Παρόλο που η ιατρική κοινότητα συνιστά τη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), καθώς έτσι μειώνεται έτσι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurology έρχεται να ανατρέψει τις μέχρι τώρα πεποιθήσεις γύρω από αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της έρευνας, αν βρίσκεται κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, η πολύ χαμηλή «κακή» χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει στις γυναίκες τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα πολύ χαμηλά τριγλυκερίδια.

Ιδανικά η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), που θεωρείται «κακή» επειδή μπορεί να οδηγήσει σε εναπόθεση λιπιδίων μέσα στις αρτηρίες, πρέπει να είναι κάτω από 100 mg/dL. Όμως σε επίπεδα κάτω από 70 mg/dL ο κίνδυνος για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο γίνεται είναι υπερδιπλάσιος, σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων η «κακή» χοληστερόλη κυμαίνεται μεταξύ 100 και 130.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ΔΣρ. Πάμελα Ριστ του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 28.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών σε βάθος 19 ετών, στη διάρκεια των οποίων 137 γυναίκες έπαθαν αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια (είναι πολύ σπανιότερα από τα ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικά επεισόδια), ενώ 1.069 γυναίκες είχαν LDL χοληστερόλη κάτω των 70 mg/dL.

Διαπιστώθηκε ότι οι τελευταίες είχαν κατά μέσο όρο 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο , σε σχέση με όσες είχαν LDL 100 ως 130. Επίσης οι γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων (κάτω των 74 mg/dL) είχαν διπλάσια πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με εκείνες που είχαν τριγλυκερίδια πάνω από 156 (σε φάση νηστείας). Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου για τις γυναίκες με χαμηλή ολική ή «καλή» (HDL) χοληστερόλη.