Τον επικίνδυνο ρόλο της παχυσαρκίας στην επιδείνωση της νόσου Αλτσχάιμερ επισημαίνει νέα έρευνα από τα Πανεπιστήμια Sheffield και Ανατολικής Φινλανδίας, σύμφωνα με την οποία το αυξημένο σωματικό βάρος συνοδεύεται από αρνητικές επιπτώσεις στους νευρικούς ιστούς.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται The Journal of Alzheimer’s Disease Reports, υπογραμμίζουν επιπλέον πως πρέπει να δίνεται από νωρίς προσοχή στη σημασία του βάρους, ενώ η σχετική ενημέρωση για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία του νευρικού συστήματος οφείλει να εκκινεί από την παιδική και εφηβική ηλικία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης. Δρ Annalena Venneri από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Sheffield «δεν γίνεται να περιμένεις να χάσεις βάρος στα 60 σου για να πολεμήσεις μια πάθηση που τρέχει χρόνια στο προσκήνιο και συνδέεται με νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η αγγειακή άνοια».

Η διεθνής ερευνητικής ομάδα εξέτασε τις μαγνητικές τομογραφίες των εγκεφάλων από 47 ασθενείς διαγνωσμένους με ήπιας μορφής νόσο του Αλτσχάιμερ, 68 ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένιση και 57 συμμετέχοντες με υγιή εγκεφαλική λειτουργία. Επιπλέον, η ανατομία και οι ιστοί του εγκεφάλου καθώς και η ροή του αίματος μετρήθηκαν με τρεις συμπληρωματικές ειδικές τεχνικές.

Μέσα από τις αξονικές τομογραφίες, οι ερευνητές θέλησαν να συγκρίνουν τις διαφορές στις συγκεντρώσεις εγκεφαλικών ιστών ανά περιοχές προς εκτίμηση της γκρίζας ύλη -στην οποία σημειώνεται εκφύλιση από τα πρώτα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ-, αλλαγές στη λευκή ύλη, τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και πώς συνδέονται με την παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και ήπια άνοια υπήρξε σύνδεση μεταξύ παχυσαρκίας και όγκου της γκρίζας ύλης γύρω από τη δεξιά πλευρική κροταφική ένωση, μια ένδειξη αρνητικής επίπτωσης της παχυσαρκίας στη νευρική δομή ατόμων με υγιή νοητική λειτουργία ή ήπια γνωστική εξασθένηση.

Μια σημαντική επιπλέον διαπίστωση αφορά τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους σε ασθενείς με ήπιας μορφής νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία αποδείχτηκε ένα εργαλείο σταθερότητας της εγκεφαλικής δομής σχετικά με την ηλικία και το μειωμένο βάρος που αφορούν τη νευροεκφυλιστική νόσο, πρώιμο σύμπτωμα της οποίας είναι και η απώλεια κιλών, όπως εξηγεί ο Δρ Matteo De Marco που συμμετείχε στην έρευνα, καθώς οι ασθενείς αμελούν τα γεύματα ή τρέφονται μόνο με σνακ, μια εύκολη λύση.

Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Venneri, διευκρινίζει πως τα ευρήματα δεν αναδεικνύουν την αιτιώδη σχέση παχυσαρκίας και νόσου Αλτσχάιμερ, παρά επισημαίνουν τον επιβαρυντικό ρόλο της πρώτης στην εξέλιξη της δεύτερης. Προσθέτουν ουσιαστικά νέες πληροφορίες στο πεδίο της πρόληψης, του μοναδικού όπλου αντιμετώπισης της νόσου που αφορά πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για την οποία, παρά την παγκόσμια επιστημονική πρόοδο και συνεχή έρευνα, δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα η σωτήρια θεραπεία.

 

Διαβάστε επίσης

Έτσι θα απομακρύνετε τον κίνδυνο της άνοιας σε 2′

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς επηρεάζει τις νόσους Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Παχυσαρκία: Έρευνα εντοπίζει τα κύτταρα που διαλύουν το λίπος