικές αρχές πόνο στους όρχεις και ορισμένες αναφορές ασθενών έχουν δείξει μια μείωση της τεστοστερόνης, μια από τις βασικές ορμόνες που παράγεται στους όρχεις. Επιπλέον, υπάρχουν αυτοψίες που αποδεικνύουν σημαντική διαταραχή των όρχεων σε κυτταρικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ανοσοκυττάρων.

Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία αυτών των ευρημάτων για το αναπαραγωγικό σύστημα των αντρών: «Δεδομένου του μεγέθους της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι ζωτικής σημασίας να διερευνηθεί το πώς αυτή η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τους όρχεις και τις πιθανές συνέπειες για τη σοβαρότητα της ασθένειας, την αναπαραγωγική υγεία και τη σεξουαλική μετάδοση» δήλωσε ο δρ. Rafael Kroon Campos, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο της δρ Shannan Rossi στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Medical Branch.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο, ήδη πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, εξέταζε για αρκετά χρόνια τη μόλυνση των όρχεων από τον ιό Ζίκα, οπότε η συγκυρία της πανδημίας ήταν μια καλή αφορμή για να εξετάσουν εάν και ο ιός SARS-COV-2 μπορεί να προκαλέσει παρόμοιες διαταραχές. Τα πειράματα έγιναν σε χάμστερ, καθώς εμφανίζουν παρόμοιες επιπλοκές του ιού με τον άνθρωπο. Ο ιός ανιχνεύθηκε στους όρχεις όλων των μολυσμένων χάμστερ κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας αλλά στην πορεία μειώθηκε το ιικό φορτίο. Οι ερευνητές πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σε άνδρες ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσο COVID-19.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι μόλις το πρώτο βήμα για να κατανοήσουμε πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα αλλά και την αναπαραγωγική υγεία των αντρών» σημειώνει η δρ Shannan Rossi, αναπληρώτρια καθηγήτρια στα Τμήματα Παθολογίας και Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας. «Όμως, έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας εωσότου αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα. Στη συνέχεια, θα διερευνήσουμε τρόπους για να αμβλύνουμε αυτόν τον αντίκτυπο του ιού με τη χρήση αντιικών φαρμάκων, θεραπειών αντισωμάτων και εμβολίων».

Στα ερευνητικά τους πλάνα συμπεριλαμβάνονται ακόμα η διερεύνηση των προϋπάρχουσων συνθήκων που προκαλούν σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό, όπως  η παχυσαρκία και ο διαβήτης, αλλά και οι παραλλαγές του SARS-CoV-2, που έχουν θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα.

Διαβάστε επίσης 

Ανδρική γονιμότητα: Πόσο βοηθούν τα συμπληρώματα διατροφής

Η Covid-19 μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, λένε Τούρκοι επιστήμονες

 

 Απόρρητο Απόρρητο