homescreen

Κορωνοϊός: Η απλή και αποτελεσματική κίνηση για να περιορίσουμε τη μετάδοση

Κορωνοϊός: Η απλή και αποτελεσματική κίνηση για να περιορίσουμε τη μετάδοση


ygeiamou.gr team

Μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού όχι μόνο φορώντας μάσκα και πλένοντας τα χέρια μας, αλλά κάνοντας και κάτι ακόμη πολύ απλό, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό

Το άνοιγμα των παραθύρων και ο αερισμός του χώρου θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την πρόληψη της εξάπλωσης της COVID-19, υποστηρίζει μια ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Leicester και το Πολυτεχνείο της Virginia, θεωρώντας πως η σύγχυση σχετικά με τη μετάδοση του ιού μέσω του αέρα σημαίνει πως αυτό το απλό μέτρο παραβλέφθηκε.

Τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία έπεισαν πολλές χώρες να υιοθετήσουν τις συστάσεις για χρήση μάσκας και οι υγειονομικές αρχές υποστηρίζουν εδώ και μήνες ότι οι εσωτερικοί χώροι με πολύ συνωστισμό και κακό αερισμό θέτουν τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο.

Ο ιός είναι πιθανότερο να μεταδοθεί μέσω της αναπνοής σε κοντινή απόσταση με άλλον άνθρωπο παρά από την επαφή με επιφάνειες ή από μακρινή απόσταση, αναφέρουν οι ειδικοί σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο BMJ. Παρόλα αυτά, ο ρόλος της μετάδοσης μέσω του αέρα λαμβάνει μόνο μια σύντομη αναφορά στις οδηγίες για τον έλεγχο της λοίμωξης.

«Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθούν σε ένα δωμάτιο με κλειστά παράθυρα ή έλλειψη συστήματος εξαερισμού», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς Julian Tang και Linsey Marr, τονίζοντας ότι μέρος του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι δεν είναι σαφείς οι ορολογίες «σταγονίδια» και «αερομεταφερόμενα» που αφορούν στην περιγραφή της μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Ουσιαστικά, ένας άνθρωπος που εισπνέει σωματίδια –ανεξαρτήτως μεγέθους ή ονόματος- εισπνέει αερολύματα. Παρόλο που αυτό μπορεί να συμβεί και από μεγάλη απόσταση, είναι πιθανότερο όταν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον άλλο, καθώς τα αερολύματα μεταξύ δύο ανθρώπων βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση στην κοντινή απόσταση, όπως όταν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον που καπνίζει», σημειώνουν οι ειδικοί.

Κατά την έναρξη της πανδημίας, οι υγειονομικές αρχές, μεταξύ των οποίων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απέρριψαν την πιθανότητα τα μολυσματικά μικρο-σταγονίδια να μπορούν να μεταφερθούν στον αέρα μέσω της απλής αναπνοής. Αναθεώρησαν, όμως, τις θέσεις τους έπειτα από την πίεση των ειδικών και τα τεκμηριωμένη στοιχεία που αναδείχθηκαν στην πορεία.

Η έκθεση του επιστημονικού περιοδικού BMJ αναφέρει ότι τα προληπτικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και ο περιορισμός του συνωστισμού σε εσωτερικούς χώρους μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της καμπύλης εξάπλωσης του ιού, είτε αυτή γίνεται μέσω των εισπνεόμενων σωματιδίων είτε μέσω της άμεσης επαφής με τις επιφάνειες.

Τονίζει, όμως, ότι η κρίσιμη διαφορά έγκειται «στην ανάγκη για περαιτέρω έμφαση στον εξαερισμό, καθώς ακόμα και τα πιο μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για αρκετές ώρες, συνεισφέροντας σημαντικά στη μετάδοση».

Τον Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ένα έγγραφο οδηγιών ενθαρρύνοντας τον καλύτερο εξαερισμό στα κτήρια, όπου αναφέρεται πως μολονότι το «κενό γνώσεων» παραμένει, η μετάδοση του ιού που προκαλεί την COVID-19 είναι ιδιαίτερα υψηλή σε εσωτερικούς χώρους όπου βρίσκονται πολλοί άνθρωποι και δεν υπάρχει καλός εξαερισμός.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Το σημείο – στόχος του φονικού ιού στο πρόσωπο

Εμβόλια: Πόσο προστατεύουν από τη μετάδοση του κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Πόσο περισσότερο μας προστατεύει η διπλή μάσκα

 Απόρρητο Απόρρητο